Ga naar de inhoud
Home » Uitdelen op school: Top 10 leukste traktaties

Uitdelen op school: Top 10 leukste traktaties

gezonde traktaties

Het schooljaar is nog niet zolang begonnen en ik heb alweer lolly’s, snoepjes, spekkies, mini Twixjes en heel veel cupcakes voorbij zien komen. Nu ben ik echt de beroerdste niet wat zoetigheid betreft maar voor traktaties op school vind ik het minder geslaagd omdat er altijd wel iemand jarig is.

Zoete troep met mate 

Volgens mij heeft elke basisschool wel ergens in het schoolboekje staan dat verjaardagstraktaties bij voorkeur gezond moeten zijn maar er wordt bij lange na niet op alle scholen aan gehouden. Op de vorige school van mijn liefjes was het echt heel erg, het leek soms wel een wedstrijd “elkaar overtreffen qua hoeveelheid zoete troep”. Soms heb je een traktatie waarbij iets gezonds wordt gecombineerd met iets zoets, zoals fruitspiesjes met een spekkie erbij, dan is iedereen blij volgens mij, niet teveel van het een, niet teveel van het ander…oftewel ik moet in dit geval toegeven aan de uitdrukking waar ik een gigantische pesthekel aan heb: “alles met mate”….

Een week of twee terug werd bij mijn zoontje een gezonde traktatie uitgedeeld, heel mooi ingepakte snoeptomaatjes, komkommer en paprika. Mijn zoontje gaf mij die traktatie met een teleurgestelde blik. “Maak je het niet open?” – “Nee, saai”. Ik heb internet afgestruind op zoek naar iets spannends én gezonds om uit de delen en kwam behoorlijk veel moois tegen. Ik zou zeggen, laat je inspireren door mijn top 10.

Toverstof rietjes

homemade-pixie-sticks
(c) Love and Olive Oil

Laten we maar met de allerspannendste beginnen: feestelijke rietjes met toverpoeder (en weinig suiker ;)). Hoe cool is dat?? Voor de uitleg stuur ik jullie door naar een van mijn lievelingskookblogs: Love and Olive Oil.

Fruit en brownie spiesjes

fruitensnoep
(c) Mel’s Kitchen Café

Ik ben best een spiesjesmens wanneer het op uitdelen aankomt. Ik vind het makkelijk, feestelijk en je kunt er alle kanten mee op. Nu moet ik toegeven dat over de jaren heen bepaalde spiesjes het duidelijk beter hebben gedaan dan andere. Het jaar dat ik er kaas, gekookte worst en komkommer op had gedaan had toch minder succes dan dit jaar toen ik er brownies, aardbeien en ander rood fruit op had gedaan. De spiesjes van Mel’s Kitchen Café zouden vast en zeker gretig aftrek vinden op school! Mooi, lekker en met zowel fruit als zoete lekkernijen, wat wil je nog meer!?

Fruit in een rolletje

aardbei
(c) Fifteen Spatulas

Zo’n rolletje fruit ziet er hartstikke leuk uit met een vrolijk lintje eromheen gewikkeld en het zal de kinderen zeker interesseren want wat is het nou? Snoep, eetpapier, fruit? Het recept heb ik gevonden op Fifteen Spatulas, een blog waar Joanne alles puur natuur maakt zonder vage toevoegingen. Zoals ze zelf zegt: ze heeft niets tegen boter en ze eet niet de hele dag door alleen maar boerenkool maar ze wilt wel weten wat er in haar eten verstopt zit dus ze maakt alles zelf. Goede filosofie, zou ik eigenlijk ook willen doen maar ik kom er helaas niet echt aan toe…

Babybel bootje

babybel bootjes

Babybel kaas! Ik ben gek op  Babybel kaas, je kunt er van alles mee knutselen! Hoe simpel en leuk zijn deze bootjes van Cutefoodforkids?! Je kunt er stickers in elk thema op plakken om bij de smaak van je kleintje aan te sluiten. Mijn dochter heeft jarenlang niets willen weten van kaas, ze vond een van de vieste dingen ooit en at alleen maar Roquefort (ja…ik weet het ook niet hoor :)) tot de Babybel uitvinding. Ze begon het te eten omdat ze dat rode spul wilde kneden en er allerlei vormpjes van maakte en uiteindelijk vond ze het lekker en ja…toen wilde ze zelfs andere kazen een kans geven. Inmiddels eet ze overigens alle soorten kaas die er maar zijn maar ik ben Babybel fan gebleven! Meer Babybel traktaties kun je hier vinden.

Hoorntje vers fruit

gezonde traktaties

Kies lekker fruit van het seizoen, klein snijden, in een hoorntje doen, vrolijk gekleurd vorkje van de Hema erbij en klaar is kees. Op het recept op Jamie Cooks it up zit er ook vanille room op, er kan ook slagroom op of yoghurt, al ga ik zelf voor alleen fruit. De hoorntjes haal je trouwens gewoon bij de meeste supermarkten al zag ik laatst dat de AH ze alleen in de zomer in het assortiment heeft maar toen had de Dirk ze nog wel.

Disco Popcorn

partypopcorn
(c) She Wears Many Hats

Heb je geen tijd en ben je op zoek naar een traktatie die vooral snel gemaakt kan worden? Dan heb ik maar 1 woord voor je: Popcorn! Echt, wat een uitkomst: het is in een handomdraai gemaakt en bijna iedereen lust het. Het ziet er alleen niet zo heel vrolijk uit als je de popcorn zomaar in een wit plastic bekertje meegeeft dus besteed wel wat extra tijd aan de aankleding. Ook een leuk idee is om de popcorn op te vrolijken met wat discodip bijvoorbeeld maar je kunt naar hartenlust experimenteren natuurlijk. Op de site van She Wears Many Hats vond ik deze hele feestelijke popcorn met gesmolten witte chocolade, best heftig wat suikergehalte betreft vind ik maar het zag er zo cute uit! Meer unieke popcorn traktaties vind je hier.

Schattige vlinders

vlinders
(c) ChaosServedDaily.com

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik deze vlinders vorig jaar zelf wilde maken voor mijn zoontje en dat ik het halverwege opgegeven heb. Ik had dan ook alleen druiven, rode en witte maar alles werd nattig en muffig en het zag er niet uit. Mijn zoontje was de knijpers aan het kleuren en uiteindelijk zat er ook stift op de zakjes en ..eh .. nou ja, het was vorstelijk mislukt en toen hadden we last-minute maar rozijntjes uitgedeeld 🙂

We hadden plaatjes van Skylanders uitgeprint en die op van die kleine doosjes rozijnen van de Hema geplakt. Daar nog van die bewegende plakoogjes op gedaan. De jarige job kon meehelpen (dat vindt hij altijd leuk) en hij was beretrots op zijn Skylanders. De vlinderramp prima opgelost dus 😉 Terug naar de vlinders….goed uitgevoerd is het wel een hele lieve traktatie en je kunt de twee helften van de zakjes vullen met wat jullie zelf lekker lijkt.

Skylander rozijntjes als last-minute traktatie (c) Srsck
Skylanders rozijntjes als last-minute traktatie (c) Srsck

McDonalds na-apen

Mac traktatie

Het McDonalds yoghurtje is ook een mooie traktatie. Maak je eigen versie maar dan lekkerder 🙂 Doe een laagje yoghurt in een plastic bekertje, laagje kleingesneden fruit erop (kies mooi gekleurd fruit voor een leuk effect), weer een laagje yoghurt en dan een laagje Cruesli. Je kunt het leuk versieren met van die parapluutjes. Vergeet er geen plastic lepeltjes bij te geven!

Gekleurde stokjes

Via Parenting.com
Via Parenting.com

Dit is makkelijk om samen met je kind voor te bereiden. Op de site van Parenting kun je de uitleg vinden. Om uit te delen zou ik drie stokjes bij elkaar doen per kind, leuk ingepakt in papier of folie, lintje erom en je hebt een origineel en gezonde traktatie.

Watermeloen op een stokje

(c) Babble.com
(c) Babble.com

Eerst gooiden we fruit in een ijshoorntje, nu toveren we gewoon het hele stuk fruit om in een ijsje. Op Babble vond ik deze watermeloenstokjes, het ziet er lief uit toch? En eerlijk volgens mij kan ik een van mijn zoontjes niet blijer maken dan met een stuk watermeloen op een stokje. Die stokjes kun je o.a bij de Xenos kopen.

Hartige traktaties

Ik besef nu ik mijn top 10 herlees dat er haast niets hartigs tussenzit, dat is onbewust gegaan en is meer een persoonlijk dingetje, er zijn wel zat traktaties met tomaatjes, eitjes, kaas, chips, worstenbroodjes, etc mogelijk. Een paar cherrytomaatjes aan een prikker met gave neon snor van Hippe traktaties is voor de kleintjes ook echt een feest! Hippe traktaties vind ik sowieso echt een leuke webshop met allerlei spullen die je kunt gebruiken voor traktaties. Alles is zelf ontworpen en handgemaakt waardoor het assortiment uniek is, geen dertien in een dozijn werk!

Ook kun je het gezond versus niet gezond probleem omzeilen door geen eten uit te delen maar pakjes drinken of een klein cadeau.

Geen artikelen meer mislopen van ons? Je kunt Srsck volgen op Bloglovin’.

11 reacties op “Uitdelen op school: Top 10 leukste traktaties”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »