Ga naar de inhoud
Home » 9 films over een virus of een pandemie

9 films over een virus of een pandemie

films over een virus uitbraak

Tot mij verbazing las ik dat de film Contagion uit 2011 sinds de uitbraak van het coronavirus weer enorm wordt bekeken. Waar ligt dat? Willen mensen dit soort rampenfilms juist nu kijken om zichzelf extra bang te maken of is het juist onbewust een vorm van geruststelling? Zo van “ooooh maar zo erg is het hier nog helemaal niet!”.

De meeste van die virus-uitbraak-films liggen (gelukkig) mijlenver van de realiteit en gaan vaak gepaard met aliens, zombies of gemuteerde dieren in een enge lab.

Contagion (2011)

Ja, Contagion dus. Wat mij betreft is dit wel de beste film van dit lijstje, ook wel meteen de film die het meest aan de huidige situatie doet denken. Beth (Gwyneth Paltrow) wordt kort nadat ze terugkomt uit Hong Kong ziek. Dit is het begin van een niet te overzien pandemie. Het duurt even voordat de ernst van de situatie wordt ingezien. Daarna begint de race tegen de klok. Terwijl miljoenen mensen wereldwijd ziek worden en de maatschappelijke gevolgen enorm zijn, moeten ze er zo snel mogelijk achterkomen wat het voor virus is en hoe ze het moeten stoppen. Sounds familiar?

Marion Cotillard en Chin Han in Contagion

Toen Gywneth Paltrow vorige maand onderweg naar Parijs was, plaatste ze een berichtje van zichzelf met een masker op op Instagram met een verwijzing naar Contagion. ‘I’ve already been in this movie’.

Verder is het film met veel grote namen zoals Jude Law, Kate Winslet, Matt Damon, Marion Cotillard, Laurence Fishburne, etc….

Outbreak (1995)

Een Amerikaanse militair virusspecialist, Sam (Dustin Hoffman), ontdekt een super gevaarlijk dodelijk virus in Afrika. Hij wil maatregelen nemen om een wereldwijde epidemie tegen te gaan, maar hij wordt daarin tegengewerkt.

De verspreiding van het virus komt er al snel wanneer er een aapje ‘op reis’ gaat. Een vermakelijke film met een lekker tempo.

The Cassandra Crossing (1976)

rampenfilm epidemie

Een groep mensen mag niet van een trein af wanneer blijkt dat ze blootgesteld zijn aan een enge ziekte. In quarantaine op een rijdende trein dus. De trein rijdt door Europa en rijdt recht af op een gevaarlijke brug. Speed meets Contagion. Met o.a Sophia Loren, Ava Gardner en Charlie Sheen.

The Andromeda Strain (1971)

Ah daar zijn de buitenaardse levensvormen dan eindelijk. In deze sci-fi film stort een satelliet neer in een klein dorpje. Binnen een paar dagen blijken alle inwoners, op een baby en een oudere man na, op mysterieuze wijze te zijn overleden. Dat is het begin van een helse epidemie.

films over een virus
Foto via The Horrorcist

De satelliet heeft blijkbaar een of andere gemuteerde micro-organische levensvorm uit de ruimte meegenomen en deze verspreidt zich in rap tempo. Tot overmaat van ramp wordt er ook nog een nucleaire bom geactiveerd. Je hoort het al, top notch jaren 70 vermaak.

De film is gebaseerd op het boek van Michael Crichton die later o.a Jurassic Park en Twister schreef. Er is in 2008 ook een miniserie van gemaakt maar die haalt het totaal niet bij de film.

12 Monkeys (1995)

Ik heb deze film zo vaak gezien, het was vroeger echt een van mijn favoriete films. James Cole (Bruce Willis) komt terug uit de toekomst om het begin van een verwoestende pandemie te stoppen. Wie heeft het virus gemaakt en waarom? Inclusief een werkelijk geniale Brad Pitt.

12 monkeys pandemics

In 2015 is er trouwens ook een serie van gemaakt die ik heel bewust niet heb gekeken dus kan je niet vertellen of het wat is. De film was genoeg, er was volgens mij geen serie nodig.

Carriers (2009)

epidemie rampenfilms

Vier jongeren vluchten voor een afschuwelijk virus en gaan op zoek naar een veilige plek. Tijdens het niet zo gezellige roadtrip leren ze zichzelf goed kennen en dat is niet zo goed als je zou denken, en best wel cliché ook maar dat is niet erg. Dit is gewoon je typische spannende post-apocalyptische film. O.a met Chris Pine en Piper Perabo.

The Painted Veil (2006)

Deze film is anders dan de rest op het lijstje en valt misschien een beetje uit de toon omdat The Painted Veil geen snelle actie/rampenfilm is maar een dramatisch liefdesverhaal, de verfilming van een boek uit 1925. We volgen het verre van perfect huwelijk van Kitty (Naomi Watts) en Walter (Edward Norton) maar dan tegen de achtergrond van een cholera epidemie in China.

films over een virus

De film is visueel erg mooi met alle weidse landschappen en historische details en styling. Daarbij doen de acteurs het geweldig (maar ik geef toe Watts en Norton zitten beiden in mijn favo-acteurs lijstje). Ik vond het een deprimerende film, Naomi en Edward brengen het slechtste in elkar naar boven en dan heb je dus ook nog een grote epidemie waar je niet vrolijk van wordt. Al me al, geen positieve vibes film zeg maar.

Dit is trouwens een remake van de oorspronkelijke verfilming uit 1934 met Greta Garbo.

28 Days Later…(2002)

Een paar dierenactivisten bevrijden chimpansees uit een laboratorium in deze Britse horrorfilm met Cillian Murphy. Dat hadden ze beter niet kunnen doen want de apen zijn geïnfecteerd met een virus waardoor je hartstikke gewelddadig wordt. Jim (Murphy) wordt 28 dagen later wakker in een onherkenbare maatschappij waarbij mensen ofwel dood zijn ofwel gewelddadige zombie-achtige engerds zijn geworden.

The Killer That Stalked New York (1950)

films over een virus

Deze film noir uit 1950 heb ik zelf nog niet gezien maar die moet natuurlijk wel op de lijst want het is een echte klassieker waarin een epidemie een grote rol speelt. De film is namelijk gebaseerd op een echte uitbraak van de waterpokken in New York in 1947.

In de film zorgt een diamantsmokkelaar, gespeeld door Evelyn Keyes, onbedoeld voor een waterpokken uitbraak. Ze heeft aan het begin helemaal niet door dat zij de ziekte draagt en zorgt daarom voor een verdere verspreiding. Dit alles met diamanten, politie en achtervolgingen.

Panic in the Streets is ook een film noir uit 1950. In deze film zorgt de longpest voor paniek.

Kijk jij films over een virus of een epidemie op het moment? Ik houd er over het algemeen niet zo van. Contagion heb ik jaren geleden gezien en die vond ik toen heel naar. Mijn lijst heeft trouwens 9 titels, je weet wat dat betekent toch? Dat jij nummer 10 nog even moet verzinnen want ik kwam er zelf dus niet op 🙂

14 reacties op “9 films over een virus of een pandemie”

  1. Wat een grappig lijstje, het zal wel dat dit soort films opeens weer vaker bekeken worden. Ik ken echt geen enkele film van dit lijstje.. ik kan dus nog even vooruit de komende weken. 😉

  2. Wauw, toch best wel veel films hierover. Ik denk dat ik ze even oversla. Heb genoeg aan onze real-life film op dit moment, haha. Maar vind dit soort genres normaal wel interessant.

  3. Raar toch he dat mensen dan juist nu zulke films gaan kijken, ik heb van deze bovenstaande geen een gezien, wel net in een aflevering van Strick Back ging het ook over een dodelijk virus.

  4. Ik heb zelf World War Z en [Rec] in het lijstje staan. Vooral [Rec] is angstaanjagend realistisch vind ik zelf. Contagion is inderdaad geweldig. Maar op dit moment zo realistisch dat de film hee benauwend is. Onlangs heb ik ‘m toch weer gekeken.

  5. Pingback: 5 films met Marion Cotillard - Frankrijk Dromen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »