Ga naar de inhoud
Home » Tapis Rouge 2020 voor de liefhebber van Franse films

Tapis Rouge 2020 voor de liefhebber van Franse films

Franse films tapis rouge

Van 10 december t/m 15 december vindt de tweede editie van Tapis Rouge Frans Filmselectie in Pathé Tuschinski en in De FilmHallen plaats. Al worden de meeste films in Amsterdam vertoond, andere steden waaronder Den Haag en Groningen worden niet vergeten.

Wat is Tapis Rouge?

Vorig jaar was het het eerste jaar dat het initiatief rondom Franse films, Tapis Rouge, in Nederland plaatsvond. Een paar dagen lang worden Franse films vertoond waaronder enkele bijzondere avant-premières. Een paar dagen lang in het teken van de Franse film – veel gelukkiger kun je me niet maken.

Dit jaar kon de opening van de tweede editie van Tapis Rouge Franse Filmselectie niet doorgaan als gevolg van de corona maatregelen maar in dit geval kwam er van uitstel geen afstel! De opening ging gisteren, met vertraging en in kleine comité, alsnog door.

Openings- en slotfilm

In het mooie Tuschinski in Amsterdam werd de openingsfilm, het komische drama Adieu les Cons met Virginie Efira, gedraaid. Wanneer Suze er op 43-jarige leeftijd achterkomt dat ze ernstig ziek is, besluit ze op zoek te gaan naar het kind dat ze heeft moeten verlaten toen ze 15 jaar oud was. De avontuur gaat ze niet alleen aan.

Lijkt het je wat? Op 13 december wordt de film nogmaals vertoond. The Voice of Love is op 15 december de slotfilm in De Filmhallen. Deze film is vrij geïnspireerd op het leven van superster Céline Dion. Valérie Lemercier speelt de hoofdrol en regisseerde The Voice of Love zelf.

Mijn eigen selectie

Ik heb niet alle films die vertoond worden gezien maar hier is een selectie van de films die ik wel heb gezien en die in mijn ogen de moeite waard zijn.

La Bonne Épouse

Ik schreef al eerder over deze vlijmscherpe satire rondom het wel en wee op een conservatieve huishoudschool in de Elzas in de jaren zestig. Mocht je La Bonne Épouse nog niet gezien hebben: aanrader! Een belangrijke boodschap gehuld in een verfrissend en komisch jasje met soms onverwachtse en over-the-top scènes.

Franse films tapis rouge
La Belle Épouse

De hoofdrollen zijn weggelegd voor Juliette Binoche, Yolande Moreau en Noémie Lvovsky. De uitgebreide recensie lees je hier.

ADN

Neige is een alleenstaande moeder met een problematische relatie met haar eigen vader en moeder. Die vader is dan ook wel een lul eersteklas, pardon my French. Wanneer haar geliefde opa Emir komt te overlijden, besluit ze haar onverwerkte issues met haar vader en moeder achter zich te laten en op zoek te gaan naar haar Algerijnse roots.

Tapis rouge filmfestival
ADN

Een beetje zweverig maar wel krachtig familieportret met goede acteurs en een prachtig gedicht aan het einde – echt een heel mooi gedicht, raakte mij in ieder geval. De hoofdrol wordt vertolkt door Maïwenn die de film ook regisseerde. De rol van instabiele moeder wordt gespeeld door Fanny Ardant en ook Louis Garrel is overtuigend, ja – zelfs sympathiek – als ex-vriend François. En dat voor iemand die meestal niet zo onder de charme is van Garrel.

Op 12 december wordt voorafgaand de vertoning in De FilmHallen de Algerijnse romanschrijver en essayist Boualem Sansal geïnterviewd door Pierre-Pascal Bruneau, mede-oprichter van Tapis Rouge.

Donne-moi des ailes

Wat vond ik dit een mooie film! Totaal onverwachts zal ik je bekennen want ik had gelezen dat Donne-moi des ailes gebaseerd was op een waargebeurd verhaal (van Christian Moullec) en over…ganzen ging. Ik was bang dat het zo’n hele trage saaie film zou worden. Helemaal niets van waar!

Franse films Nederland
Donne-moi des ailes

Een 14-jarige jongen die tot voor kort nergens interesse voor had behalve voor gamen, waagt alles om een twintigtal ganzen te redden. Ja, zelfs zijn leven. Je voelt van begin tot einde mee met vader en zoon, er zijn ontroerende stukken, spannende stukken en echt visueel prachtige stukken. Extra mooi op groot scherm overigens.

Helaas is het onderwerp na al die jaren nog steeds erg actueel. Wist jij dat er in minder dan 30 jaar zo’n 420 miljoen (!) vogels uit Europa zijn verdwenen?

Miss

De grootste droom van de 9-jarige Alex is om Miss Frankrijk te worden. Jaren later blijkt er weinig van deze droom te zijn gekomen. Wanneer hij een oude vriend weer tegen het lijf loopt, beslist hij alsnog zijn droom achterna te jagen. Hij verbergt het feit dat hij een jongen is en geeft zich op voor de verkiezingen. Hij wordt hierin ondersteund door een bont gezelschap.

Franse films Nederland
Miss

Het duurde zowat de hele film voordat ik Thibault de Montalembert herkende in Lola. Je weet wel, de knorrepot uit Dix pour Cent. En er was ook weer een mooie rol weggelegd voor Isabelle Nanty, die we onder andere kennen uit Fahim. Ik vind haar zo’n leuke actrice 🙂

Yakari

Nostalgie dit! Ik las de stripboeken van Yakari toen ik klein was. Ja, toegegeven, ik was misschien zelfs een beetje verliefd op Yakari zo rond mijn 7e of 8ste. Yakari is een kleine onverschrokken Sioux en samen met zijn onafscheidelijke mustang beleeft hij allerlei avonturen. Aanrader met de kinderen!

kinderfilm Frans
Yakari

Helaas heb ik zelf #jesuisla nog niet gezien dus ik weet niet of het wat is maar het verhaal sprak me wel aan. Een Franse chef-kok wordt verliefd op een Koreaanse vrouw die hij op Instagram heeft leren kennen. In een opwelling pakt hij zijn koffers en vertrekt hij naar Seoul om haar te ontmoeten.

Al met al komt Tapis Rouge 2020 ondanks alle coronaperikelen met een mooi en afwisselend aanbod. Erg leuk, ik heb er zin in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »