Ga naar de inhoud
Home » Genderneutraal | Mattel did it again

Genderneutraal | Mattel did it again

genderneutraal speelgoed

We kunnen zeggen wat we willen over speelgoedfabrikant Mattel maar innoveren kunnen ze als de beste. Weten jullie nog dat ze in 2016 kwamen met een curvy, tall en petite Barbie? Ze ruiken trends van een kilometer afstand en spelen er als eerste op in. Nu dus ook. Mattel lanceert de eerste genderneutrale poppenlijn. Het wordt geen genderneutrale Barbie of Ken maar een aparte poppenlijn genaamd Creatable World.

Creatable World

De naam zegt het al, de poppen bieden kinderen de mogelijkheid om een eigen wereld te creëren. Elke set bevat 1 pop met 2 verschillende kapsels en kleding, schoenen en accessoires. De kinderen kunnen dus naar hartenlust mixen en matchen, helemaal los van stereotypen en vooroordelen. Het kind mag het lekker zelf bedenken. Dat vind ik wel sowieso een mooi gegeven: de kinderen kunnen onwijs creatief bezig zijn.

Creatable World is dus de eerste poppenlijn die ontworpen is om alle opgelegde labels buiten spel te zetten. De poppen zien er jong uit, de kleding is jeugdig – de kids moeten zich er echt in kunnen herkennen. Tenminste, daar is wel op ingezet. Het idee is dat de kids dan zullen opgroeien zonder dingen als ‘een jongen hoort kort haar te hebben’ of ‘roze is alleen voor meisjes’ e.d.

Ik denk dat er al veel manieren zijn om dit te bewerkstelligen zonder Creatable World overigens (ik verwisselde het Playmobil jongenshaar met het meisjeshaar op een Playmobil ‘meisjeslichaam’ met jurk, deed He-Man tutu’s aan en ik had het haar van smurfin kortgeknipt) maar elke stap is er eentje en dat juich ik persoonlijk alleen maar toe.

Bevooroordeeld

De discussie over genderneutraal opvoeden is natuurlijk al een aantal jaren aan de gang. Steeds vaker delen speelgoedwinkels hun assortiment anders in, niet meer zo zwart wit een jongens- en een meisjeskant. Frankrijk heeft onlangs grote wijzigingen aangekondigd omtrent genderneutraal speelgoed. Misschien dat als dit soort trends doorzetten, dat de volgende generaties wat meer open zullen zijn en minder snel zullen oordelen.

Aan de andere kant denk ik dan weer dat ouders die hun kinderen opvoeden met bijv. racisme of homofobie en andere domme vooroordelen hun kind nooit een Creatable World pop cadeau zullen geven. Toch? Dus die kids bereik je niet…

Het zijn juist die ouders die zich al openstellen en af willen van (gender)stereotypen die hun kinderen zo’n pop zullen geven en die hadden zonder pop hun kind ook wel onbevangen opgevoed.

Wat denk jij? Zou jij een Creatable World pop aan je kind geven? Voed jij je kind genderneutraal op? En denk je dat dit soort initiatieven (op de lange termijn) invloed zullen uitoefenen op de ontwikkeling van kinderen en op hoe ze in de wereld staan wanneer ze volwassen zijn?

11 reacties op “Genderneutraal | Mattel did it again”

  1. Wij hadden vroeger Playmobil poppen die qua man en vrouw erg op elkaar leken en daar maakte ik zelf een man of vrouw van. Ik vind het goed dat kinderen deze poppen aan kunnen kleden als ze willen, het is deze tijd.

  2. Aan de ene kant vind ik het wel goed dat Mattel dit doet, maar aan de andere kant is het jammer dat het moet..

    Je kan een meisjespop prima een jongensshirt aantrekken denk ik dan en andersom..

    Wel heel slim dat ze inspelen op de actualiteit ronderom het genderneutrale.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »