Ga naar de inhoud
Home » A Rainy Day in New York op dvd | Woody Allen, regen en romantiek

A Rainy Day in New York op dvd | Woody Allen, regen en romantiek

filmreview woody allen

A Rainy Day In New York is een lieflijke romcom maar zonder de com. Er zijn geen grappen of grappige momenten maar de film is wel op en top romantisch en zoet. Het is een film over de zoektocht naar jezelf én naar de liefde. Dit met New York op de achtergrond, een mooie soundtrack, iets te hoogdravende dialogen (maar hee het is Woody Allen), veel regen en een dikke knipoog naar de filmindustrie. Woody Allens schreef en regisseerde de film.

Het verhaal

Met een sterrencast bestaande uit o.a. Timothée Chalamet, Elle Fanning, Selena Gomez, Jude Law, Diego Luna en Liev Schreiber, vertelt A Rainy Day in New York het verhaal van een jong stel dat zich verheugt op een romantisch weekend in ‘de stad’. Rijkeluiskindjes Ashleigh en Gatsby studeren beiden aan dezelfde universiteit, Yardley. Zij komt uit een of ander dorp en wil journaliste worden, hij komt uit New York en weet nog niet wat hij met zijn leven wil. Gatsby weet alleen wat hij niet wil. Hij wil niet net zo worden als zijn ouders en al die snobistische oppervlakkige types die zich in hun kringen begeven.

Ashleigh mag in New York een beroemde regisseur interviewen voor de universiteitskrant. Ze reist er met Gatsby (slecht gekozen naam overigens) heen en ze plakken er een weekend aan vast. Hij staat te popelen om haar de stad waar hij vandaan komt te laten ontdekken, om de voor hem speciale plekken te laten zien en zo. Van zijn plannen komt weinig terecht aangezien de naïeve Ashleigh zichzelf volledig verliest in het filmwereldje.

Een wereld vol indrukwekkende beroemde (ja…oudere) mannen, regisseurs, scenarioschrijvers, zelfs een beroemde acteur. Ondertussen wacht de romantische, ietwat neurotische Gatsby op zijn geliefde. Chalamet en Fanning vind ik overigens beiden geknipt voor de rol, ook al vond ik haar buitengewoon irritant maar dat hoorde ze ook te zijn. Niet helemaal overtuigd over Gomez though, geen voor de hand liggende keuze in ieder geval.

filmrecensie woody allen

Woody Allen en #metoo

Sinds 1977 kwam er elk jaar een nieuwe Woody Allen film uit, behalve in 1981 en in 2018. A Rainy Day in New York zou eigenlijk in 2018 uitkomen maar Amazon Studios trok zich terug (uiteindelijk gaf Woody Allen de film in Europa uit). Dat werd veroorzaakt door de beschuldigingen van seksueel misbruik (op haar zevende) door geadopteerde dochter Dylan Farrow. Niet dat Dylan nu pas iets heeft gezegd, ze roept het al sinds de jaren ’90 maar mensen lijken nu pas te willen luisteren, in het licht van #metoo.

Kortom, Woody Allen is steeds meer persona non grata in de Amerikaanse filmindustrie. Omdat Dylan ook dingen heeft gezegd als dat acteurs die meedoen aan Allen’s films meewerken aan de zwijgcultuur rondom seksueel misbruik, zijn veel acteurs er nu ook huiverig voor om aan zijn films deel te nemen. Niet dat dat hem stopt: de volgende film, het in Spanje opgenomen Rifkin’s Festival, staat aangekondigd voor 2020.

metoo Woody Allen

Oude mannen met jonge vrouwen

Meerdere acteurs uit de cast van A Rainy Day in New York, waaronder Chalamet, hebben hun salaris overgemaakt aan een goede doel zoals Time’s Up en RAINN. Wat je mening er ook over is, jonge vrouwen en oudere mannen is een delicaat onderwerp wanneer het op Woody Allen (films) aankomt. Wat dat betreft provoceert hij wel wanneer hij bepaalde scenes en zinnen als “What is it about older guys that seems so appealing to women?” door zijn script heen gooit.

Hij is niet dom toch, hij begrijpt neem ik aan wel dat dit soort verwijzingen nu best pijnlijk kunnen zijn…?! Ook Elle met te korte rokjes en strakke truitjes kan sommigen tegen het borst stuiten. Toch moeten we niet vergeten dat Woody Allen nergens voor veroordeeld is…

Zwart wit of toch niet

Ik vind het altijd een dingetje hè: zegt iets over persoonlijke daden van een regisseur iets over de kwaliteit van de film? Een schrijver en zijn boek, een schilder en zijn portret? Ja? Een president en zijn land? Gaan we niet meer op vakantie naar de VS omdat Trump zo’n idioot is? De scheidingslijn is heel dun.

Ik weet nog dat ik een boek van Gerrit Achterberg op mijn lijst had voor mijn eindexamen en er toen achterkwam dat hij zijn hospita had doodgeschoten en haar 16 jarige dochter had verwond. Ik heb het boek van mijn lijst gehaald en begreep niet waarom een moordenaar zo geprezen werd in de Nederlandse literatuur. Nu, heel heel heel veel jaren later, vind ik het allemaal niet meer zo zwart wit. Dat Achterberg dat gedaan heeft, betekent inderdaad niet dat zijn boeken slecht zijn. En toch…ja…ik vind het echt lastig. Ik scheid wel het werk en de maker. Hoe zie jij het?

Ik heb Woody Allen wel altijd een beetje een naar mannetje gevonden sinds hij trouwde met zijn geadopteerde dochter Soon-Yi (ieew). Met het Dylan verhaal heb ik geen idee wat ik moet denken, er zijn namelijk veel kinderen mee gemoeid – ja, ze zijn nu volwassen maar dan nog – en een deel schaart zich achter het verhaal van mama Mia Farrow én Dylan en een deel schaart zich achter Woody Allen die roept dat hij onschuldig is en dat Mia gestoord en manipulatief is. Oh en losse handjes had. Nou ja, alles bij elkaar lijkt het hele achter-de-schermen-bij-de-AllenFarrows niet heel erg gezond te zijn verlopen en waarschijnlijk prima materiaal te bieden voor een film.

recensie a rainy day in new york

Wel of niet kijken?

Ik zeg wel kijken. Los van al het gedoe eromheen vind ik Woody Allen als regisseur heel wisselvallig. Er zitten in zijn kolossale oeuvre meerdere meesterwerken maar ook echt mindere films.

Ik vind A Rainy Day in New York een van zijn betere, al is het wel Allen’s lichter werk. Dat vind ik dus helemaal niet slecht, het hoeft niet altijd zwaar, diep, realistisch en dat al. Dit is een vermakelijke frisse, soms iets te theatrale, nostalgische en romantische film met mooi camerawerk (Hij werkte voor deze film gelukkig weer met de gerenommeerde cameraman Vittorio Storaro) en over het algemeen goed acteerwerk. Oh ja en niet te vergeten, hoogtepunt, Timothée Chalamet die Everything happens to me zingt. Wie wil ontspannen bij een goed deuntje en mooie stadsgezichten, kan gerust de dvd opzetten.

Wat vind jij? Staan de maker en diens werk los van elkaar?

8 reacties op “A Rainy Day in New York op dvd | Woody Allen, regen en romantiek”

  1. Ik denk wel dat dit ergens los van elkaar is. Zeker wanneer er een heel team omheen heeft gezeten om het uit te werken. Deze mensen hebben ook hun werk gestoken en mogen hier ook voor beloond worden vind ik.
    Natuurlijk is de MeToo een issue waarvoor je van tevoren na kan denken of je ermee geassocieerd wil worden als je begint aan de opnamens, maar wanneer het gaat om een rol die je geweldig zou staan en goed kan zijn voor je carriere. Waarom dan niet.

    Liefs
    Wendy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »