Alles is Chill | een boek voor kinderen om te ontstressen

kinderboek Stine Jensen

Filosoof en schrijver Stine Jensen kennen sommigen van jullie misschien van haar deelname in Wie is de Mol (2017) of van haar succesvolle autobiografische boek Go East. Daarnaast heeft ze nog een heleboel boeken geschreven, zowel kinderboeken als boeken voor volwassenen. Meestal zijn het boeken met een filosofische inslag, vaak over zaken als gevoelens, opvoeden, identiteit en geluk. Alles is Chill is een boek voor kinderen die zich niet helemaal lekker in hun vel voelen. Aan de hand van oefeningen en tips bespreekt de schrijfster verschillende thema’s zoals ademen en positief denken.

Alles is Chill

Alles is Chill, vooral dit boek

Het boek is bedoeld voor kinderen van 8+ maar ik zal je bekennen dat ik het zelf ook erg leuk vond om te lezen. Tips over hoe je het beste kunt ontspannen bij stress bijvoorbeeld kan ik prima gebruiken. Alles wordt heel eenvoudig uitgelegd maar niet op een kinderachtige manier. Er komen daarbij interessante ‘wist je dat’-jes voorbij wat ik heel goed vond. Je kunt wel uitleggen hoe je moet ademen maar achtergrondinfo over wat ademen is/doet of hoe vaak we ademen maakt het tastbaarder, minder abstract. Hierdoor zullen kinderen sneller de nut van bepaalde opdrachten inzien schat ik zo.

In Alles is chill legt Stine uit wat onrust doet met je lichaam. Hoe raak je gestrest en wat doet dat met je lichaam? De korte heldere teksten worden afgewisseld met vrolijke illustraties (van Sam Loman), spelletjes, kleurplaten, recepten en adem- en yogaoefeningen. Stine legt ook uit hoe belangrijk het is om je lichamelijk fit te voelen en hoe dat in verbinding staat met je mentaal goed voelen. Het belang van bewegen, goed slapen en gezond eten komt aan bod. Er zijn oefeningen en tips om te ontspannen maar ook onder meer om beter te kunnen concentreren en om negatieve gedachten om te zetten naar positieve energie.

kinderboek tegen stress

Aanrader

Ik vind dit boek een aanrader voor ieder kind want dit zijn alledaagse onderwerpen die ieder kind weleens, in meerdere of mindere mate raakt, en de tips neem je een leven lang mee. Zeker nu, in coronatijd, denk ik dat kinderen meer stress ervaren dus Alles is Chill is wat dat betreft geen overbodige luxe. Kortom, het boek is een leuk, en stiekem ook best nuttig, cadeau voor een kind.

Ik heb Alles is Chill zelf cadeau gegeven aan mijn jongste tiener en hij vond het ook interessant ondanks dat hij al wat ouder is. Het boek is niet kinderachtig, zweverig of belerend wat ik altijd wel een risico vind met dit soort thema’s. Wat mij betreft dus echt een aanrader.

8 gedachten over “Alles is Chill | een boek voor kinderen om te ontstressen

  1. Ooooh dit klinkt echt als een boek voor mij en mijn dochtertje. Ik ben helemaal daarvan. Ik luister zelf vaak naar Hicks en de affirmaties van Louise Hay. Ik leef in het moment en ‘act’ vanuit de flow. En dat probeer ik ook mee te geven aan Mila. Ze ziet overigens heel goed wat stress met iemand doet (ondanks alles wat ik doe en yoga en goede voornemens heb ik nu eenmaal toch snel last van stress).

  2. Wat een aantrekkelijke cover. Ik denk dat een boek heel goed kan helpen voor kinderen. Want van stress wordt je niet gelukkig.

  3. Nooit gedacht dat dit eigenlijk ook mogelijk was voor kinderen en ik vind dit een heel goed initiatief! Nu ben ik eigenlijk ook benieuwd naar ervaringen van moeders. Kan ik dat ergens terug vinden?

  4. Het lijkt me een heel leuk boek, maar ergens vind ik het heel erg dat er nu ook al boeken nodig zijn om kinderen te helpen om te ontstressen. Ergens hebben we dan toch een afslag gemist lijkt me.

  5. Wat een ontzettend leuk idee/boek. Enerzijds is het ‘triest’ dat het op kinderen is toegespitst, anderzijds past het ook bij onze huidige maatschappij waar continu prikkels te verwerken zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »