Ga naar de inhoud
Home » In de bios: The Menu

In de bios: The Menu

filmrecensie the menu

De film The Menu is nu op Disney+ te zien, en wat een film! Het is een origineel en boeiend verhaal, heel clean gefilmd, modern en visueel aantrekkelijk. Het is zeg maar Chef’s Table, maar dan met moord. Lezers die me kennen weten dat ik Chef’s Table verslaafd ben én dat ik koken kunst vind. Wat dat betreft begrijp ik chef-kok Julian Slowik wel een beetje, in de kern. Niet in het doordraaien, don’t worry. Wel is The Menu zo’n film waarbij ik je ab-so-luut afraad om de trailer van tevoren te bekijken. Ga er blanco in.

Ultrachique restaurant

Margot (Anya Taylor-Joy) reist samen met, en op uitnodiging van, foodie Tyler (Nicholas Hoult) naar een geïsoleerd eilandje in de Pacific Northwest om te dineren in het exclusieve restaurant Hawthorn. Daar heeft de teruggetrokken, wereldberoemde chef-kok Julian Slowik (Ralph Fiennes) een uitgebreid menu bereid voor speciaal geselecteerde gasten. Bij Hawthorn komen alleen ontiegelijk rijke mensen eten, gezien de buitensporige prijs van een maaltijd. Het is geen restaurant voor de gewone burger zeg maar.

Dat is ook deze keer weer aan het gezelschap te merken. Er zijn zes tafels, met gasten die een bepaalde eigenschap vertegenwoordigen. Naast het stel is er een groep van drie jonge tech bros, Bryce (Rob Yang), Soren (Arturo Castro) en Dave (Mark St. Cyr), vaste gasten Anne en Richard (Judith Light en Reed Birney), de beruchte restaurantcriticus Lillian Bloom (Janet McTeer) en haar tijdschriftredacteur Ted (Paul Adelstein), en een uitgedoofde filmster (John Leguizamo) met zijn assistent Felicity (Aimee Carrero) aanwezig in het restaurant.

Mooie visuals

De gangen

De satirische film is verdeeld in de gangen van het menu, dus bij elke gang zien we het gerecht en horen we het bijbehorend verhaal. Chef, zoals hij genoemd wordt door zijn staf, wordt begeleid door gastvrouw Elsa (Hong Chau). Zij is streng, haast militair. Dit zorgt al meteen voor een wat onwennig gevoel bij de gasten. Maar het hoort allemaal bij de restaurant ervaring. Of toch niet?

Het diner lijkt dor Slowik tot in de puntjes voorbereid te zijn maar niet op de manier die de gasten hadden verwacht. “You’ll eat less than you desire, and more than you deserve”. Het lijkt vrij onschuldig aan het begin, maar het loopt al snel uit de hand. Nee, ik vertel niks, dit is zo’n film waarbij je echt geen spoilers wilt lezen.

Films over eten

Applaus!

De duistere film The Menu is origineel en creatief, met goede dialogen, visueel mooi uitgevoerd, die je als kijker weet te verrassen. En dat is toch wel echt heel bijzonder in een wereld van remakes en copycats. Applaus! Een van de twee scenarioschrijvers, Will Tracy, kreeg het idee toen hij in Noorwegen naar een chique restaurant ging op een privé eiland. Hij vond het een ietwat claustrofobische ervaring. De boot vertrok en zou ze na vier uur weer komen ophalen. Een goede inspiratiebron blijkt achteraf!

De rol van Nicolas Hoult is onrealistisch, ik kan me niemand bedenken op deze aardbol die op die manier zou reageren – maar het is de makers van The Menu vergeven. Een satire is geen vrijkaart, maar ok, onrealistisch mag. Het gros van de cast is wat mij betreft goed uitgekozen, op twee of drie na. En er zit ook nog eens een gezonde dosis maatschappelijke kritiek en een donkere komische noot in die ik erg kan waarderen. Ja, I liked it.

Na de eerste verrassing, verliest The Menu weliswaar iets aan kracht maar het blijft tot de laatste minuut spannend en boeiend voor de kijker. Ze spelen wel de ratatouille kaart op een gegeven moment, maar zelfs dat is ze vergeven.

Film The Menu

Srsck score ★★★★

VS, 2022. Thriller van Roger Mitchell met Ralph Fiennes, Anya Taylor-Joy en Nicholas Hoult.

De film The Menu is nu te zien in de bioscoop.

2 reacties op “In de bios: The Menu”

  1. Grappig dat je afraadt de trailer te bekijken, want net daarna besefte ik dat ik die al gezien had. Lijkt me zeker wel een interessante film, omdat het zo’n apart verhaal is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »