5 x de zintuigen van je baby stimuleren
Voor een baby is alles nieuw. Elk gevoel, elk object, elk geluid. Baby’s leren door te beleven, of dat nu iets is dat ze voor het eerst voelen, proeven, zien, ruiken of horen. Als ouder kun je deze zintuigelijke ontwikkeling prikkelen. De dagelijkse routine is daar vanzelf al onderdeel van, denk aan je baby in bad doen, voeden of een liedje zingen vóór het slapen gaan. Toch zijn er ook extra activiteiten die je kunt ondernemen om de zintuigen van je baby te stimuleren.
Andere omgeving
Neem je baby mee naar buiten om kennis te maken met nieuwe geuren en geluiden. Je kunt bijvoorbeeld naar het strand gaan, de stadspark of naar de dierentuin. Bij het eerste kan je baby nieuwe dingen voelen zoals zand en zee, en het geluid van de golven is zo rustgevend. In de dierentuin hoor je weer bijzondere dierengeluiden die je in de stad niet snel zult horen. Laat je kind ook een bloemetje ruiken bijvoorbeeld, een blaadje aanraken of in het gras zitten in het park.
Sensorisch speelgoed
Sensorisch speelgoed is een goed hulpmiddel om je baby te stimuleren in zijn/haar ontdekkingstocht. Er bestaat sensorisch speelgoed voor alle leeftijden. Sensorisch speelgoed 1 jaar is vanzelfsprekend heel anders dan sensorisch speelgoed voor de wat oudere kinderen, maar voor alle leeftijden is er een ruim aanbod dezer dagen.
Het speelgoed dat je hieronder op de foto ziet, ‘My First Sounds & Senses’, is bijvoorbeeld ideaal voor kleintjes van 1 jaar oud. De vier staven met ballen voelen onderling verschillend aan, waardoor je kind verschillende structuren voelt. Ook maken ze geluid en komen ze in felle kleurtjes en duidelijke contrasten zodat ze jonge kinderen aanspreken. Mijn kinderen hadden vroeger van die knisperboekjes met verschillende materialen en geluiden, die vonden ze ook helemaal te gek.
Geluid
Je baby herkent geluiden die hij/zij regelamtig hoorde in de buik. Als je toen bijvoorbeeld vaak hetzelfde liedje speelde, dan zal je kleintje het herkennen. Ook de stem van de moeder is herkenbaar en geruststellend. Laat je kindje rustig wennen aan nieuwe stemmen en nieuwe geluiden. Begin in de eerste maanden wel sowieso met zachte geluiden, dus met een muziekmobiel boven het wiegje of door zacht te neuriën. Houd de heavy metal nog maar even achterwege.
Wissel langzaam geluiden af, spreek op een hogere of lagere toon, zing wat zachter en dan wat harder. Bepaalde geluiden herinneren kinderen aan de geluiden uit de buik van hun moeder en voelen daarom geruststellend aan. Denk aan stromend water, je eigen hartslag en witte ruis geluiden. Er zijn zelfs knuffels die dit soort geluiden nabootsen en baby’s op die manier in slaap sussen.
Eten
Wanneer je baby begint met eten, dan kun je rustig aan verschillende smaken introduceren. Het schijnt dat hoe gevarieerder de moeder heeft gegeten tijdens de zwangerschap, hoe makkelijker het zal zijn om je kind met nieuwe smaken te laten kennismaken. Eten is ideaal om de zintuigen te stimuleren omdat je kind tegelijk meerdere zintuigen gebruikt: proeven, ruiken en voelen. Laat je kindje maar lekker knijpen in de puree of zijn/haar hand in een yoghurtje stoppen of experimenteren met koud en warm. Wissel de structuur van de voeding ook maar lekker af.
Workshops
Daar waar je thuis zelf met sensorisch en educatief speelgoed aan de slag kunt, kun je natuurlijk ook andere ouders opzoeken. Samen ervaringen delen en praten is ook hartstikke gezellig. Er zijn veel workshops bedoeld voor ouders met kinderen, waarbij de zintuigen van je kind worden gestimuleerd. Denk aan babymassage of workshops met zang en beweging. Hartstikke leuk!
Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.
Wat een leuke ideeën! Wist je dat er ook sensorische activiteiten en workshops zijn? Echt zo leuk!