magister op school

Magister: Yay of Nay

Dochterlief groeit op in een “Big Brother is watching you”-tijdperk. Op Magister kan ik alles zien wat zij op school doet. Goed of fout. Nou ja, vooral fout want er staat niet zo snel ‘Dochterlief heeft al haar boeken wél bij zich vandaag’ op Magister.

"Heb je wel al je boeken mee?"
“Heb je wel al je boeken mee?”

Nou moet ik erbij zeggen dat Dochterlief weinig fout doet want ze is mijn op-te-vreten-prinses maar, sinds kort, is ze ook puber. En nou komt dit puber-prinsesje ontiegelijk vaak te laat. Je kunt alles doen, de wekker 2 uur van tevoren zetten, op je kop gaan staan, d’r kleren en tas de avond van tevoren klaarzetten, schreeuwen, lief doen, smeken, haar bedtijd idioot vet veel vervroegen – ze komt te laat. En dat, beste mensen, dat is een rode kruis op Magister.

Wat is magister?

Magister is een communicatie- en administratiesysteem dat tegenwoordig op de meeste middelbare scholen wordt gebruikt. Je krijgt wanneer je naar de brugklas gaat aan het begin van het schooljaar een gebruikersnaam en wachtwoord en vanaf dat moment kun je de rest van schoolcarrière op Magister inloggen via de computer of via je smartphone. Met dit systeem kunnen de leerkrachten volgen hoe het met de leerlingen gaat op school, maar ook de leerlingen zelf en hun ouders kunnen de informatie op Magister inzien.

Op Magister kun je de cijferlijst van je kind bijhouden maar je kunt er ook zien of je kind te laat is gekomen, zijn/haar boeken is vergeten of, god forbid, uit de klas gestuurd is.

Daarnaast kun je berichten sturen naar de leerkrachten. Dit is voor leerlingen wel handig als ze de leerkracht wat willen vragen maar hee, hoe deden wij dat vroeger? Oh ja je kunt ook gewoon op de leraar afstappen op school en het vragen. 😉

Ouders, kids en leerkrachten kunnen inloggen
Ouders, kids en leerkrachten kunnen inloggen

Tijdbesparend of tijdrovend?

De leerkrachten voeren al het huiswerk in op magister (en zo nu en dan vergeet een leraar het en dan staat het ene huiswerk op magister en het andere in de agenda – handig) dus als ouder kun je precies zien wat voor huiswerk er gegeven is. “Mam, ik ga met mijn vriendinnen naar de bios – Nee hoor, ik heb geen huiswerk” werkt dus niet meer. Big mama’s watching you.

Ook het lesrooster is te vinden op Magister dus als je kind even niet meer weet naar welk lokaal het moet of naar welke les, dan is het een kwestie van even op je smartphone op magister checken. De meeste roosterwijzigingen daarentegen staan niet vermeld op Magister maar op de site van school. Het komt er dus in principe op neer dat als je geen enkele info wilt missen, dat je elke middag na school zowel Magister als de site van school als je agenda moet checken. (Ik ga het niet zeggen hoor…dat vroegâh alles beter was ;))

wekker

Wel of niet kijken?

Sja ook mijn kind heeft recht op privacy en op een puberteit-periode en op domme dingen doen en eigen fouten maken maar…wat zou ik voor ouder zijn als ik niet keek? Ik heb de mogelijkheid om Dochterlief te volgen, om te zien of ik in moet springen, of ik kan helpen, of er iets fout gaat dus ja…ik kijk.

Paniek! Rode kruisjes!
Paniek! Rode kruisjes!

En als ik een aandachtspunt zie, ja, dan zeg ik er wat van. “Dochterlief, was je nou alweer je boeken vergeten?” – En dan denk ik terug aan de tijd dat ik in de brugklas zat en dat ik ook wel eens mijn boeken vergat en dat het niet op magister stond en dat mijn moeder niet ging zeuren bij elke kleine misstap die ik maakte.

Vroegah was alles beter

Ik was een verschrikkelijke puber. Ver-schrik-kelijk…Ik heb dingen gedaan die ik in het Magister tijdperk van lang zal ze leven niet had kunnen doen. Was het dan beter? Weet ik niet. Als er wel Magister was dan had ik misschien nog gered kunnen worden en nu is het te laat voor mij 😉

Wat vinden jullie? Moet je op elke stap van je tiener/puber letten? Yay of Nay? Is magister een zegen of een vloek?

Vergelijkbare berichten

11 reacties

 1. sandra schreef:

  Hihi! Er staat mij nog een boel te wachten zo te zien….

  1. Moederlief schreef:

   Jij mag helemaal niet reageren, mevrouw puber-prinses!

 2. Moederlief schreef:

  Haha ja en je kunt ook niet om de rode kruisjes heen kijken. Je doet Magister aan en *Bam* daar zijn ze al 😉

 3. Heel lastig. Want het wordt je wel erg makkelijk gemaakt om te kijken naar wat ze doet op school. Voor de kids tegenwoordig lijkt het me vreselijk dat alles zo te volgen is en je niks ‘stiekem’ meer kan doen. ‘o nee het eerste uur valt uit’ kunnen ze niet mee aankomen haha. Deed ik vroeger wel 🙂

  1. Moederlief schreef:

   Nee precies, een beetje stiekem moet op zijn tijd kunnen 😉

 4. Hier ook magister voor de oudste. In de brugklas keek ik nog wel geregeld, maar inmiddels al lang niet meer. Ik moet zeggen dat ik bang ben dat ik zelfs de logincode kwijt ben.
  Ergens vind ik het wel een mooi controlemiddel, maar ik geloof dat het, zo lang het goed gaat met je kind niet zo heel veel toevoegt.

  1. Moederlief schreef:

   Ja denk ook dat ik volgend jaar minder kijk 🙂

 5. Ik keek er nooit op, maar bij mijn middelste zoon zit hij onder mijn ‘speed dial’ als het ware. Want die gaat niet zo goed op school.

  Maar eerlijk gezegd heb ik er toch een hekel aan.

 6. Ik vind het een goed systeem. Mijn broertje heeft het ook. Ik zal alleen niet elke dag fanatiek ermee bezig gaan en je kind ook wat vertrouwen geven. Ben in ieder geval blij dat het niet in mijn tijd was hahaha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.