Ga naar de inhoud
Home » Biografische films | 15 acteurs die beroemdheden speelden

Biografische films | 15 acteurs die beroemdheden speelden

acteurs spelen iconen

Afgelopen nacht keek ik naar de film Jackie op Cinetree, een film waarin Natalie Portman de rol van Jackie Kennedy vertolkt. Het is als acteur bijzonder lastig om in biografische films de rol van een andere beroemdheid te vertolken, vooral eentje waar er veel beeldmateriaal van is. Je weet als kijker hoe ze bewegen, hoe ze eruit zien, hoe ze praten. Je gaat dan toch vergelijken wanneer je naar de biopic kijkt.

Natalie Portman is alom geprezen in haar Jackie gedaante en dat begrijp ik wel, de manier waarop ze praat lijkt bijvoorbeeld heel erg op de manier waarom Jackie praat, maar ik zag alleen maar Natalie Portman en niet Jackie Kennedy. Daardoor heb ik me ook niet kunnen inleven in de film.

Toch zijn er acteurs geweest die een beroemdheid speelden, waarbij ik na een tijdje wel meeging in hun voorstelling. Ik denk dat het heel erg persoonlijk is en ook erg afhangt van hoe goed je de beroemdheid kent die de acteur of actrice vertolkt. Hieronder een paar beroemdheden die beroemdheden speelden (en wat ik ervan vond).

Rami Malek als Freddie Mercury

Biografische films Freddie

Van tevoren was ik wel huiverig voor de voorstelling van Rami Malek in de film Bohemian Rhapsody (2018). Dit omdat ik groot fan ben van Freddie Mercury. Ik was positief verrast. Hij overtuigde me juist als Freddie en de film keek heerlijk weg ondanks dat het mij soms iets te moralistisch was.

De zangpartijen kregen ze trouwens voor elkaar via een bijzondere mix van Freddie’s stem, Malek’s stem en de stem van nog een zanger. In eerste instantie zou Sacha Baron Cohen de rol van Mercury vertolken maar volgens mij is het alleen maar goed dat dat niet doorging.

Michelle Wiliams als Marilyn Monroe

My Week with Marilyn (2011) vond ik zo’n nietszeggende film, heel saai… Marilyn is zo’n iconische persoonlijkheid, met een hele specifieke uitstraling, dat ze echt niet de makkelijkste is om te vertolken. Dat bleek ook want ondanks de pruik, de vullingen bij d’r billen en heupen en de vele uren make-up leek Michelle Williams (vond ik) echt totaal niet op haar. Ze heeft dat kwestbare niet, ze komt veel krachtiger/harder over dan Marilyn Monroe deed.

biografische films marilyn

De film gaat over één week uit leven van Marilyn Monroe. Het is gebaseerd op de boeken van Colin Clark waarin hij vertelt over zijn ontmoeting met Marilyn tijdens haar verblijf in Engeland voor de opnames van de film The Prince and the Showgirl. Clark wordt in de film gespeeld door Eddie Redmayne.

Foto door Richard Avedon, 1957

Er zijn overigens veel Marilyn Monroe vertolkingen geweest. Zo speelden o.a Kelli Garner als ook Ashley Judd en Mira Sorvina (in dezelfde film (!): Norma Jean & Marilyn uit 1996) de rol van Marilyn.

Salma Hayek als Frida Kahlo

Ik vond Frida (2002) een geweldig mooie film, een van de mooiste films over kunstenaars. Salma Hayek overtuigde als Frida, misschien ook omdat ik van Frida Kahlo minder bewegend beeld heb gezien dan van bijvoorbeeld Marilyn waardoor ik niet aan één stuk door aan het vergelijken was. Schijnbaar waren ook Jennifer Lopez en Madonna geïnteresseerd om de rol van Frida te spelen.

biografie Frida

Het verhaal van Frida is indrukwekkend en het is een heel rijk leven waarin er zoveel gebeurt op verschillende vlakken dat het ook gewoon een boeiende film is. Hayek was genomineerd voor beste actrice maar won de prijs uiteindelijk niet.

Nicole Kidman won dat jaar beste actrice voor haar (ijzersterke!) vertolking van Virginia Woolf in The Hours. Als je houdt van films over inspirerende vrouwen, dan kan ik je werkelijk beiden aanraden! De film Frida won overigens wel Oscars voor beste make-up en beste muziek.

Marion Cotillard als Edith Piaf

films over beroemdheden

De vertolking van Marion Cotillard als de iconische Franse zangeres Edith Piaf was meesterlijk. Na haar rol in La Vie en Rose (2007) brak de actrice internationaal door. Het leven van Piaf was tragisch, dat zorgt wel vaak voor mooie ontroerende films – zo ook in dit geval….

Forest Whitaker als Charlie “Bird” Parker

Nou moet ik bekennen dat het echt enorm lang geleden is dat ik Bird (1988) keek. Ergens in de jaren 80 dus ik ben wel het een en ander vergeten. Ik weet nog wel dat de film grote indruk op me maakte. Ik ben opgegroeid met veel jazz in huis en ik speelde saxofoon dus Charlie Parker was voor mij wel een beetje een muziekgod.

Het verhaal is overigens allesbehalve vrolijk dus niet kijken als je in een feelgood bui bent! Forest Whitaker won in Cannes de prijs voor beste acteur voor zijn rol maar bij de Oscars werd hij niet eens genomineerd!

biografische films

Bird is geregisseerd door Clint Eastwood. Forest Whitaker speelt dus Charlie en Diane Venora speelt zijn vrouw, Chan. Leuk weetje: Damon, de broer van Forest, speelde de jonge Charlie in de film. Totaal niet relevant maar de film is in slechts 52 dagen gefilmd!

Steve Coogan en John C. Reilly als Laurel en Hardy

Ik kende alleen de grappige films van Laurel en Hardy maar ik wist eigenlijk weinig over hun leven of over hun vriendschap. Ik vond Stan & Ollie (2018) daarom best boeiend. Ik vind het sowieso bijzonder om te zien hoe mensen die van grappen en lachen hun beroep hebben gemaakt, achter de schermen vaak juist best serieus of zelfs diep ongelukkig zijn.

Goede film in ieder geval en ik vond de acteurs het prima doen, vooral Coogan maar misschien komt dat ook gewoon omdat ik Stan Laurel (Coogan) gewoon sympathieker vond.

Jennifer Love Hewitt als Audrey Hepburn

Wat mij betreft is dit een mislukte casting: Jennifer Love Hewitt overtuigd totaal niet als Audrey Hepburn in The Audrey Hepburn Story. De film kun je ook skippen. Er mag wel een goede film over dit icoon gemaakt worden, een hele interessante vrouw met veel kanten en een goed verhaal. Allez, het is tijd voor een nieuwe Audrey Hepburn film.

biografie films

Taron Egerton als Elton John

Rocketman (2019) over Elton John en Bohemian Rhapsody over Freddie Mercury kwamen vrij snel achter elkaar uit. Twee films over twee iconische zangers, zou iedereen gaan vergelijken? Nou, er is eigenlijk geen vergelijking mogelijk. De twee films zijn totaal anders en wat mij betreft allebei goed.

biografische films

Wat ik extra knap vind in Rocketman, is dat acteur Taron Egerton zelf alle liedjes zingt! Hij zong al eerder een lied van Elton John in de animatiefilm Sing, “I’m Still Standing”.

Tom Hardy zou eigenlijk de hoofdrol spelen. Ik kan me hem eerlijk gezegd totaal niet in de rol van Elton John voor me zien. Ben benieuwd wat dat had opgeleverd. Wat mij betreft heeft Egerton het echt heel erg goed gedaan.

Val Kilmer als Jim Morisson

The Doors (1991) is een geweldige, doch behoorlijk trippy, film van Oliver Stone over …ja, The Doors. Val Kilmer overtuigde volledig als Jim Morrison en Meg Ryan speelde vriendinnetje Pamela Courson. Kyle MacLachlan had auditie gedaan voor de rol van Jim Morrison maar kreeg de rol van Ray Manzarek.

Willem Dafoe als Van Gogh

biografische films

Willem Dafoe vertolkte de rol van Van Gogh in At Eternity’s Gate (2018). Dat deed hij erg goed maar Dafoe is ook gewoon een goede acteur. Ik schreef eerder een recensie over de film maar even samenvattend: een goede deprimerende film over ziekte en depressie. Willem Dafoe won voor zijn rol ‘beste acteur’ tijdens het filmfestival in Venetië en hij genomineerd voor een Oscar voor beste acteur maar hij greep mis.

Er zijn behoorlijk wat films over Van Gogh gemaakt door de jaren heen. Een van mijn favoriete acteurs, Tim Roth, speelde hem in Vincent & Theo.

James Franco als James Dean

Ik heb de film James Dean (2001) niet gezien. Ik kan er daarom niet veel zinnigs over vertellen maar ik wilde de film toch in de lijst opnemen want James Franco ziet er gewoon té goed uit als James Dean 🙂

Leonardo DiCaprio had de rol overigens afgewezen waarna het naar James Franco ging.

Robert Downey Jr. als Charlie Chaplin

Robert Downey Jr. speelt Charlie Chaplin in Chaplin (1992). Ik ken Charlie Chaplin niet zo goed. Ik weet hem alleen nog van korte filmpjes die mijn pa keek toen ik klein was. Ik vond Robert Downey Jr. wel een geslaagde Chaplin maar ik vergelijk hem dan ook niet echt met de echte omdat ik die niet zo goed ken.

De film is wel interessant. Ik wist niet dat er zoveel schuilging achter het personage van Charlie Chaplin. Wist je bijvoorbeeld dat Chaplin vier keer getrouwd is geweest? De laatste keer trouwde hij met een 18 jarige dame terwijl hij zelf 54 was. Ze kregen acht kinderen en bleven getrouwd tot aan zijn dood. I had no idea 🙂

Sherilyn Fenn als Elizabeth Taylor

Biografische films Liz

De mooie Sherilyn Fenn werd bekend door haar rol als Audrey Horne in Twin Peaks. Zij speelde daarna nog in veel films gedurende de jaren 90 maar wel als bijrol-actrice. Wel zonde ergens want ze is wel goed. Dat bewees ze ook wel in de miniserie Liz: The Elizabeth Taylor Story.

Elizabeth Taylor was niet blij met de biografie waar de film op gebaseerd is maar ze vond Sherilyn Fenn wel geschikt om haar rol te vertolken.

Joaquin Phoenix als Johnny Cash

Joaquin Phoenix vertolkt de rol van de Amerikaanse icoon, Johnny Cash in Walk the Line (2005). Wat country muziek betreft, is dit toch wel de beste biopic. We volgen Johnny Cash in zijn weg van ‘normale jongen’ tot grote ster.

Natuurlijk bestaat er geen Johnny zonder June. June wordt gespeeld door Reese Witherspoon. Ze won een Oscar voor haar vertolking. Phoenix was ook genomineerd maar mocht de prijs niet meer naar huis nemen. Zowel Reese als Phoenix zingen zelf in de film. Walk the Line is een aanrader!

Renée Zellweger als Judy Garland

Biografische films Judy

Ik heb Judy (2019) nog niet gezien maar heb er veel goeds over gehoord. Schijnbaar is het een van de betere biografische films van de laatste jaren. Ik ben benieuwd.

Renée heeft in ieder geval een Oscar gewonnen voor haar vertolking. Ik ben erg benieuwd moet ik zeggen omdat ik Renée eigenlijk echt minder vind de laatste tijd. Ik keek bijvoorbeeld naar de serie What/If op Netflix en dat was echt dramatisch.

In de pijplijn

Biografische films Marianne

Lucy Boynton als Marianne Faithfull

Daarnaast zijn er twee films in de maak waar ik naar uitkijk. Eentje over Marianne Faithfull met Lucy Boynton (daar heb ik alle vertrouwen in!). Boynton speelde eerder al Freddie Mercury’s vriendin, Mary Austin, in Bohemian Rhapsody.

Austin Butler als Elvis Presley

Daarnaast is er een film in de maak over een van de grootste iconen ever: Elvis. Je moet van goeden huize komen wil je die grote schoenen vullen. Ik heb dan ook wel mijn bedenkingen over de keuze om Austin Butler als Elvis te casten. Denk alsnog wel dat het mooi wordt dankzij de regisseur, Baz Luhrmann. Ik ben gek op zijn films,. Denk Moulin Rouge!, The Great Gatsby en Romeo + Juliet. [update: inmiddels uitgekomen, recensie is hier te lezen]

biografische films Elvis

Kristen Stewart als Prinses Di

In de film Spencer zal Kristen Stewart de rol van prinses Di vertolken. Er zijn zo zo zooooveeeeeel Britse actrices die voor die rol gecast hadden kunnen worden, mij een raadsel waarom ze voor Stewart zouden hebben gekozen. Misschien geeft ze me ongelijk. We zullen het zien.

biopic prinses diana

Tot nu toe, van alles prinses Di vertolkingen, vond ik Emma Corrin in The Crown de meest overtuigende.

Ana de Armas als Marilyn Monroe

We hebben blijkbaar nog niet genoeg Marilyn Monroe films want er komt er weer eentje! In de Netflix biopic ‘Blonde’ speelt Ana de Armas Marilyn. Een verrassende casting die volgens mij bijzonder goed kan uitpakken.

Marilyn Monroe biopic

Lily James als Pamela Anderson

In de serie Pam & Tommy zullen Lily James en Sebastian Stan actrice Pamela Anderson en Mötley Crüe-drummer Tommy Lee spelen. De twee hadden een relatie in de jaren 90. In de mini serie zal ook veel aandacht worden besteed aan de beruchte sekstape van het stel. De serie zal vanaf februari 2022 op Disney+ te zien zijn.

Houd jij van biografische films? En vind jij het moeilijk om naar films te kijken over beroemdheden of heb je er totaal geen moeite mee?

16 reacties op “Biografische films | 15 acteurs die beroemdheden speelden”

 1. Totaal geen problemen mee.

  Ik vond vooral I’m Not There gaaf, waarun verschillende acteurs een een actrice Bob Dylan spelen. En Control van Anton Corbijn vond ik ook fraai. En zoals je zelf ook al zegt, blijft Walk the Line een aanrader.

 2. Prachtig lijstje zo om te zien. Ik vind het ook altijd zo leuk als een bekend iemand, zich zelf speelt of een idee van zich zelf ( denk aan Nothing Hill). Ik heb weinig van de bovenstaande films gezien. alleen The Doors, maar ik ben dan ook dol op Val Kilmer. Ook op James Franco trouwens, maar deze film heb ik niet gezien.

 3. Ik heb er totaal geen moeite mee, maar inderdaad wel als de rol dan ook heel goed wordt neergezet. Freddie mercury, Elton john en ook Jim Morisson verfilmingen vind ik heerlijke films!

 4. Walk the line, over Johnny Cash dus, vind ik geweldig gedaan.
  Ook La vie en Rose was een prachtige film
  The film van The Doors ook echt goed gedaan
  daarvan ken ik ook het “échte” verhaal min of meer en die zijn inderdaad geslaagd.

 5. Leuk om deze eens samen te vatten. Denk dat de beroemdheden ook telkens het moeilijk vinden om in de rol van een andere beroemdheid te kruipen omdat die daar sowieso erg op zullen bekeken worden.
  Frida vind ik overigens ook geweldig, zowel de dame als de film!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »