Ga naar de inhoud
Home » Wat eten ze in de blue zones?

Wat eten ze in de blue zones?

blue zones eetpatroon

Heb je al eens gehoord van de blue zones? Dat zijn gebieden waar mensen gemiddeld stukken langer leven en gezonder ouder worden dan op andere plekken in de wereld. Inwoners worden makkelijk 90, en geregeld zelfs boven de 100 jaar oud. Er zijn vijf blue zones: Okinawa in Japan; Nicoya in Costa Rica; het eiland Ikaria op Griekenland, Loma Linda in de VS en Sardinië in Italië. Er is veel onderzoek gedaan naar deze blauwe zones. Waarom leef je daar langer dan elders? Het heeft grotendeels te maken met de leefstijl van de inwoners en met het eetpatroon op die vijf plekken.

Eetpatroon

Maar wat eten ze daar dan? Wat is het geheim tot een lang leven? Er zijn logischerwijs verschillen in de keukens van deze vijf gebieden, gezien de plekken waar ze gelegen zijn. Zo zullen ze op Ikaria meer koffie drinken dan in de andere blue zones en op Okinawa meer vlees eten, maar er zijn ook veel gemeenschappelijke punten. Wat sowieso opvalt aan het eetpatroon in de vijf zones, is dat het voor zo’n 98% bestaat uit plantaardig voedsel en veel complexe koolhydraten bevat.

In die gebieden worden veel seizoensgroenten, volle granen, bonen, knollen en noten gegeten. Complexe koolhydraten zitten voornamelijk in groenten, fruit, peulvruchten, granen en volle graanproducten. Je lichaam moet hard werken om deze te verteren dus het kost relatief veel calorieën om dat te doen. Met deze eetgewoontes halen de inwoners alle belangrijke voedingstoffen zoals mineralen en vitamines.

Puur natuur

Hier moeten we het soms hebben van supplementen, maar we kunnen wel een gezonder voedingspatroon (proberen te) volgen, met minder vlees, minder verwerkt voedsel/zakjes/maaltijdvervangers, meer groenten/bonen/granen. Verdiep je in supplementen, check wat je echt nodig hebt aan extra’s en wat je uit natuurlijke ingrediënten kunt halen, vergelijk wat de betere opties zijn, dus bijvoorbeeld wat de beste magnesium tabletten zijn. Kortom, wees bewuster van wat je in je lichaam stopt. Op die manier kom je een heel end.

Wat verder opvalt aan het eetpatroon in de blue zones is dat er amper koeienmelk gedronken wordt – maar geiten- en schapenmelk – en erg weinig vlees gegeten wordt. Vis maakt wel geregeld deel uit van de lokale gerechten.

Eilanden

Between you en me, ik heb in het verleden eens overwogen om ooit op Ikaria of op Sardinië te gaan wonen. Ik houd van eilanden, en dan met name eilanden in de Middellandse zee. Er heerst altijd een bepaalde rust en ik houd van het tempo van het leven op dat soort plekken. Mensen lijken meer te genieten, langzamer te lopen, de omgeving beter op te nemen en hun prioriteiten anders te stellen dan bijvoorbeeld hier. Ouderdom wordt deels beïnvloed door genen, maar voeding, stress, de sociale omgeving en andere externe factoren spelen zeker een rol. Mensen leven er sowieso stukken gezonder, hebben minder stress, zijn vaker buiten en het eten vind ik er heerlijk.

Wanneer we kijken naar de vijf blue zones, dan valt het ook op dat drie ervan eilanden zijn, één schiereiland en dan nog Loma Linda. Loma Linda valt op doordat het minder gemeenschappelijke punten lijkt te hebben met de andere vier. Wat wel het geval is in deze plaats in Californië, net als in de andere gebieden, is dat het eten er puur is en dicht bij de natuur ligt. Ook is er een echt gevoel van gemeenschap, mensen zijn hecht en sociale omgang is er belangrijk. Dit zien we in de vijf blue zones terug.

Conclusie

Willen we lering halen uit de blue zones, dan ligt de kern toch in de natuurlijke ingrediënten en het gezond eetpatroon enerzijds en de ontspannen manier van leven anderzijds. Weg met de stress en lang leve het leven!

4 reacties op “Wat eten ze in de blue zones?”

  1. Linda schrijft 't op

    Wat een interessant artikel, ik had nog nooit van de blue zones gehoord. Gezond eten en minder stress is een van de belangrijkste dingen om mentaal en fysiek fit te blijven.

  2. Ik had nog nooit gehoord van blue zones. Maar als ik lees waar ze liggen, dan zal ik er niet komen. Ik durf namelijk niet te vliegen haha. Wel interessant om te lezen wat ze daar zoal eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »