Ga naar de inhoud
Home » Woody Allen’s Coup de Chance

Woody Allen’s Coup de Chance

coup de chance film

Coup de Chance is een echte Woody Allen zoals alleen hij dat kan. Hij heeft zo’n beetje elk kenmerkend element die we van hem kennen in één film gestopt. Eén verschil, de romantische/komische thriller is geheel in het Frans, inclusief Franse acteurs én met Parijs als backdrop. Geinig weetje: Woody Allen spreekt geen woord Frans. In eerste instantie was zijn idee om de film met Amerikaanse acteurs te schieten, maar hij koos uiteindelijk voor Frans door zijn voorliefde van Europese films. Dat is tenminste de officiële verklaring. Ik denk dat het feit dat de regisseur door veel acteurs in Hollywood is gecanceld, vast en zeker zal hebben meegespeeld in deze keuze. Desalniettemin is het – geheel los van wat je van de beste man mag vinden – een grappige, spannende en verrassende film geworden.

Waar gaat Coup de Chance over

Fanny (Lou de Laâge) en Jean (Melvil Poupaud) lijken op het eerste gezicht het ideale koppel te zijn: ze zijn succesvol, mooi, gelukkig, verliefd en wonen in een prachtig appartement in één van de mooiste wijken van Parijs. Jean heeft in het verleden geluk gehad want de verdachte dood van zijn zakelijke partner heeft hem geen windeieren gelegd. Fanny en hij leven dan ook een behoorlijk luxe leven en worden omringd door even welgestelde mensen. Mensen die Fanny over het algemeen oppervlakkig en slaapverwekkend vindt.

Zij stond vroeger bekend om haar rebelse vrijgevochten persoonlijkheid. In die tijd voelde ze zich aangetrokken tot artistieke mannen, maar na een mislukt huwelijk verkoos ze de stabiliteit die Jean haar kon bieden. Wanneer Fanny bij toeval haar vroegere middelbare schoolvriend Alain (Niels Schneider) tegenkomt, wakkert dat allerlei gevoelens aan die ze weggestopt had. Langzaam maar zeker loopt die ontmoeting met de gevoelige schrijver uit tot een romantische affaire. Fanny wordt verscheurd tussen de twee mannen. De een belichaamt het verstand/het bekende/het veilige, de ander het hart/de vrijheid/het verlangen. De keuze is lastig.

Coup de chance gaat over de grote invloed die toeval en geluk hebben op ons leven. Als je erin gelooft tenminste, zoals Alain. Jean is daar minder gevoelig voor. Hij vindt dat je zelf je leven controleert en dat er niet zoiets bestaat als goed geluk of toeval.

Paris, Paris

Het is niet de eerste keer dat Woody Allen Parijs als filmlocatie kiest. Everybody Says I Love You was deels opgenomen in Parijs, en natuurlijk draaide één van zijn beste films, Midnight in Paris, zich geheel af in de Franse hoofdstad. In Coup de Chance speelt Parijs een belangrijke rol. De omgeving, de parken en tuinen, de kleuren, de architectuur dragen allemaal bij aan de sfeer van de film. Op zich zijn we dat natuurlijk al gewend van Woody Allen maar in sommige films is het tastbaarder dan in anderen. In Coup de Chance is Parijs net zo hard een hoofdrolspeler als de acteurs.

Let er ook op dat wanneer Fanny met Alain is de kleurenpalet veel warmer is dan wanneer ze met Jean is. Dan worden de tonen stukken koeler. Bij de een overheersen gele tonen en bij de andere blauwe tonen. Mooi! Verder zou het natuurlijk geen Woody Allen zijn zonder het veelvuldig gebruik van jazz, al is de jazz in dit geval moderner dan de muziek die wij normaal van zijn films gewend zijn. Het past in ieder geval erg goed, het geeft Coup de Chance een bepaalde luchtigheid en de kracht van de film ligt juist in die luchtigheid en de komische ondertoon. Wat mij betreft is Coup de Chance een aanrader. Mocht je gaan, lees er niet teveel over van tevoren en laat je verrassen.

Srsck score ★★★1/2

VS, 2023. Romcom/Drama van Woody Allen met Lou de Laâge, Niels Schneider, Valérie Lemercier, Melvil Poupaud

De film Coup de Chance is vanaf 30 november te zien in de bioscoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »