Ga naar de inhoud
Home » Aardappelegels

Aardappelegels

We zijn weer terug van vakantie! Onze trein had natuurlijk vertraging, je weet, SNCF enzo 😉 …dus we waren alles bij elkaar meer dan 12 uur onderweg en thuis aangekomen had ik echt geen zin om lang en moeilijk te koken. Wat doe je dan? Dan maak je aardappelegels! Hebben jullie laatst de aardappelwaaiers al geprobeerd? Dit is eigenlijk een beetje hetzelfde maar waar de waaiers ook niet zouden misstaan op een wat sjiekere tafel, zijn de egels juist een leuke variant voor kinderen!

aardappel egel

Hiervoor kies je ook weer een lekkere pofaardappel zoals de Agria, een Frieslander, een bonk of een gewone patataardappel. Verwarm de oven op 180 graden voor (of zet de barbecue aan – maar daar was het niet echt het weer voor in dit geval!!). Als je de aardappels op de barbecue wilt klaarmaken, dan moeten de kooltjes wit uitgeslagen zijn voor je de aardappels neer kunt leggen. Hiervoor moet je ze wel inpakken in aluminiumfolie, maar doe dat niet te strak eromheen. Anders kunnen de stekels niet zo mooi uitwaaieren straks en dat zou zonde zijn.

Spoel de aardappels goed af, zodat ze helemaal zandvrij zijn. Pak de houten lepels er maar bij, want ook hier komen die goed van pas om ervoor te zorgen dat je de aardappels niet volledig doorsnijd. Laat sowieso een stukje aan 1 korte zijde vrij, dit wordt het hoofdje van de egel. Leg de lepels langs de lange zijden van de aardappels en snijd dunne plakjes. Maak deze niet te dun, want dat maakt dit klusje straks wat moeilijker anders. Een halve centimeter is prima en stop als je bij de kant waar het hoofdje zit komt. Draai het nu een kwartslag en snijd zodat er een ruitjespatroon ontstaat. Gebruik wat olijfolie om de aardappelegels heel voorzichtig in te smeren. Maak oogjes van wat zwarte olijf en prik die vast met een klein prikkertje. Waarschuw wel iedereen voor het serveren dat er prikkertjes inzitten, zodat er geen nare ongelukjes mee kunnen gebeuren!

egelaardappel

Dan is het nu tijd om de aardappels te gaan vullen. Rozemarijn-naaldjes zijn misschien wel het allerleukste. Omdat Zoonlief momenteel een enorme voorliefde voor pesto heeft, smeren we dat dit keer met een mes dat tussen de stekels in en houden we onze aardappelegels, afgezien van de olijfoogjes, simpel. Wil je kaas gebruiken, voeg die dan op het laatst toe, zodat het niet kan verbranden maar wel er lekker overheen kan smelten.

aardappelegel

Afhankelijk van de grootte zullen de aardappels er zo’n 40-60 minuten over doen. Prik ze in om te checken of ze gaar zijn en laat ze na het verwijderen uit de oven of van de barbecue even wat afkoelen. Van enthousiasme meteen aanvallen en dan je mond verbranden aan je aardappelegel, daar wordt niemand blij van 😉

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »