korte jongensnamen
|

Babynamen: 15 x Leuke korte jongensnamen met 1 lettergreep

Houd jij van lange of korte voornamen? Ik heb zelf een lange voornaam maar ik houd meer van krachtige korte namen. Mijn zoons hebben beiden dan ook voornamen met 1 lettergreep. Er is best een grote keuze aan korte jongensnamen, of je nou houdt van een klassieke en/of populaire naam zoals Max of Sem of juist op zoek bent naar een zeldzame naam zoals Kai of Sol. Hierbij wat inspiratie voor korte jongensnamen met 1 lettergreep.

Kaj/Kai/Kay

De naam komt voor in de varianten Kai, Kaj en Kay. In het Fins is Kai een vaak voorkomende jongensnaam. De jongensnaam Kai heeft in verschillende landen verschillende betekenissen. De variant met een y wordt in Engelstalige landen vooral gezien als een meisjesnaam en wordt soms gebruikt als afkorting van Katherine. Je spreekt het ook anders uit, Kai/Kaj (Kaay) en Kay (Keey). In Estland is Kai overigens wel een meisjesnaam (en betekent het steiger?!)

Kai betekent in Hawaï, zee. In Maori betekent het dan weer voedsel, in Swahili beminnelijk, in Griekenland aarde, in het Thais kip en ga zo maar door. Kai kan ook afgeleid zijn van de Latijnse naam Caius (variant van Gaius) met betekenis zich verheugen of vlaamse gaai. Sir Kay was een van de ridders van de ronde tafel. Je kunt er dus echt alle kanten mee op 🙂

Bekende Kai/Kaj/Kay’s zijn o.a presentator en youtuber Kaj Gorgels, voetballer Kai van Hese, youtuber Kaj van der Ree en basketballer Kay Felder.

Finn

De herkomst van de naam Finn is niet geheel duidelijk. Het is waarschijnlijk Iers maar het zou ook Scandinavisch kunnen zijn. De Ierse vorm is een variant van Fionn en betekent ‘blond’ of ‘met licht haar’. De Scandinavische vorm zou afgeleid zijn van Fin (uit Finland dus :)). Wat wel duidelijk is, is dat de jongensnaam al sinds ongeveer 2005 heel populair is in Nederland, de laatste jaren is Finn steeds te vinden in de top 10 meest gegeven jongensnamen. Soms komt Finn voor als meisjesnaam, bijvoorbeeld actrice Finn Atkins, maar dat blijft vooralsnog wel zeldzaam.

Bekende Finn’s: Deense voetballer Finn Laudrup, GOT acteur Finn Jones en Stranger Things acteur Finn Wolfhard.

Per

Per is een Scandinavische jongensnaam die uit het Grieks komt en steen of rots betekent. Een steen of rots staat symbool voor vastheid en betrouwbaarheid. De naam is verwant met de naam Peter/Petrus (en het Franse Pierre). Er worden ook andere varianten gebruikt zoals Peer, Pär of Pehr.

Max

Max is een van de meestvoorkomende babynamen én hondennamen in Nederland maar ik blijf het leuk vinden. De X klank zorgt voor een krachtige naam en dat wordt versterkt door de betekenis. Max komt van het Latijnse maximus “de grootste”. Je kunt je kind ook Maximiliaan, Maximus, Maxime of Maxwell noemen en dan Max als bijnaam gebruiken.

Toch is de populariteit de laatste tijd wel iets afgenomen. Eerst zat Max geheid in de 10 meest gegeven jongensnamen elk jaar, nu zit het ergens op plekje 18 of 19. Korte namen als Finn, Sem en Sam staan nu in die top 10.

Bekende Max-en (en varianten): Max Greenfield (Schmidt in New Girl), surrealistische schilder Max Ernst, acteur Max Irons (officieel Maximilian), acteur Max Minghella, presentator/acteur Maxim Hartman (Rembo & Rembo), autocoureur Max Verstappen en drummer Max Roach (officieel Maxwell).

Jax/Pax/Dax

Als je wel van korte jongensnamen met een X houdt maar op zoek bent naar een aparte naam dan heb je alsnog keuze genoeg. Jax is een Engelse naam en het betekent zoon van Jack (niet die naam kiezen als de melkboer Jack heet dus). Jax wordt soms ook met 2 x-en geschreven.

Pax betekent vrede in het Latijn “vrede”, het komt in Nederland erg weinig voor als jongensnaam. De naam is vooral bekend door een van de zoons van Angelina Jolie, Pax Thien. De Jolie-Pitt jongens hebben allemaal namen met een X. Dax

Van deze drie namen wordt Pax het minst gegeven in Nederland en Jax/Jaxx het meeste. In 2018 werd Pax nul keer gegeven, Dax 28 keer en Jax/Jaxx 446 keer.

Lex/Rex/Dex

Laten we nog even in de X-mood blijven met Lex, Rex en Dex(x). Rex betekent koning in het Latijn. Het kan ook gebruikt worden als afkorting van Reginald. Door de bekende Oostenrijkse krimiserie Commissaris Rex (met Duitse herder Rex), wordt deze voornaam snel geassocieerd met honden. Er werden de afgelopen jaren ook amper kinderen Rex genoemd in Nederland.

Lex doet het wat dat betreft stukken beter in 2018 werden er 106 jongetjes Lex genoemd in Nederland. Lex is een verkorte vorm van Alexander, een Griekse naam met de betekenis de beschermer. Lex of Lexi wordt ook steeds vaker als meisjesnaam gebruikt.

Dex of de variant Dexx werd in 2018 aan 358 jongens gegeven. Dex is afgeleid van het Latijnse Dexter en betekent rechts of rechter.

Jip

Jip is een Nederlandse en Friese jongensnaam. Het kan zowel ‘gastvrij’ betekenen als ‘bedrieger’. Eh ja, dat is even een dingetje. Persoonlijk vind ik het een vrolijke speelse naam die mij vooral doet denken aan Jip en Janneke eerlijk gezegd.

Bas

Bas komt heel veel voor en is een echte Nederlandse naam. Het is een vorm van Sebastiaan en is afgeleid van het Griekse ‘sebastos’ dat’ verheven of eerwaardig betekent.

Bekende ‘Bassen’ zijn acteur Bas Keijzer, Bas (Bastiaan) Muijs, muzikant Bas Kennis (Bløf) en ontwerper Bas Kosters.

Seb/Sep/Sjef/Sef

Seb, Sep, Sef en Sjef zijn allemaal varianten van Jozef, al kan Seb ook van Sebastiaan afgeleid zijn. Seb en Sep zijn de laatste jaren populair aan het worden. Sjef komt vooral in het zuiden van het land en in België voor.

Jozef is een belangrijke figuur in zowel het Oude testament (wordt door zijn broers in een put gegooid en vervolgens verkocht maar uiteindelijk vergeeft hij ze na een heel lang ingewikkeld verhaal met graan, Egypte en heel veel broers) als uit het Nieuwe Testament (de man van Maria). De naam betekent Jahweh zal toevoegen/vermeerderen.

Lenn

Lenn is een vorm van Leonard. De betekenis is krachtige (hard) leeuw (leo). Deze voornaam werd in 2018 aan 176 jongens gegeven.

Sam/Siem/Sem

Deze drie namen zijn razend populair de laatste jaren, met name Sem en Sam. Ze hebben verschillende oorsprongen. Zo komt Siem van Simon terwijl Sam en Sem afgeleid zijn van Samuel. Sem kan ook de Nederlandse vorm zijn van de Hebreeuwse naam Sjem, een van de zonen van Noach in de Bijbel.

De naam Sem is populair geworden na de geboorte van Sem, de zoon van Wendy van Dijk en Xander de Buisonjé in 2003. Samuel is afgeleid van het Hebreeuwse Sjemoeêl en betekent “de naam is God”. Siem komt zoals gezegd van Simon en dat is de Griekse vorm van de Hebreeuwse naam Simeon. Simeon betekent ‘de door God gehoorde’.

Quin(n)

Quinn kan zowel aan jongens als aan meisjes worden gegeven maar in Nederland wordt de naam voornamelijk aan jongens gegeven. In 2018 werd in Nederland de naam Quin aan 49 jongens gegeven en de naam met 2 n’s dus Quinn werd aan 201 jongens gegeven (en Quint 40 keer). Quinn werd tevens aan 26 meisjes gegeven. Quin(n) is een vorm van het Latijnse Quintus en betekent de vijfde.

In de serie Glee heet een van de vrouwelijke hoofdrolspeelsters Quinn. In How I Met Your Mother is er ook een vrouwelijke Quinn, een van de vriendinnetjes van Barney.

Art

Art is afgeleid van Arthur. De oorprong of betekenis van die naam is onduidelijk maar de naam wordt vaak geassocieerd met koning Arthur. Wij kennen in Nederland natuurlijk ex-wie-is-de-mol-presentator Art Rooijakkers. Een van de bekendste Amerikaanse jazzdrummers ooit heette Art (Blakey) maar officieel heette hij Arthur.

Beau

Beau wordt in Nederland net zo vaak voor jongens als voor meisjes gebruikt. Het is het Franse woord voor mooi (mannelijk). Vrouwelijk is dan Belle. Dat is ook meteen de reden dat ik Beau altijd een beetje gek vind voor een meisje maar dat is dus persoonlijk. In Engelstalige landen hoor je regelmatig samengestelde namen met Beau als meisjesnaam, dus bijvoorbeeld Isla-Beau of Daisy-Beau.

Bo is een Scandinavische jongensnaam, al wordt het ook voor meisjes gebruikt, die ‘lang leven’ betekent. In Nederland wordt de vorm Bo 4 à 5 keer zoveel voor meises gebruikt dan voor jongens.

Bekende Beau/Bo’s: Acteur Beau Bridges, muzikant Beau Burchell, presentator Beau van Erven Dorens, actrice Bo Derek en Bo Peep (je weet wel, het schatje van Woody in Toy Story!). Zowel voor Beau Bridges als voor Bo Derek geldt dat ze wel onder deze naam bekend zijn geworden maar het is eigenlijk hun bijnaam. Bridges heet officieel Lloyd en Bo heet officieel Mary. Even over van Erven Dorens, officieel heet hij Beau Noël dus ‘mooie kerst’ en ja, hij is geboren op 24/12.

Lars

Lars is een naam van Germaanse oorsprong, verwant met Laurens/Laurentius, dat ‘gekroond met lauweren/de gelauwerde’ betekent maar het kan ook ‘uit de stad Laurentum’ (in de buurt van Rome) betekenen. Lars komt vrij veel voor in Noordelijke landen.

Bekende ‘Lars-en’: Lars Ulrich, de Deense drummer (en medeoprichter van Metallica), Nederlandse wielrenner Lars Boom en Deense filmregisseur Lars von Trier.

Sol

Here comes the sun….Sol wordt zowel voor jongens als voor meisjes gebruikt. In Spanje is Sol wel echt een meisjesnaam terwijl de naam in Scandinavische landen en in Nederland juist vaker aan jongens wordt gegeven. Het betekent zon. Er is ook een Hebreeuwse versie, dat hetzelfde klinkt maar anders geschreven wordt, namelijk Saul. Deze vorm betekent ‘er is om gebeden’ en wordt alleen voor jongens gebruikt. Als laatste, kan Sol een variant op het Hebreeuwse Solomon zijn en dat betekent vrede.

Bekende Sol’s: voetballer Sol Bamba, voetballer Sol Campbell, striptekenaar Sol Brodsky (vooral bekend van zijn werk voor Marvel). De officiële naam van Slash van Guns n Roses is Saul.

Heb jij nog tips voor leuke/stoere/mooie/toffe/unieke korte jongensnamen? Laat het weten in de comments. Hoe meer tips, hoe meer vreugd.

Vergelijkbare berichten

22 reacties

 1. Krystle/Batboy schreef:

  Ik ben dol op korte namen. Heb 3 jongens en ze heten:Deon , Sten en Brent 🙂

  1. Ah wat leuk, die moeten op het lijstje! 🙂 Deon had ik trouwens nog niet eerder gehoord, leuk!

 2. rachel schreef:

  Leuk dit 😀 en leuke namen ook!! als wij een jongen hadden gehad zou die marchiano of lorenzo heten die namen vinden wij mooi

   1. Toevallig noemden wij vandaag Jax als potentiële naam voor het ongeboren zoontje van een collega en bleef ze even te lang stil volgens ons, dus ben benieuwd

 3. Jasmina schreef:

  Ik hou ook van korte namen. Mijn dochter haar namen zijn ook niet mega lang Farah Hope

 4. Leuke namen! Best lastig kiezen. Nederlandse namen zijn trendy momenteel maar ‘bekt’ niet internationaal lekker. Ik zou gaan voor iets ‘engels’ makkelijker uitspreekbaar;)

  1. Als dat Engelse maar niet op zijn Hollands wordt uitgesproken, dat vind ik een nadeel van Engelse namen maar als ze goed worden uitgesproken zijn ze zeker leuk. Ik heb 3 kids en daar heb ik ook erg gelet op het internationale karakter. Nou…eh…bij 2 van de 3 dan haha

 5. Leuk, zo’n verzameling. Ik ken ze ook bijna allemaal haha, dus heel origineel is het anno 2020 niet meer. Ik zou zelf het liefst voor een Engelstalige naam gaan als we ooit nog een zoon mogen krijgen, maar geen idee wat.

 6. Jouvence schreef:

  Persoonlijk houd ik toch wat meer van de iets langere namen met 2 lettergrepen.

 7. Kiki Hasselton schreef:

  art en bas vind ik erg leuk, de rest wat minder, te gezocht

 8. Renata Feyen schreef:

  Der zijn best wel heel wat leuke namen bij – alleen die typische hondennamen zou ik zeker niet voor een kind nemen 🙂

 9. Ons zoontje noemt Rui, een Portugese naam. Vriend is half Portugees en heeft een lange achternaam dus gingen we op zoek naar een korte voornaam en kwamen we meteen uit op Rui.

 10. Hier hebben we allemaal 4 letters, niet bewust gedaan, maar ik wilde wel korte namen, ook omdat dat bij die van ons past. Ik hou er van!

 11. Eigenlijk vind ik namen voor jongens niet heel erg leuk. Kort is wel krachtig, zoals ze dat altijd zeggen. Uit dit lijstje, kies ik Lars 🙂

 12. De korte jongensnamen waren hier onderwerp van gesprek 😉 In december werd onze Bram geboren, dus ook lekker Nederlands en kort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.