Ga naar de inhoud
Home » Damien Chazelle’s Whiplash: tijdloos en ijzersterk

Damien Chazelle’s Whiplash: tijdloos en ijzersterk

whiplash op Filmbox

Whiplash stond al lange tijd op mijn ‘watchlist’ maar ik had het alom geprezen jazzy drama nog niet gezien. Nu de film, die de doorbraak van regisseur Damien Chazelle betekende, te zien is op FilmBox heb ik hem gekeken. Wow, wat een film!

Het verhaal

Hoe vaak horen we wel niet dat niets onmogelijk is, als je er maar hard genoeg voor werkt en je best doet. De 19-jarige drummer Andrew heeft het allemaal, de wil, de discipline, het doorzettingsvermogen en het talent wanneer hij hoopvol begint aan Shaffer Conservatory, een prestigieuze muziekopleiding in Manhattan. Maar hoe ver moet je gaan om datgene te bereiken dat je zo intens graag wilt. Stof tot nadenken.

Andrew gaat er in ieder geval behoorlijk ver in. Hij wil tot de top behoren en heeft daar alles voor over. Hij kijkt, net als elke student aan die school, enorm op tegen de briljante dirigent Terence Fletcher. Hij leidt het beste jazz-ensemble van de school en hij wordt bewonderd maar zeker ook gevreesd door zijn keiharde lesmethoden. Fletcher zegt: There are no two words in the English language more harmful than “good job”. Met andere woorden, een leerling moet altijd gemotiveerd worden om beter te presteren, beter, beter, het is nooit goed genoeg.

Wanneer hij potentie ziet in Andrew en hem opneemt in de band, ontwikkelt zich een ongezonde machtsstrijd tussen de twee. Fletcher pusht Andrew tot het uiterste maar of ze daarmee bereiken wat ze willen is nog maar de vraag.

Diepe buiging voor J.K. Simmons

J.K. Simmons is fenomenaal. Laten we daarmee beginnen. Ja, het verhaal. Ja, de regie. Ja, Miles Teller. Maar jongens, zonder J.K. Simmons was Whiplash een hele andere film geweest. Hij won, geheel terecht, een Oscar voor beste mannelijke bijrol.

J.K. Simmons (1955) is een acteur die op de een of andere manier is blijven hangen in de bijrollen terwijl hij in al zijn rollen echt enorm goed is. Je kent hem sowieso van gezicht, hij speelde onder meer in Juno, Spider Man en La La Land maar Simmons heeft een indrukwekkende 215 (!) credits als acteur op imdb. En dat terwijl hij de 30 gepasseerd was bij zijn eerste rol voor tv. Er heeft iemand hard doorgewerkt!! J.K. Simmons werkt ook veel als stemacteur, onder meer in BoJack Horseman, The Simpsons en Gravity Falls. Hij wilde schijnbaar vroeger zanger worden maar dat werd dus acteur.

Prijzen galore

Whiplash werd daarnaast bekroond met een Oscar voor de montage en de muziek. Chazelle ontving zelf een Oscarnominatie voor zijn script, dat hij baseerde op zijn eigen ervaringen als drummer. Leuk om te weten: in 2013 maakte hij al een gelijknamige korte film om investeerders te trekken voor ‘de echte film’. De korte versie werd op het Sundance Film Festival vertoond en won de prijs voor beste korte film.

J.K. Simmons in Whiplash

Kortom, Whiplash is een ijzersterke film over obsessie, ambitie en perfectie met indrukwekkende drumsolo’s voor muziekliefhebbers.

Srsck score ★★★★

VS, 2014. Muzikaal drama van Damien Chazelle met Miles Teller en J.K. Simmons.

Whiplash is o.a. op FilmBox te zien.

2 reacties op “Damien Chazelle’s Whiplash: tijdloos en ijzersterk”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »