Reisinspiratie oftewel Mama’s Bucket List

mijn bucket list

The Bucket List met Jack Nicholson en Morgan Freeman

Laatst hadden we The Bucket List gekeken, die film met Morgan Freeman en Jack Nicholson. Ontroerend en inspirerend. Geweldige film als je eens zin hebt om lekker ongegeneerd te janken.

Nu weet ik toevallig, of niet zo heel toevallig, dat Venezuela heel hoog op de Bucket List van Little Miss staat en Hong Kong op 1 voor de kleinste man maar ze zitten nu op school en zijn dus niet thuis…dus dit wordt Mama’s Bucket List, helemaal van mij, om bij weg te dromen en om, samen met mijn drie kleine schatjes, af te vinken in de volgende jaren.

Bucket list Hawaii
Water en vuur in Hawaii (c) Roger Montserrat

Zoveel te zien, zoveel te doen en te beleven. Nu even mama’s top 10 must-see plekken, de must-do komt een andere keer wel 🙂

Rondreis door Jordanië

Petra (c) Shelby PDX via Flickr.com
Petra (c) Shelby PDX via Flickr.com

Doet u maar eenmaal Petra voor mij en driemaal de dode zee voor de kinderen, ze willen er zo graag eens in. We waren er zo dichtbij, we konden het bijna aanraken toen we in Syrië waren maar het kwam er helaas niet van. Jordanië heeft sowieso echt veel te bieden, de Wadi Rum woestijn, de golf van Aqaba en de rode zee, het natuurreservaat Dana (aanrader ook om te verblijven trouwens), historische steden en een hoop cultuur. Zie je het voor je? Ik wel, wonderschoon lijkt het me. En je eet er vast heel lekker. Ook belangrijk.

Moddervulkanen in Azerbeidzjan

Moddervulkaan in Azerbeidzjan (c) Klaasjanb
Moddervulkaan in Azerbeidzjan (c) Klaasjanb 

Ok, eigenlijk weet ik erg weinig over Azerbeidzjan maar dat is dan ook meteen de reden dat het zo aan me trekt. Ja wat dacht je dan, dat ik naar Azerbeidzjan wil omdat er een kleine man met veel borsthaar op het Eurosongfestival stond te zingen?? Nee ik wil naar Azerbeidzjan omdat ik nog nooit “live” een moddervulkaan heb gezien. Het lijkt me ontzettend bijzonder, ik stel me er een soort van maanlandschap bij voor. En het heet Azerbeidzjan, dat klinkt ook gewoon erg mooi. Echt zo van ik heet Azerbeidzjan, ik ben het waard om gezien te worden. Wel oplettend blijven want toerist spelen in de grensgebieden met Armenië en Nagorno-Karabach wordt afgeraden door het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op zoek naar hoofden 

Nemrut Dagi, Turkije (c), Paaseiland (c)
Nemrut Dagi, Turkije (c) reibai, Moai, Paaseiland (c) Arian Zwegers

Ik ben een groot standbeelden liefhebber. Vooral hele grote beelden vind ik bijzonder en beelden met een menselijk gezicht. Ik zou dan ook een reis willen maken langs alle mooiste hoofden/beelden van de wereld en er een boek over schrijven. Zo overweldigend als ik de natuur vind, zo indrukwekkend vind ik het dat mensen zulke prachtige beelden kunnen maken. Ik zie mezelf echt niet even 1,2,3 een Moai maken.

Pizza eten in Napels

Door de straten van Napels (c) Martha de Jong-Lantink
Door de straten van Napels (c) Martha de Jong-Lantink

De Vesuvius beklimmen en de dag afsluiten met een echte Napolitaanse pizza bij de ondergaande zon in een van de meest authentieke steden van Europa. Zo simpel kan geluk zijn.

Richard Branson en Necker Island

De Necker Nymph (voor als je te moe bent om te zwemmen?) (c) Virgin
De Necker Nymph (voor als je te moe bent om te zwemmen?) (c) Virgin

Ja die moet er bij omdat ik vanmorgen de blog van Eelco de Boer las over zijn verblijf op het Necker Island, het eiland van Branson en oh man wat wil ik dat ook zo supergraag. En anders skippen we dat verblijf wel en doen we alleen mee aan het uitstapje naar Mosquito Island, ook goed. Wist je dat er een tijd terug, een paar jaar of wat, een moord was gepleegd op Mustique. Dat was heel weird toen omdat er gewoon niet gemoord wordt daar. Daar zijn de mensen gewoon blij en hoeven ze dat soort gekke dingen niet te doen. Wat het een met het ander te maken heeft? Geen flauw idee maar zowel Mosquito als Mustique doen me aan muggen denken en Branson heeft de eerste voor £ 10M gekocht. Een simpel geval van associatie dus.

Salar de Uyuni, Bolivia

Salar de Uyuni, Bolivia (c) Ronan Crowley
Salar de Uyuni, Bolivia (c) Ronan Crowley

Ik houd van die lege plekken, misschien omdat wij meestal juist in hele drukke levendige wijken wonen. Dit soort lege plekken zetten dan alles weer in het juiste perspectief.

IJsland

Het Jökulsárlón meer in Ijsland (c) taivasalla
Het Jökulsárlón meer in Ijsland (c) taivasalla via Flickr.com

Een en al natuurpracht. Als je door Ijsland rijdt wordt je eraan herinnerd hoe machtig de natuur is. Geisers, gletsjers, hete bronnen, watervallen en veel te dure boodschappen. Ijsland is de perfecte bestemming voor een autorondreis, twee weken lang van hier naar daar rondrijden om het land te verkennen.

Dieren in het wild in Uganda

Chimpansee in Uganda (c) fveronesi1
Chimpansee in Uganda (c) fveronesi1

Ik zag op Sawadee een familiereis door Uganda die mij geweldig lijkt om te doen met de kinderen. Sowieso wil ik alles op deze lijst doen met de kinderen, juist het samen beleven is zo gaaf, maar het is me opgevallen dat zo gauw er dieren in het plaatje zijn, de kinderen het extra bijzonder vinden. Bij deze reis geen tekort aan dieren: van chimpansees tot aan nijlpaarden en leeuwen. Tel daarbij boottochtjes en kamperen op en ja hoor dit is de droomreis voor de meeste kinderen. Ik ben meestal geen grote fan van georganiseerde reizen maar voor sommige bestemmingen vind ik het wel prettig en Uganda is er een van.

Bhutan ontdekken

Bhutan (c) michaelfoleyphotography
Bhutan (c) michaelfoleyphotography

Het mysterieuze Bhutan. Een andere wereld, helemaal voor mij omdat ik nog nooit in Azië geweest ben! Hoge witte bergen, rijstvelden, de Haa vallei en veel kleur. Kleur in de kleding, in de bloemen, in de gebedsvlaggen. Ik ben hartstikke voor kleur. Ik begrijp oo nooit zo goed waarom alles zo grijs en grauw moet in Europa. Als ik president was (van..eh..Europa?) dan zou ik alle ziekenhuizen roze maken, de politiebureau’s blauw, stadsdelen en andere saaie gemeentelijke gebouwen fel geel, ministeries paars, brandweerkasernes rood, enz…Dat zou veel vrolijker zijn en bovendien is het allemaal dan makkelijker te vinden en dat bespaart weer tijd.

Chillen op Santorini

Santorini (c) gramz
Santorini (c) gramz

Ik heb getwijfeld. Als ik namelijk in Griekenland moest kiezen tussen een dag Mount Athos verkennen of een week Santorini, dan zou het Mount Athos zijn. In de praktijk is het alleen zo dat ik Mount Antos wel kan vergeten. Vrouwen worden er namelijk niet toegelaten. Er wonen alleen monniken.

Nou ja goed, tweede keus dus het prachtig maar ook heel toeristisch vulkanisch eilandje Santorini. En naar het eilandje Ikaria zou ik ook willen. Eigenlijk moet heel Griekenland op mijn bucket list, elke kleinste Griekse plek die ik bezocht heb vond ik geweldig en elke plek die ik nog niet gezien heb staat op mijn wenslijst.

Serieus, top tien alweer vol? Ja, sorry maar ik ben dus nog lang niet uitgedroomd. We breiden gewoon uit naar een top 15, goed?

Walvissen spotten op de Azoren

Walvissen spotten bij de Azoren (c) Chris Vees
Walvissen spotten bij de Azoren (c) Chris Vees

Negen Portugese eilanden, bij het woord eiland ben ik meestal al om, bij de Azoren nog meer dan anders omdat ze zo geisoleerd lijken op de een of andere manier. Helder water, het perfecte klimaat, prachtige bloemen, ver van alles en iedereen en inclusief walvissen en dolfijnen. Wat wil je nog meer? Klinkt mij als paradijs in de oren.

Dansen in Buenos Aires, Argentinië

Niets mooiers dan een stad dat leeft, Buenos Aires (c) Andre Maceira
Buenos Aires, een kleurrijk geheel (c) Andre Maceira

San Martin, Puerto Madero, de Plaza de Mayo, La Boca, de Tango en Evita Perón. Genoeg te zien in deze bruisende stad. Er is volgens mij weinig zo mooi als een stad die echt leeft. Ik houd ook veel meer van havensteden en industriële steden dan van die kleine toeristische na-aapsteden.

Naar het Naadam festival in Mongolië

Naadam festival
Naadam festival (c) mongoliatourism.gov.mn

Naadam, officieel Eryn gurvan naadam, is een nationaal festival rondom de drie grote mannelijke spelen aldaar: boogschieten, paardenracen en worstelen. Daaromheen gebeurt natuurlijk nog veel meer, kleurige parades, muziek, eten en feesten.

Surfen in Australië

Australie (c)
Australie (c) farbenfrohewunderwelt

Eigenlijk ben ik helemaal geen surfer, maar als ik het ooit ergens uit zou moeten proberen zou het wel in Australië zijn! Wat een prachtige stranden, zeg nou zelf!!

Moskou, Rusland

St Basilius kathedraal (c) Michael Clarck stuff
St Basilius kathedraal (c) Michael Clarke stuff

Het rode plein, ik zou echt ooit nog midden op het rode plein willen staan. Ik vind orthodoxe kerken altijd al zo schitterend en om dan daar echt te staan in plaats van de Pokrovkathedraal op een foto te zien lijkt me onvergetelijk!

Chefchaouen, Marokko

Bucket list ChefChaouen
De blauwe stad Chefchaouen (c) Mario Tomé

Sja, blauw is mijn lievelingskleur dus ChefChaouen mag niet ontbreken op mijn bucket list…

Dit waren er zestien, laat die top 10 of 15 maar zitten. Ik zou nog tot 100 door kunnen gaan. Laatst alleen al binnen Europa een top 25 must-sees dus…..Wat leven we toch in een prachtige wereld. Ik wil nog zoveel zien en de kinderen zoveel laten zien!

En ik wil ook nog zoveel doen, paragliden in Fethiye en op kickboksen, oud en nieuw vieren op Samoa en een keer duiken in de rode zee, een duet zingen met Patricia Kaas (Janis Joplin stond op 1 maar ja…), naar Disneyland (1 dagje, langer word ik gek), mijn boek eindelijk eens naar een uitgever durven sturen en uit eten met Johnny Depp en Jimmy Carter.

Wat staat er op jouw bucket list?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »