15 x in huis dingen doen met (en zonder) de kinderen ten tijde van corona

lockdown te doen

Op het moment geven volop mensen gehoor aan thuisisolatie en social distancing maatregelen met als gevolg dat veel mensen thuiszitten. Ik hoor om me heen dat sommige mensen al gillend gek worden van het thuiszitten, moet je nagaan hoe dat is in de landen waar er al weken een volledige lockdown is.

Wij hebben het hier in huis behoorlijk druk moet ik zeggen dus vervelen doen we nog niet, maar toch heb ik wat tips om leuke dingen te doen met de kinderen in huis voor je op een rijtje gezet.

Deze blog begon met 15 tips maar de lijst wordt continu uitgebreid/bijgewerkt met leuke initiatieven in deze onwerkelijke tijd!

Een Filmmarathon

Ga niet gewoon een film kijken maar maak er een echte bios van met aparte popcorn bakjes voor iedereen. Teken of print bios-tickets uit, hang een bordje met bioscoop op de deur, hang zelfgemaakte filmposters op, doe de lichten uit. Kortom, maak het gezellig!

Harry Potter is natuurlijk geschikt voor een filmmarathon maar denk ook aan bijvoorbeeld Pirates of the Caribbean, Star Wars, alle Shrek films, de Pixar films, de Marvel films of ga voor thema’s bijvoorbeeld Disneyfilms met prinsessen of jaren 80 en 90 kinderfilms.

Disney+ is natuurlijk heel erg welkom nu. Wij hebben geen abonnement maar zo’n gratis testabonnement en ik overweeg het nu wel eerlijk gezegd. We hebben Frozen II gezien en de Snoopy film. We zijn nu van plan om een Marvel marathon te houden.

Voor peuters en kleuters is het (gratis) online platform Taartrovers Thuis erg leuk. Daar staan korte, bijzondere films én creatieve activiteiten. Taartrovers, bekend van o.a. het jaarlijkse Taartrovers Film Festival, selecteerde voor Taartrovers Thuis een toffe selectie films. Check het online programma op de site van Taartrovers.

Kijk trouwens ook even naar deze blog als je een Harry Potter marathon doet, want dan kun je all the way gaan met HP hapjes.

Muziekles, yogales en andere leuke lesjes

Sinds de nieuwe thuisblijf-maatregelen zijn er online veel initiatieven ontstaan van mensen die via internet gratis lessen aanbieden. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er op het moment les in krijgen.

Muzikaal

Zo zag ik al best wat muzieklessen. Bram leert je de muzikale basis met noten en zo. Bij Rene kun je terecht voor pianolessen. Extra aandacht voor de muzieklessen van Sander op Facebook, heel leuk voor kinderen want hij zet ze ook lekker aan het dansen en aan het knutselen. Lekker veelzijdig dus!

Lezen/tekenen/knutselen

Elke dag geeft Juf Marit om 14 uur kunstles voor kids op Facebook. Superleuk doet ze dat! Om de zoveel dagen geeft MisterPaint graffitiles op Facebook. Tijdens de volgende les leer je cartoons tekenen.

Dit is dan wel niet echt een lesje maar toch leuk om te vermelden: De Voorleeshoek wordt drie weken gratis aangeboden tijdens deze thuisisolatie periode. Het zijn dus voorleesverhalen voor kinderen van 0 tot 10 jaar, ingedeeld naar leeftijdsgroep. Zeker de moeite om even naar te kijken!

Bewegen

Online danslessen kun je volgen bij evitesdance op Instagram. Op YouTube kunnen de kinderen bij Zappsport elke dag oefeningen doen (De zogeheten Zappsport@home workout), echt heel leuk gedaan! En kinderyoga kan op de Facebook accounts van De Nieuwe Yogaschool en/of Yogasmiley.

Andere lesjes

Ook leuk én hartstikke leerzaam voor de kinderen (en stiekem ook een beetje voor de ouders): les krijgen van meester Freek Vonk. Wie wil dat nou niet?!! En bij CoderDojo@Home leer je coderen, van Scratch tot Python. De lessen zijn gratis, je moet je wel opgeven via de site. Per sessie is plek voor 10 kids.

Zoek en gij zult vinden!

Opruimen!

Haha ja ja, ik heb het gedaan: mijn zoons moesten de eerste dag dat ze binnen moesten blijven als eerste hun kamer opruimen. Ze hebben me stilletjes vervloekt vermoed ik, maar al snel waren ze er helemaal blij mee. Ze gingen meubels schuiven, posters ophangen, ze hebben hun kamers helemaal schoon en fijn gemaakt. Ze waren er uiteindelijk de hele dag mee zoet en achteraf zijn ze echt blij met hun fijne plekjes.

Een Skype feestje

Ik merk aan mijn kinderen dat ze hun vrienden op school erg missen. Ze kunnen dan samen afspreken voor een feestje op Skype via de videogroepsgesprek optie. Stuur van tevoren de tijd door en een eventuele dresscode via de app, dus kom allemaal in feestelijke kleding of doe allemaal een gek hoedje op of bindt er een thema aan vast.

Zet een muziekje op en versier de kamer ook echt, gebruik wat je in huis hebt, slingers, ballonnen, een discobal, whatever. Je zult zien dat de kinderen eerst even onwennig zullen kijken maar binnen de kortste keren heel erg lol zullen hebben.

Ook leuk om een verrassingsfeestje te geven als een klasgenoot jarig is want vooral voor kids is nu jarig zijn helemaal niet zo leuk, zo alleen thuis. Al helemaal als ze een feestje hadden gepland die ze hebben moesten afzeggen. Hoe leuk is het dan als ze erachter komen dat hun klas een verrassingsfeest voor ze hebben geregeld!?

Ook leuk, in plaats van Skype of Zoom, is de app Houseparty. Je kunt dan met zijn 8-en een feestje bouwen maar je kunt dus ook spelletjes (zoals bijv een soort van Pictionary) samen doen.

Gezelschapsspelletjes

Dat samenzijn vind ik wel iets heel moois en kostbaars dat uit deze situatie voortvloeit. We komen toe aan dingen die we in ons haastige levens amper deden. Zo hebben we in huis de gezelschapsspelletjes herontdekt. Zo leuk! Wij zijn in huis heel erg van de Cluedo op het moment. Er zijn echt veel leuke spellen die je thuis kunt doen. Wat dacht je van een Jenga toren bouwen? Cynthia van Cynspirerend geeft een boel bordspellen-tips ingedeeld naar categorie.

te doen met de kids

Knutselen

Ook zoiets. Vroeger knutselden we heel erg veel maar je weet, alleenstaande werkende moeder en zo, er was steeds minder tijd om te knutselen. Zo jammer vond ik dat. Nu is er, al is het tijdelijk, tijd zat om te knutselen. MizFlurry is mijn go to voor knutselideeën maar er zijn veel websites die inspiratie bieden om te knutselen met kinderen. Ook op Pinterest zijn veel leuke DIY’s te vinden.

Extra tip: gratis printen

Oh en nog een supertip want met al dat thuiszitten/thuiswerken/thuisschool en dan ook nog knutselen/tekenen valt er nog behoorlijk wat uit te printen. En wat nu als je geen printer hebt? Of is je printer net kapot gegaan (je weet, de wet van Murphy en zo)? Alleeninkt print gratis alle documenten uit voor mensen die verplicht thuiszitten zonder printer.

Dit doen ze om mensen een hart onder de riem te steken tijdens de coronacrisis. De dienst is volledig gratis, zelfs het per post versturen doen ze gratis. Meer weten? Kijk op de site van Alleeninkt.nl.

Ga kamperen

Heb je een tuin of balkon? Zet een tent op en laat de kinderen hun koffertje inpakken, lunchbox, spelletjes en daar een dagje doorbrengen. Je kunt het zelfs in huis doen als je er plek voor hebt, dan kunnen ze ook in hun tent slapen. Succes gegarandeerd!

Maak een kunstwerk

Er is op het moment een geinig Instagram account dat Tussen Kunst en Quarantaine heet. Het idee is om met spullen die je in huis hebt staan, een (beroemd) kunstwerk na te doen. Het is zo leuk om te zien hoe creatief mensen worden van dit soort situaties.

Kids zullen het heel leuk vinden om op zoek te gaan door het huis naar attributen om zichzelf om te toveren tot schilderij. Maak er meteen een kunstprojectje van. Kies een kunstenaar die ze inspireert, leer ze iets over die kunstenaar en ga daarna aan de slag. Hier heb ik kunstinspiratie verzameld voor kinderen.

quarantaine met de kinderen

Een high tea of een spa

Tussen de schoollessen door moet je toch even pauzeren en wat eten, hoe leuk is het om dan even de tijd te nemen om een high tea te maken. Verras de kinderen met lekkere hapjes, zoet en hartig, serveer het op een mooi tafelkleed met je mooiste borden en bestek.

Of je maakt een spa in huis. Dit hebben mijn kinderen voor mij gedaan voor mijn verjaardag, dat was echt heel leuk. Zet een chill muziekje op. Als je iets van wierook hebt of een aroma diffuser, gebruik het dan. Leg handdoeken neer op de bank en ga lekker maskertjes smeren.

Of ga voor een mani en pedi. Je kunt er alle kanten mee op afhankelijk van wat je in huis hebt. Heb je bijvoorbeeld bloemen in huis, doe er een paar in een bak met lauw water waar je dan je voeten in doet. Neem er echt even de tijd voor.

Gezond bakken

Bak lekkere taartjes met de kinderen en laat ze lekker meehelpen met koken. Spoony heeft toffe doe-het-zelf voedselpakketten ontwikkeld waarmee kinderen zélf gezonde tussendoortjes van groenten kunnen maken. Denk aan gerechten zoals wortel kwark bolletjes, bietenpizza’s en zwarte bonen brownies. Klinkt wel een beetje spannend hè?!

Alle ingrediënten zitten in het vrolijke pakket dat thuisbezorgd wordt. De recepten zijn zo gemaakt dat kids vanaf 4 jaar prima aan de slag kunnen en vanaf een jaar of 8 alles echt zelfstandig kunnen doen. Speels en vermakelijk dus maar ook gezond en leerzaam.

Een voorstelling/The Voice of Thuis

Laat de kinderen een voorstelling voorbereiden voor ‘s avonds. Dat kan van alles zijn, theater, zang, wat ze maar willen. Maak er tickets voor, zet de stoelen neer net als in een theater, en ga dan kijken naar de opvoering van je kind(eren). Maak het net zo echt als je maar kunt, hang bijvoorbeeld een gordijntje op voor de deur. Dan kunnen ze daar ‘opkomen’. Laat ze ook echt showkostuums aandoen (die ze zelf kunnen ‘maken’).

Heb je meerdere kinderen in huis? Speel The Voice of Thuis. Iedereen doet mee, ja, ook de ouders 😉 Je kunt op YouTube best veel karaoke liedjes vinden om hiervoor te gebruiken. Knutselen jullie wel eerst een beker in elkaar? Dat hoort er natuurlijk wel bij!

Ook leuk om samen met de kinderen naar een optreden te kijken op Instagram. Veel beroemdheden zijn op het moment extra actief op Instagram. Via de Insta van Bagels en Beans zijn er ‘instaconcerten’ van verschillende artiesten, Jim Bakkum ging live en liet zijn fans live liedjes zingen, Mika geeft dansende kooklessen, nou ja, kijk even rond op de accounts van de artiesten die jouw kinderen leuk vinden, misschien organiseren zij ook wat.

Een speurtocht of een moordspel

Dit vergt iets meer voorbereiding maar hee, dat houdt je van de straat zullen we maar zeggen. Je kunt een schat verstoppen en allerlei hints uitprinten en verstoppen. Hier zijn er allerlei geinige ideeën voor een geslaagde speurtocht. Voor tieners is een moordspel in huis een goed alternatief.

Lockdown Games

Dit is wel een erg leuk concept. Das Box heeft de Lockdown Games ontwikkeld, een fotospel om thuis te spelen tegen andere gezinnen. Elke woensdag- en zondagochtend staan op de website een spelcode en een reeks opdrachten voor die dag.

Het spel verloopt via een messenger chatbot en is volledig gratis en zelfstandig te spelen. Per opdracht worden punten uitgereikt, zo ontstaat een rangschikking tussen de deelnemers en wordt uiteindelijk ook een winnaar gekozen. 

In huize Srsck

Ik werk zelf op het moment vanuit huis en de kinderen zitten ook thuis. De jongste (brugklas) volgt zijn lessen via internet, het is goed geregeld vanuit school al is het soms wel even zoeken. Wel knap hoor dat scholen zo snel hebben ingespeeld op het lesgeven vanuit huis. Makkelijk is anders en er is in veel gevallen erg creatief mee omgegaan!

De oudste is al klaar met school en zit in een tussenjaar. Haar bijbaan kwam tijdelijk te vervallen door de maatregelen, ze besteedt haar tijd nu aan de voorbereidingen voor haar studie volgend jaar. Mijn middelste zit in zijn eindexamenjaar wat inhoudt dat hij aankomende week gewoon zijn schoolexamens op school moet gaan doen. Best tegenstrijdig vind ik, in het licht van de huidige maatregelen. Bovendien is de situatie wel erg onrustig om even tussendoor examens af te gaan nemen. Ik vind het niet echt een geweldig idee dus.

Het vergt wel wat planning om het allemaal in goede banen te leiden, vooral omdat we een heel klein huisje hebben dus je kunt niet zeggen van de een gaat boven in zijn kamer leren en de andere werkt in de studeerkamer of dat soort dingen. We zitten allemaal voornamelijk aan tafel in de woonkamer en moeten de computertijd in shifts verdelen.

Jullie tips uit de comments/van Insta

Meer sites/blogs met originele leuke tips

 • Myrthe geeft leuke tips om dingen ‘samen op afstand‘ te doen, bijvoorbeeld elke dag een polaroid maken voor opa en oma en deze dan 1 x per week bij ze in de bus te gooien. Ik vind het een superidee!
 • Jinske legt je heel duidelijk uit hoe je zeepjes kunt maken met de kids in huis. Twee vliegen in 1 klap, lekker samen knutselen en tegelijk leren hoe je je handjes echt goed wast. Je kunt de ingrediënten zelf kopen of je shopt een pakketje op de site.
 • En wat nou als je kindje jarig is tijdens thuisisolatie? Bij Van Kaat en bij Volgmama kun je je laten inspireren.

Hoe doen jullie het? Laat jullie tips achter in de comments of op Instagram en we voegen ze toe in de blog!

34 gedachten over “15 x in huis dingen doen met (en zonder) de kinderen ten tijde van corona

 1. Het is voor alle ouders wel even zoeken hoe de kids vermaakt kunnen, m.n. de kleine kids. Wat een leuke ideeën! En ook dingen die kinderen leuk vinden. Muziekles, kamperen, high-tea en een Skype-feestje spreken mij het meest aan. Veel plezier!

  1. Haha ja is ook zo. Ik dacht ook aan zoiets (voor de zonder-kinderen-momenten): In elke kamer een biertje doen, en dan met je vriendinnen via Skype op kroegentocht, om de beurt iedereen 1 liedje op de karaoke. Natuurlijk wel ‘uitgaanskleding’ aan.

 2. ik doe gewoon elke dag mijn dagelijkse routine dus poetsen en de was en de meiden doen hun eigen ding in huis eigenlijk. snap dat het met jongere kids wel even anders is

 3. Hier hebben de jongens het druk met school, ze moeten werkstukken maken en best veel school werk, verder doen we veel spelletjes, lezen veel en ben ik zelf ook druk met opruimen, naast werken. Je hebt een leuke lijst met goede tips, ik ga ze opslaan.

 4. leuke tips ! ik kan me best voorstellen dat kinders een hele dag bezig zijn hun kamer op te ruimen, uit te mesten en te veranderen, dat deden mijn kinderen in de vakantie ook wel. En een film marathon : Zoonlief en ik zijn al jaren van plan een StarWars marathon te houden!!

 5. Iets lekkers bakken zoals brownies, of koop pizzabodems en houd een pizzaparty. Picknick buiten in de tuin?

  Ik zit zelf te denken aan een Die Hard marathon, maar dat is niks voor kids haha

 6. Ik realiseer me enigszins tot mijn verwondering dat mijn leven eigenlijk weinig verandert door de coronacrisis. Het enige verschil is dat man en kinderen thuis zijn, maar verder is alles hetzelfde.

  Blijkbaar lijkt mijn leefstijl al op een soort quarantaine ; )

 7. Met deze lijst hoeft niemand zich meer te vervelen, er staan erg leuke dingen op! Handige tip die van het printen! Zelf heb ik wel een printer, maar ik vind het een erg goed initiatief voor andere mensen zonder printer.

 8. Ik heb geen kinderen, maar hier worden genoeg films gekeken. Ondanks dat ik nu voornamelijk vanuit huis werk, ben ik nog steeds erg druk en heb eigenlijk niet meer tijd dan anders. Opruimen staat ook nog op mijn lijstje.

 9. Wat een fijn lijstje. Een film marathon is inderdaad wel een fijne. Ons zoontje is 1 jaar en vermaakt zich gelukkig ook al veel zelf met speelgoed, zo heb ik ff tijd voor bloggen en opruimen

 10. wat een goede tips allemaal, wij doen heel veel spelletjes, had nog een escape room die we konden doen en veel oude spelletjes van ons vroeger, spelen we nu.

 11. Jaa, hele fijne tips! Ik vond het in het begin moeilijk om mezelf te blijven bezighouden maar nu heb ik echt een flow gevonden.

 12. Leuk dat je Muziek met Sander hebt genoemd! Zo leuk om dat te kijken met Mila. Wat een boel tips ook! Opruimen zou ik heel graag willen, maar ik kom er absoluut niet aan toe. Tijdens het thuisonderwijs probeer ik zelf ook te werken (wat niet lukt) en ik verdeel het over de hele dag om zo de balans te houden met leuke dingen met Mila doen (dansen, een uurtje buiten in de wijk – op afstand en met een boog om andere mensen heen, en meer). Ineens knipper ik met mijn ogen en dan is het 17 uur en moet ik weer aan de kook. Tussendoor het huishouden. Pfffff, wat doe ik niet goed?

 13. Wat een handige tips! Vooral met kids! Ik hou van lekker knutselen opruimen en serie kijken natuurlijk moet er gewoon fulltime gewerkt worden 😋! Leuke blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »