succession laatste seizoen
|

Het laatste seizoen van Succession

De eerste aflevering van het vierde en laatste seizoen van de populaire serie Succession is op 27 maart in Nederland te zien op HBO Max. Heb je de eerste drie seizoenen er al doorheen gejaagd, of ben je nog niet aan deze serie begonnen? In eerste instantie sprak het verhaal mij niet erg aan. Ik verwachtte een soort van soap à la Dynasty, maar werd toch nieuwsgierig toen Succession jaar na jaar overspoeld werd door Emmy nominaties. Toen ik eenmaal aan de serie begon, was ik hooked. Wat een sterke serie!

Waar gaat succession over?

Logan Roy staat aan het hoofd van het invloedrijke media-imperium Waystar RoyCo. De keiharde zakenman is getrouwd met zijn derde vrouw, de Libanese Marcia, en heeft vier kinderen uit een eerder huwelijk: Connor, Kendall, Roman en Siobhan. Wanneer papa Roy zijn beste tijd lijkt te hebben gehad, azen niet alleen zijn kinderen maar ook andere mensen uit zijn omgeving op zijn erfenis. Blijft het bedrijf in de familie? Worden een of meer van de kinderen erfgenaam? Is Logan Roy wel klaar om het stokje over te geven?

Eén ding is zeker, niemand is te vertrouwen en hebzucht is de brandstof die alle verschillende (stuk voor stuk fantastische) personages beweegt. Of je familie bent of niet, je vader, je broer, niemand twijfelt één seconde om de ander een mes in de rug te duwen. Een beetje zoals House of Hammer, maar met minder seks.

Pluspunten

Er zijn vaker films en series gemaakt over familiebanden, geld, erfenissen en dat soort zaken (de een zal er meer in herkennen dan de ander want ondanks dat het allemaal uitvergroot is, staat het verhaal niet heel ver van de hebzucht die je na een overlijden families soms ziet verscheuren) maar Succession is boeiender.

Dit komt doordat de personages intrigerend zijn, de dialogen intelligent, de acteurs heel sterk, de chemie tussen de acteurs onmiskenbaar, de locaties & styling fraai en de verhaallijnen verrassend. Bovendien maken er leuke acteurs zoals Adrien Brody en Alexander Skarsgård hun opwachting in enkele bijrollen. Je wordt meegesleurd in een achtbaan aan emoties, en het kan niet anders dan dat je als kijker voor één van de personages root.

De acteurs van Succession

Jeremy Strong/Kendall

Zelf ben ik team Kendall all the way. Kendall wordt gespeeld door Jeremy Strong, niet de minste acteur. Je kent hem wellicht van zijn rollen in The Gentlemen, The Trial of the Chicago 7 (kijktip!), The Big Short en Selma. Kendall is de tweede van de vier kinderen. Hij heeft een lastige scheiding achter de rug en zocht een tijd zijn toevlucht in drugs, maar lijkt weer grip op zijn leven te krijgen. In mijn ogen de meest menselijke van het stel, maar daardoor ook wel een makkelijk doelwit.

Sarah Snook/Shiv

Sarah Snook speelt Siobhan ‘Shiv’, de enige dochter van Logan Roy. De Australische actrice speelde in één van mijn favoriete films ooit, The Dressmaker met Kate Winslet. Ze acteert al sinds 2009 maar haar carrière kwam relatief langzaam op gang. Je kunt haar gezien hebben in onder meer Run Rabbit Run. Ze is stijlvol, slim en kan net zo onverbiddelijk zijn als haar vader.

Alan Ruck/Connor

Ik denk dat mensen die net als ik in de jaren 80 zijn opgegroeid Connor, gespeeld door Alan Ruck, niet anders kunnen zien dan als Cameron uit Ferris Bueller’s Day Off! Alan acteert sinds 1983 en heeft zo’n 115 rollen op zijn naam staan, maar toch blijft zijn rol als Cameron in 1986 zijn meest iconische! Connor is de halfbroer van de andere drie – uit het eerste huwelijk van Logan – en tevens de oudste van het stel. Hij komt niet altijd even snugger over maar hij kan verrassend uit de hoek komen.

Kieran Culkin/Roman

Kwam het gezicht van de jongste van de siblings, Roman Roy, jou bekend voor maar kon je hem niet helemaal plaatsen? Dat kan wel kloppen. De rol van Roman wordt vertolkt door Kieran Culkin, de broer van Macaulay Culkin (Home Alone, ja) en Rory Culkin. Alle Culkin broers acteren, en het zijn er nogal wat. Kieran acteerde eerder o.a in Scott Pilgrim vs. the World, Paper Man en The Cider House Rules. Roman is onverantwoordelijk, beetje kinky ook en hij zet toch meestal van fun vóór business.

Brian Cox/Logan

Papa Roy wordt gespeeld door Brian Cox (1946). De Schotse acteur acteert sinds de jaren 60, veelal in tv films en series. Van zijn bekendere rollen ken je wellicht Troy, Adaptation en Zodiac. Zoek je meedogenloos op in het woordenboek, dan vind je een foto van Logan Roy.

Succession uit, wat nu?

De serie die in 2018 voor het eerst in première ging, komt nu dus met seizoen 4 tot een einde. Val je straks in een diep zwart gat? Hier wat kijktips voor leven na Succession 😉

 • the Estate – een film over een familie die vecht over een erfenis, maar dan wel een heel ander sfeertje dan Succession. The Estate is een flauwe komedie en het haalt het totaal niet bij de intelligente dialogen van Succession, maar prima voor een regenachtige zondag.
 • Ozark – Deze serie gaat over iets heel anders dan Succession, maar het is wel kwalitatief vergelijkbaar: een sterke serie met intriges, verrassende plot twists, backstabbing bitches, sterke acteurs en goede dialogen. Aanrader!
 • Knives Out – Veel whodunits draaien om een erfenis. Wie profiteert van de moord op ‘vul maar in’? Knives Out (de eerste) is in dat genre erg goed. Heel anders uitgevoerd maar een unieke whodunit voor filmliefhebbers van Franse films is 8 Femmes van François Ozon.
 • Rain Man – Rain Man is een echte jaren 80 klassieker, met Dustin Hoffman en Tom Cruise. Charlie ontdekt tot zijn verbazing dat de erfenis van zijn vader grotendeels naar Raymond gaat, zijn autistische broer waar hij het bestaan niet eens van afwist. Lukt het Charlie om alsnog een deel van de erfenis te krijgen?
 • Brewster’s Millions – In Brewster’s Millions (1985) – met komisch duo Richard Pryor en John Candy – moet Brewster binnen 30 dagen 30 miljoen dollar opmaken om aanspraak te maken op een erfenis van maar liefst 300 miljoen. Het klinkt makkelijk, maar er zitten wat regels aan verbonden…

Elke maandag is een nieuwe aflevering van seizoen 4 van Succession te zien. In totaal zijn er 10 afleveringen en valt de seizoensfinale op 29 mei. Heb jij de serie Succession gezien? Op wie zet jij je geld in?

Vergelijkbare berichten

3 reacties

 1. Ik ken deze serie niet maar na het lezen van je blog heb ik er wel interesse in gekregen.
  Deze zet ik dan zeker op mijn lijstje. Super bedankt voor de tip.

 2. Claire schreef:

  Nog niet eerder van gehoord maar het klinkt zeker binge waardig! Gelijk maar eens in onze lijst zetten. Dankjewel voor de tip!

 3. nicole orriens schreef:

  Mijn man en ik zijn hieraan begonnen maar zijn geloof ik niet verder gekomen dan aflevering twee. Maar misschien moeten het toch nog een kans geven denk ik nu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.