5 films over de Tweede Wereldoorlog
4 en 5 mei zijn sinds 1945 verbonden aan de dodenherdenking en de Bevrijdingsdag na de Tweede Wereldoorlog. Dat betekent ook dat er rondom deze data op televisie meer aandacht is voor films over deze verschrikkelijke periode. Vandaag vertelt collega-blogger Patricia Heres je hieronder welke 5 films over de Tweede Wereldoorlog je sowieso gezien moet hebben.
Schindler’s list
Schindler’s list gaat over de Duitse zakenman Oskar Schindler (Liam Neeson). Hij redde het leven van 1100 Joden uit Polen en Tsjechoslowakije. Dit deed hij door ze op een lijst te zetten van werknemers van zijn fabriek. Omdat zij op deze lijst stonden moesten zij beschermd worden. Schindler koos er aanvankelijk voor om Joden als werknemer aan te stellen omdat zij in verhouding tot andere burgers goedkoop waren. Nadat hij doorhad welke verschrikkingen Joden moesten ondergaan, hij is onder andere getuige van lijkverbrandingen in de ghetto, beseft hij dat hij met zijn fabriek de mogelijkheid heeft om levens van Joden te redden.
Om dit te kunnen realiseren moet hij verschillende listen bedenken. Zo liet hij bijvoorbeeld goederen uit andere fabrieken doorgaan als zijn eigen fabrieksgoederen waardoor hij meer Joden aan kon nemen. Hiervoor weet hij honderden Joden vrij te kopen zodat zij voor hem konden werken. Ook weet hij een groep vrouwen vrij te kopen uit Auschwitz, waardoor zij op het nippertje aan de dood ontsnappen.
Bijzonder aan deze film is dat dit de duurste zwart-wit film is die ooit gemaakt is. Het budget van deze film was ruim 25 miljoen dollar. Aan het einde van de film zie je zowel acteurs uit de film als ook enkele van de overlevenden gered door Schindler die bij zijn graf in Israël stenen leggen.
Süskind
De in Amsterdam wonende Duitser Walter Süskind (in de film gespeeld door Jeroen Spitzenberger) besluit zich in 1942, als Jood zijnde, medewerker te worden van de Joodse Raad. Hierdoor is hij voorlopig zeker dat hij niet gedeporteerd zal worden. Hij wordt aangesteld als beheerder van de Hollandsche Schouwburg, waar Joden gevangen zitten in afwachting van hun deportatie naar Westerbork. Nadat hij hoort over de vergassing van Joden in Polen, krijgt hij spijt van zijn beslissing. Hij helpt samen met anderen Joodse kinderen te ontsnappen en weet ze uit de administratie te laten verdwijnen. Dit doet hij door hun carthotheek kaarten te verbranden en hun namen uit de lijsten te verwijderen. Ook verstuurt hij vervalste brieven naar 7000 Joden die aanvankelijk gevrijwaard waren van deportatie. Nadat zij te horen hadden gekregen dat zij toch gedeporteerd zouden worden stuurde Süskind hen een brief dat zij toch konden blijven.
Als Süskind, na een periode van vriendschap met de Duitse Hauptsturmfuhrer Aus de Fünten, wordt ontmaskerd wordt hij samen met zijn vrouw en kind gedeporteerd naar Westerbork. Zijn vrouw en kind worden daarna gedeporteerd naar het Oosten, Süskind zelf gaat vrijwillig mee. Hij stierf in januari of februari 1945 in Auschwitz.
In Amsterdam is een brug vernoemd naar Walter Süskind evenals bruggen die vernoemd zijn naar de drie mannen waarmee hij samen zorgde voor het redden van vele Joden.
The longest day
Deze zwart-wit film uit 1962 geeft de eerste 24 uur weer van de landing van de geallieerde troepen. De film speelt zich af op D-day in het Franse Normandië. Door origineel filmmateriaal uit de Tweede Wereldoorlog dat verwerkt is in de film zelf, is deze film meer een docudrama dan een echte film.
De film begint met de voorbereiding van geallieerde en Duitse troepen die wachten op het moment van de invasie. Als generaal Eisenhouwer het teken geeft dat de invasie begint, zie je de landing van Britse en Amerikaanse parachutisteneenheden en van de troepen die vervoerd worden in zweefvliegtuigen.
Aan het einde van de film volgt er een collage van beelden waarin geallieerden verschillende bruggenhoofden consolideren. In de rest van de film is er veel aandacht voor onder andere de slachting op Omaha beach, de bestorming van de rots van Pointe du Hoc en voor de landing van Franse troepen bij Ouistreham.
Oorlogsgeheimen
Oorlogsgeheimen is een Nederlandse film over twee beste vrienden, Tuur en Lambert. Door een geheim tussen Tuur en een nieuw klasgenootje, Maartje, ontstaan er scheuren in de vriendschap tussen Tuur en Lambert. Dat komt omdat Maartje en Tuur een geheim delen waarover Tuur met niemand mag praten. De vader van Lambert is lid van de NSB en wordt burgemeester van het dorp waar de drie wonen. Een huiszoeking door de Duitsers onthult het geheim van Maartje en Tuur moet met zijn familie vluchten. Lambert heeft nu een keuze te maken tussen zijn vriendschap of zijn ouders.
Oorlogsgeheimen is de verfilming van het boek van Jacques Vriens. De film laat oorlog zien door de ogen van kinderen en maakt hem daarom heel bijzonder. Dit is echt een film om samen met je kinderen te kijken.
Der Untergang
Der Untergang is een Duitse film over de laatste dagen van Hitler. Duitse troepen worden steeds verder teruggedrongen op eigen grondgebied. Hitler wil niet accepteren dat zijn Derde Rijk bijna dreigt in te storten en wil koste wat kost in Berlijn blijven, ondanks dat het Sovjetleger amper 12 kilometer verderop terrein wint. In het nauw gedreven beschuldigt Hitler zijn Wehrmacht van sabotage vanaf dag één van de oorlog. Hij erkent het verliezen van de oorlog en geeft aan liever zelfmoord te plegen dan zich over te geven.
Door het nemen van een cyanide capsule plegen Hitler en Eva Braun, na kort daarvoor te zijn getrouwd, zelfmoord. Voor hun dood hebben zij hun onderdanen verboden de strijd op te geven en een adjudant Hauptsturmführer opdracht gegeven om hun lichamen te cremeren. Ook Hitlers hond wordt met een cyanide capsule om het leven gebracht. Daarna richt de film zich op andere hooggeplaatsten in het netwerk van Hitler vanaf de periode van zijn zelfmoord tot de uiteindelijke overgave van overlevenden uit de bunker van Hitler aan de Russische troepen.
Laten we tijdens de dodenherdenking stilstaan bij alle slachtoffers en hopen dat niemand ooit vergeet, en ook dat men ervan leert want nog steeds is er helaas enorm veel leed, oorlog en geweld in de wereld. Ken jij nog films over de Tweede Wereldoorlog die je gezien moet hebben?
Dank je wel dat ik dit artikel voor jou mocht schrijven!
Mijn dochter heeft bijna alle oorlogsfilms gezien. Ik vond de film “Haar naam is Sarah” er indrukwekkend.
Echte klassiekers en goede timing. Wat een mooi geschreven gastblog artikel.
Ik heb ze toevallig allemaal gezien op “Oorlogsgeheimen” na. Prachtige maar ook indrukwekkende films vind ik zelf.
De enige oorlogfilms die ik gezien heb zijn Valkyrie en The MonumentsMan. Als kunsthistorica is die laatst erg interessant
Schindlers List vind ik echt een hele indrukwekkende film, dit jaar niet gezien, maar normaal kijk ik hem elk jaar rond dodenherdenking wel. Wat ook een indrukwekkende film is, Das Leben der Anderen.