recensie the handmaiden
|

Cinetree | The Handmaiden (Agasshi)

De Zuid-Koreaanse film The Handmaiden is door acteur Minne Koole geselecteerd voor Cinetree (Wat? Ben je alweer vergeten wat Cinetree was? Klik snel hier dan!). Zelf zegt hij over deze erotische psychologische thriller: “Het is eigenlijk een sprookje over drie figuren die om elkaar heen draaien. Het is een film die gaat over macht, seks en geld, en een héél klein beetje liefde verborgen, ergens”. Ja, dat vat het redelijk samen.

Het verhaal

The Handmaiden (2016) is gebaseerd op het boek Fingersmith van Sarah Waters en is geschreven en geregisseerd door Park Chan-wook (bekend van Thirst en Oldboy o.a). De verfilming speelt zich af in Korea in de jaren 30, toen het land bezet werd door Japan.

recensie the handmaiden cinetree

Een oplichter doet of hij een graaf is, maar hij is in werkelijkheid niet meer dan een ervaren dief die het heeft voorzien op de enorme erfenis van ene lady Hideko. Hij gaat niet over een nacht glad ijs, hij heeft zich jarenlang voorbereid en is zeker van zijn zaak. Lady Hideko zal als een blok voor hem vallen en met hem trouwen. Dan is haar fortuin van hem en heeft hij haar niet meer nodig.

Om zijn list te laten slagen vraagt hij een dievegge die hij kent, Sookee, om zich voor te doen als de nieuwe dienstmeid van lady Hideko. Sookee zou dan als ‘spion’ voor hem kunnen fungeren en ondertussen ook nog lady Hideko kunnen bewerken en overtuigen van hoe geweldig ‘de graaf’ is.

Foutje bedankt

Een mooi uitgewerkt plan dus maar onze dief heeft een paar dingetjes over het hoofd gezien. Zo lijken Sookee en lady Hideko meer gemeenschappelijk te hebben dan je op het eerste gezicht zou denken. Zij ontwikkelen een vriendschap (of ietsjes meer).

Ook blijkt lady Hideko hardhandig te zijn opgevoed door haar sadistische oom die het ook op haar en op haar erfenis voorzien heeft.

Dat en….nog wat dingen. Die zal ik niet vertellen want het mooiste aan The Handmaiden zijn de verrassende plotwendingen. Hoe vaak kun je tijdens een film zeggen “die zag ik écht niet aankomen”. Ik word daar dus heel blij van.

De kijker voor de gek houden

Zelf ben ik geen fan van Zuid-Koreaanse films maar ik werd er naartoe gelokt door de foto die bij de beschrijving stond, de foto hieronder. Het ziet er toch werkelijk prachtig uit? De kleuren, de styling, de compositie? Ik besloot het uit te proberen ook al dacht ik dat ik de film waarschijnlijk al vrij snel weer uit zou zetten. Nee dus, ik werd er echt totaal in opgezogen.

recensie cinetree

De personages in de film houden elkaar voor de gek maar jij wordt als kijker ook voor de gek gehouden. Daardoor blijf je kijken want je wil erachter komen hoe het nou precies in elkaar zit.

Kijken of niet kijken?

De beelden zijn een genot om naar te kijken, net een bewegend schilderij. Het verhaal is boeiend, de plotwendingen verrassend. Het verhaal wordt in drie delen verteld en het perspectief verandert mee. Dat vond ik ook wel bijzonder gedaan.

Er zitten wel wat expliciete seksscènes in en het is zo nu en dan best voyeuristisch en ergens ook claustrofobisch qua sfeer. Al met al vond ik The Handmaiden wel echt boeiend en de moeite waard.

Nog te bekijken op Cinetree tot 31 okt. 2019

Vergelijkbare berichten

7 reacties

  1. Toen ik mijn land woonde, keek ik naar Chine/korean drama serie (zo populair) en ik vind de taal zo leuk om te luisteren. Het lijkt mij interessant film. Ik wil weg graag kijken

  2. Jitske schreef:

    Ik heb niet zo veel ervaring met film uit Azië behalve Memoires of a Geisha. Tenminste, waarschijnlijk is dat gewoon een Westerse film maar de film speelt zich hier in elk geval af (dat mag je toch wel aannemen, en dat het niet een Hollywood studio was). Maar ik houd wel van filmhuisfilms, omdat ze wat anders zijn dan de standaard Hollywood-films. En zoals je de film omschrijft maak je me wel erg nieuwsgierig!

  3. Ohhh ik hou ook heel erg van de styling, kleding en sfeer van de jaren ’30. Ik zet ‘m op mijn ‘maybe’-lijst. Mooie foto’s!

  4. Lijkt mij heel goed! En zeker als Minne dat vindt. Ik heb hem afgelopen zomer zien optreden in een toneelstuk samen met mijn zwager Jord (Knotter) en ik was enorm onder de indruk! Natuurlijk van Jord, maar zeker ook van Minne. En dus terugkomend op het topic. Het klinkt als een spannende en broeierige film. Ik ben benieuwd.

  5. Ik houd van een film met plotwendingen. Heb je Contratiempo op Netflix gezien?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.