bijzondere motorwegen
|

5 bijzondere motorroutes in Europa

Ik rijd niet graag door tunnels en als Mozes niet onder de berg door wilt, dan moet hij eroverheen. Vaak vermijden we dus de snelwegen met lange tunnels en kiezen we voor kleine wegen ‘bovenlangs’. Ik kan er enorm van genieten want het zijn bijna altijd rustige wegen, midden in de natuur, met mooie uitzichten (ja, en heel veel haarspeldbochten). Wat ons vaak is overkomen tijdens dit soort trajecten, is dat er in geen velden of wegen een auto te bekennen was, maar dat we wel veel motorrijders tegenkwamen. Het zijn wat dat betreft ideale routes om met de motor te verkennen. Wij selecteerden vijf bijzondere motorroutes in Europa dus pak je motor, doe je motorkleding aan en gaan met de banaan. Wel voorzichtig rijden!

Trollstigen, Noorwegen

Trollstigen, ook wel de trollenroute, is een populaire weg in Noorwegen. Het is zo’n 20 km lang en behelst een deel van weg nr. 63, dat vanaf Åndalsnes richting Sylte loopt. Op die weg zijn er steile hellingen van zo’n 9% en maar liefst elf haarspeldbochten. Voor een uniek uitzicht op het ruige landschap, de hoge bergen, diepe fjorden en fraaie watervallen stop je even bij het uitkijkpunt, de Trollstigheim, bovenaan (op ong 18/19 km vanaf Åndalsnes). Je kunt vanaf daar weer terugrijden richting Åndalsnes of verder rijden naar Sylte of nog een stuk verder naar Geirangerfjord, dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Onderweg naar Sylte kom je langs een ander uitzichtpunt, en wel Valldøla River View Point, waar het de moeite waard is om even uit te stappen en van de frisse lucht en het uitzicht te genieten.

Houd er wel rekening mee dat de Trollstigen niet het hele jaar door begaanbaar is. In de winter is de weg sowieso gesloten maar het kan ook in andere seizoenen voorkomen dat de weg vroeg op de dag gesloten is als gevolg van nachtvorst. Wagens van meer dan 12,4 meter zijn verboden op de weg, waardoor je weinig last zult hebben van vrachtwagens of bussen.

Paso di Gavia, Italië

De Stelviopas ligt op 2758 meter hoogte in de Italiaanse Alpen en is bekender dan de Gaviapas, oftewel de Paso di Gavia. Juist daarom kiezen wij voor de Gaviapas, net zo mooi – zo niet mooier – en stukken rustiger. Beide bergpassen ken je misschien van wieleretappes in de Giro d’Italia. Je rijdt via de SS300 van Bormio tot Ponte di Legno, dwars door het ongerepte Nationaal Park Stelvio. Paso di Gavia staat bekend als één van de mooiste wegen van Italië maar het wegdek is op sommige plekken wel erg slecht. Sommige stukken zijn bovendien heel smal en kunnen glad zijn en niet overal is een vangrail aanwezig.

Legio scherpe bochten hier, zo’n 28 op een weg van 43 kilometer. Het is een mooie en afwisselende weg qua landschap, met als hoogtepunt de meren Lago Bianco en Lago Nero en imposante berggroepen. Met een hoogte van 2618 m boven zeeniveau is de bergpas één van de hoogste passen van Europa. De Gaviapas is niet het hele jaar door begaanbaar. In principe is de bergpas geopend tussen mei en oktober maar het hangt af van de sneeuwval, soms kan het pas later open.

Col de Vergio, Corsica

Wanneer we het hebben over mooie motorroutes in Europa, mag Corsica niet ontbreken. De bergpas Col du Vergio ligt op een hoogte van 1478 meter en is de hoogste van Corsica. Het verbindt de regio’s Haute-Corse en de Corse-du-Sud. Je kunt de weg helemaal volgen van de kuststad Porto naar het mooie Corte inlands over de D84, of slechts een deel van de weg rijden. Het loont om de gehele route te rijden.

Vanaf het strand van Porto tot de Col du Vergio is de afstand ongeveer 34 km (tip: maak een korte stop in Évisa). Kijk voor de grap op Google Maps hoe bochtig dat stuk is. Bochten volgen elkaar in rap tempo op! Dit is een mooie weg voor motorrijders die een beetje adrenaline kunnen gebruiken. Het uitzicht vanaf het uitkijkpunt is adembenemend, de omgeving is hier ongerept en erg divers. Mis ook het 6 meter hoge Jezusbeeld, Christ Roi genaamd, niet.

Transfăgărășan, Roemenië

De Transfăgărășan of DN7C is een weg in Roemenië waar de avontuurlijk aangelegde reiziger zeker van zal genieten. De weg loopt dwars door het Făgărașgebergte, de hoogste van Roemenië, dat deel uitmaakt van de Zevenburgse Alpen. De hoogste toppen zijn de Moldoveanu (2544 m) en de Negoiu (2535 m).

De spectaculaire weg is zo’n 80 kilometer lang en loopt van Arefu tot Cârţișoara. Het bevindt zich op een hoogte van meer dan 2000 meter. Op het hoogste punt van de Transfăgărășan bij het Bâlea gletsjermeer bevindt zich de langste en hoogst gelegen tunnel van Roemenië. Deze is 887 meter dus dat valt gelukkig mee. De Transfăgărășan is slechts enkele maanden per jaar toegankelijk. Dit is een intense tocht met indrukwekkende landschappen en ongekende vergezichten.

bijzondere motorwegen

Gorge du Verdon, Frankrijk

De Gorge du Verdon is een werkelijk betoverend stukje Frankrijk! Rijd vanaf Castellane naar La Palud sur Verdon over de RD952 en neem vervolgens de 957 naar Aiguines. Hier zou een mini omweg naar het pittoreske dorp Moustiers-Sainte-Marie wel echt de moeite zijn.

Vanaf Aiguines rijd je verder zuidwaarts over de D71 en zo is de cirkel rond en kom je weer via de wonderschone rivierkloof bij je beginpunt, Castellane. De panoramische route van circa 130 km (afhankelijk van waar je precies stopt) lang leidt je door de meest onvergetelijke uitzichten langs de grootste canyon van Europa.

motorroutes door Europa

A397 naar Ronda, Spanje

De bochtige weg van San Pedro de Alcántara naar de historische stad Ronda, staat bekend als een van de meest aangename wegen in Europa om met de motor te berijden. Voor de beste panoramische uitzichten rijd je de weg van noord naar zuid, als het een beetje meezit zie je zelfs Marokko. Het wegdek is in perfecte staat en de bochten zijn overzichtelijk met goed zicht op de verkeerssituatie. Het kan wel druk zijn op de 48 km lange weg omdat het bekend staat als een bijzonder mooie weg. Er is ook een ouderwetse gezellige bar op de weg waar veel motorrijders even pauzeren. Vermijd deze weg bij slecht weer, maar dat geldt eigenlijk voor alle wegen op deze lijst.

Albanië en Kroatië kennen een paar erg mooie routes maar ik weet niet meer precies hoe we gereden zijn, dus daar heb je niet veel aan.

Rijd jij vooral via snelwegen of pak je ook wel eens een panoramische alternatief?

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Vroeger wilde ik altijd graag motor leren rijden. Toen ik eenmaal voor het eerst achter het stuur van een auto zat, heb ik die wens snel laten gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.