Ga naar de inhoud
Home » Top 10 leuke gratis uitjes met kinderen in Den Haag

Top 10 leuke gratis uitjes met kinderen in Den Haag

den haag met kinderen

Wat gaat het jaar snel, het is alweer bijna vakantie hier in Den Haag. In andere delen van het land is de vakantie zelfs al begonnen. Hoe dan ook, vakantie betekent de kids vermaken. Je kunt je kinderen moeilijk een week lang voor de tv plakken 🙂 Hartstikke leuk en wel maar wat nou als je even krap zit in je financiën? Vandaag schrijf ik over tien gratis uitjes in Den Haag en omgeving die leuk zijn om te doen met je kindjes samen. 

No budget vs Low budget

Ik hoop dat je hier inspiratie uit kunt putten en dat jullie er een leuke vakantie van kunnen maken want ik weet uit ervaring dat, ondanks dat het van buitenaf makkelijk lijkt, het niet altijd makkelijk is om leuke dingen te doen zonder geld.

Low budget tips volgen heel binnenkort want er zijn super leuke low budget dingen voor kinderen in Den Haag en omgeving maar vandaag gaan we No Budget 🙂 En de meeste tips hier vallen ook in andere steden toe te passen!

10 x no budget uitjes in Den Haag

De Tapuit

De Tapuit is het bezoekerscentrum van Dunea in Meijendel. Er is er veel leuks te zien en te doen. Op de site kun je zien wat er op dit moment te doen is. Tijdens vakanties worden er bijvoorbeeld regelmatig leuke workshops georganiseerd maar let wel, de workshops zijn wel betaald! Op maandag is De Tapuit gesloten.

Vanuit Tapuit heb je ook toegang tot het Monkeybos, een speeltuin waar je lekker kunt klimmen en klauteren. Monkeybos is ook gratis. De omgeving van de Tapuit is erg mooi, je kunt lekker de duinen in om te fietsen of wandelen. Kortom, je kunt je hier echt de hele dag vermaken!

Geocaching

Geocaching is leuk om te doen met wat oudere kids. Geocaching is eigenlijk een speurtocht met de GPS. Overal ter wereld zijn er ‘schatten’ verstopt. Via de site vind je aanwijzingen en de GPS coordinaten en kun je al wandelend op zoek naar de schat. Kinderen vinden dat heel spannend. Let alleen wel goed op want niet alle tochten zijn geschikt met kinderen.

Op deze site kun je caches vinden die geschikt zijn voor een tocht met kinderen maar je kunt ook zoeken op stad. Er staat aangegeven of een cache kindvriendelijk is. Deze cache is bijvoorbeeld in Scheveningen en is kindvriendelijk. Er zijn er een heleboel in Den Haag en omgeving dus als de ervaring bevalt dan kun je het nog veel vaker doen!

De Stadsboerderijen

Er zijn tien kinderboerderijen in Den Haag en in de omgeving. Op de site van de gemeente kun je zien waar ze zich bevinden en de bijzonderheden en openingstijden per boerderij bekijken. Welk kind vind het nou niet leuk om naar een kinderboerderij te gaan? Elke boerderij heeft iets anders te bieden, andere dieren, andere activiteiten. In de stadsboerderijen staan tegenwoordig ook kinderzwerfboek-stations dus je kunt je kind ook nog verwennen met een leuk boek tijdens dit uitje!

Wij gaan naar ‘t Waaygat in Scheveningen en daar kun je elke dag, op vaste tijden, cavia’s aaien. Er is er ook een speeltuin voor kleine kindjes en iets verderop is er een speeltuin met skatebaan voor de grotere kinderen (maar die hoort eigenlijk niet meer bij de kinderboerderij). Verder vinden de kinderen het ook vaak leuk om de geiten te voeren (worteltjes o.d meenemen van huis). Kinderen mogen ook vaak meehelpen met het voeren of borstelen van de dieren. Gewoon even vragen aan de medewerkers. ‘t Waaygat is dicht op maandag.

Het Haagse Bos

Op een mooie dag is het goed toeven in het Haagse Bos. Neem een picknick mee dan kun je lekker lang blijven want er is genoeg te doen en het picknicken an sich vinden kinderen vaak al super gezellig. In de Koekamp zijn Galloway runderen en herten te zien. Je kunt thuis alvast een paddenstoelenkaart uitprinten op de site van Staatsbeheer en daar dan op geheime paddenstoelen missie gaan!

In het Haagse Bos zijn ook twee speelbossen, Robin Hood en het Huttenspeelbos. In beide bosjes kunnen de kinderen lekker spelen, klauteren en klimmen. In het huttenspeelbos naast de grote vijver kunnen ze ook hutten bouwen. Bij Robin Hood zijn ook speeltoestellen zoals een kabelbaan en een klimmuur.

Wat ook superleuk is om te doen als de kids in de natuur willen banjeren is om een kabouterpad te bewandelen. Er zijn meer dan 30 in Nederland en dus ook een paar in Den Haag en ook in de omgeving. Oh en tip: download de Haagse Bos app wanneer je die kant op gaat!

Avonturia De Vogelkelder

Avonturia de Vogelkelder is de grootste dierenspeciaalzaak van de Benelux.
Naast een groot assortiment aan dierbenodigdheden bieden ze ook gratis activiteiten voor kids en hebben ze een mini dierentuin, Mappa Mundia.

Update: Sinds mei 2019 is Mappa Mundia uitgebreid en de toegang is betaald maar wel echt goedkoop. Het is 7 dagen per week geopend. Mappa Mundia is een combinatie van een dierentuin, expositie en educatie. Leuk voor een dagje uit met de hele familie!

Het vliegveld

Vliegtuigen kijken is altijd een hit bij kleine mannen, of niet dan? Je kunt natuurlijk naar Schiphol maar dichterbij huis is er Rotterdam The Hague airport. Daar kun je vanuit het Panoramaterras naar de start- en landingsbaan kijken. Op Schiphol kun je op het panoramaterras in een Fokker 100 kijken. De Fokker 100 is gratis toegankelijk.

De Bibliotheek

Op een regenachtige dag is het gezellig in de bibliotheken van de stad. Zowel in de kleine als in de grotere bibliotheken is er een kinderhoek ingericht waar de kinderen rustig een (strip)boekje of een tijdschrift kunnen lezen. Je hoeft geen lid te zijn om binnen te lopen en even wat te lezen. Pas als je iets wilt lenen moet je lid zijn. Lid worden is voor kinderen (t/m 18 jaar) gratis. Je moet alleen wel bijbetalen als de kinderen een dvd of game willen lenen maar boeken kosten niets.

Soms wordt ook in de bibliotheek wat georganiseerd voor kinderen zoals een verhaaltje voorleesmiddag of een workshop. Je kunt het van tevoren even op de website checken of er wat is. Meestal is dat op de woensdagmiddag en in de vakanties.

Natuurspeelterrein de Vrijbuiter

In Zoetermeer zijn er drie natuurspeeltuinen waar kinderen lekker in de natuur kunnen spelen. Het is natuurlijk niet in Den Haag zelf maar als je een auto hebt is het goed te doen. Je zou het bij slecht weer eventueel kunnen combineren met een low budget uitje zoals kinderspeelparadijs De Ballebak, dan ben je echt de hele dag zoet. De Ballebak is overigens niet toegankelijk voor kinderen tussen 13 en 18 jaar dus houd daar rekening mee als er een ouder kind deel uitmaakt van het gezelschap!

Goed weer? Dan combineer je het met speelbos De Balij. Daar kunnen de kindjes lekker door het moeras rennen en hutten bouwen. Die zullen lekker slapen wanneer jullie weer naar huis gaan 🙂

Festivals en andere evenementen

Wat men soms vergeet bij het zoeken naar leuke gratis uitjes in Den Haag is om data gebonden activiteiten en evenementen in de gaten te houden! Zo had je vorige maand in Scheveningen een vliegerfestival en bunkerdag in Den Haag. De maand daarvoor een roofvogelshow/vogeldemonstratie en een vuurwerkenfestival, beide in Scheveningen. Dat was allemaal gratis en erg leuk om met kinderen naartoe te gaan maar je moet dus wel elke maand checken wat er te doen is. Dat kan o.a via de VVV.

Speeltuinen

Naar een speeltuin kost natuurlijk niets, er is er altijd wel eentje in de buurt en kinderen vinden het er altijd leuk. Neem een lunchpakketje mee van huis (en een krantje voor jezelf ;)) en klaar is kees. Op de site van de gemeente staat een overzicht van de wat grotere speeltuinen in de stad.

Natuurspeelplaats Zuiderpret

Modder, water en zand, de ideale combinatie voor een leuk dagje ravotten in het park. Natuurspeelplaats Zuiderpret ligt in het Zuiderpark. Een leuke speelplek met loopbruggen en slingertouwen!

Strand en Jutterskeet

Naar het strand is altijd goed toch? Rennen, vliegeren, schelpen verzamelen, frisbee of bal mee, zandkastelen maken, noem maar op. Dat is het mooie van Den Haag, het strand is nooit ver. Je kunt een dagje strand combineren met een bezoek aan de Jutterskeet in Kijkduin. De Jutterskeet is open op zaterdag- en zondagmiddag. Hartstikke boeiend voor kinderen om alle ‘schatten’ te zien die door de jutters gevonden zijn. Je kunt ook lekker mee gaan jutten!

Activiteiten met de Ooievaarspas

Als je echt geen geld overhoudt en in Den Haag woont dan heb je waarschijnlijk beschikking over een Ooievaarspas. Je komt in aanmerking voor een Ooievaarspas als je een inkomen hebt tot 130% van de bijstandsnorm. Om te kijken of je aan alle voorwaarden voldoet, kun je het beste op de site van de gemeente kijken. Met een Ooievaarspas kom je namelijk al een heel end wat uitjes met kinderen betreft (en andere dingen, zo kunnen je kinderen bijvoorbeeld dansles of zwemles volgen of op zomerkamp – meer weten? kijk op de site). Je kunt bijvoorbeeld gratis naar het Kinderboekenmuseum, het Haags Historisch Museum en het Letterkundig Museum.

Gratis tot 18 jaar

Ook heb je veel musea en dingen die voor kinderen gratis zijn maar waarbij je als volwassene wel moet betalen, denk hierbij aan bijv. het museum Humanity House, het Gemeentemuseum of het Fotomuseum. Let daarbij wel op want sommige plekken hanteren de grens van 18 jaar maar bij anderen moet je al vanaf 12 jaar betalen. Leuke musea voor kinderen genoeg in ieder geval, we zijn verwend wat dat betreft in Den Haag!

Check ook buurthuizen, die bieden vaak leuke (gratis of low budget) activiteiten voor kinderen in de vakanties. Mochten jullie nog leuke gratis uitjes in Den Haag kennen, laat het dan vooral achter in de comments! Ik hoop dat jullie iets hebben aan deze tips en ik wens jullie een fijne herfstvakantie!

Pin mij!

gratis familieuitjes den haag

8 reacties op “Top 10 leuke gratis uitjes met kinderen in Den Haag”

  1. De vogelkelder is ook gratis, is een grote, bijzondere dierenwinkel in DenHaag met veel bijzondere dieren en je kan er lowbudget ook een speurtocht doen of avonturia en meer….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »