steden duitsland
|

De 12 mooiste dorpen en steden van Duitsland

Al meerdere keren zijn wij door Duitsland gereden, meestal op doorreis, en elke keer ben ik positief verrast en blijven we net wat langer hangen dan de bedoeling was. Er zitten echt leuke en mooie plaatsen tussen, van hypermoderne steden waar veel te beleven valt tot sprookjesachtige dorpjes waar het heerlijk wandelen is. Dit zijn de 12 plaatsen die mij persoonlijk verrast hebben en die ik zeker kan aanraden.

Rothenburg ob der Tauber

Dit is een hele toeristische vestingstad (11243 inwoners) aan de Romantische Straße, een van de bekendste toeristische routes in Duitsland. Deze mooie (auto-, fiets- en wandel)route loopt vanaf Würzburg aan de Main naar Füssen. Rothenburg ob der Tauer is dan ook heel fotogeniek met de schattige vakwerkhuizen, pittoreske geplaveide straten en middeleeuwse sfeer.

Rothenburg ob der Tauber, Duitsland

Wij verbleven in Gasthaus Alter Keller in het middeleeuwse oude centrum. Leuk familiehotel-restaurant met aardige werknemers en prima eten. Tip (!) vanaf de stadsmuur heb je mooi uitzicht over de stad.

Koblenz

Ah Koblenz….meerdere keren geweest, het is een leuke stad aan de Moezel en de Rijn, maar ik moet bij Koblenz toch altijd aan mijn eerste vakantie denken zonder mijn ouders. Ik vond het zo spannend. Ik zou met mijn vriendje gaan interrailen en we zouden o.a naar Boedapest gaan, waar ik heel erg naar uitkeek. Onderwerg zouden we een paar nachten in Koblenz op de camping verblijven. De eerste dag was supergezellig, tent opgezet, de oude stad verkend, alles leuk en wel. De tweede dag sloeg het weer heel plotseling om, regen, onweer, het was echt heftig en de camping was deels overstroomd. In rep en roer pakten we alles in en vluchtten naar een hostel. Daar kregen we enorme ruzie waarna we de vakantie afbraken, eh ja en ook de relatie, en de dag daarna naar Nederland terugkeerden. Mijn eerste ‘grote mensen vakantie’ had dus welgeteld 4 dagen geduurd 🙂

Koblenz gezellige stad Duitsland

Maar hee, het was wel een hele toffe stad 🙂 Koblenz is een van de oudste steden van Duitsland. De oude binnenstad is leuk om even te wandelen en wat te eten of drinken. Er zijn allerlei mooie middeleeuwse gebouwen en gezellige restaurants en cafés. In die buurt heb je ook winkelstraten als je zin hebt om te shoppen. Natuurlijk mag er ook geen boottochtje ontbreken wanneer je daar bent. Vanaf de Konrad-Adenauer-Ufer vertrekken regelmatig boten voor een tocht over de Rijn en de Moezel .

Bad Bentheim

Het oude kuuroord Bad Bentheim is een sfeervolle stad, net over de Duitse grens. Qua sfeer kun je het het beste als een elegante bestemming beschrijven. Hier vind je mooie villa’s, kinderkopjes, veel groen en een indrukwekkende burcht die uitkijkt over stad.

De omgeving van Bad Bentheim is erg mooi en afwisselend, een mooie regio om te fietsen of te wandelen door de bossen. Er zijn veel mogelijkheden voor dagtripjes, bijvoorbeeld naar Münster, naar dierentuin Nordhorn of naar het Geologisch openluchtmuseum in Gildehaus. Er is daar overigens ook een Roompot vakantiepark maar die hebben wij niet getest dus geen idee of het wat is (en ik ben de naam van ons hotel vergeten maar het was niet memorabel dus je mist niets).

Wismar

Op en naar het noorden! Hoe noordelijker, hoe minder toeristisch Duitsland lijkt te worden. Wismar is een van de best bewaarde Hanzesteden van Europa. De stad behoort tot het UNESCO werelderfgoed. Vooral de historische stadskern met de vele mooie barokke gebouwen en de schilderachtige haven doen heel authentiek aan.

Wismar Noord Duitsland

De charmante stad aan de Baltische kust, stond in de 17e en 18e eeuw onder Zweedse overheersing en dat zie je ook wel duidelijk terug. Sommige delen van de stad doen meer Scandinavisch aan dan Duits. Mocht je van plan zijn om met de veerboot van Duitsland naar Zweden te gaan, dan ben je toch in de buurt van Wismar en dan is het echt de moeite waard om er een dagje te stoppen.

Schwerin

Op een kleine driekwartier rijden ten zuiden van Wismar vind je ook een toffe stad én een totaal ander landschap. De hoofdstad van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, Schwerin, is heel bijzonder gelegen te midden van zeven meren.

kasteel Schwerin Duitsland

De vele middeleeuwse gebouwen en monumenten hebben de Tweede Wereldoorlog overleefd wat best zeldzaam is in Duitsland. En dan hebben we het nog niet eens over het imposante Kasteel van Schwerin, op een eiland in het Schwerinermeer gelegen. Sprookjesachtiger dan dit, krijg je het denk ik niet.

Amberg

Wij kwamen per ongeluk eigenlijk in Amberg in Beieren terecht. We waren daar in de buurt gestrand omdat onze auto ermee ophield en werden naar de grootste stad in de buurt verwezen voor een garage. Nou, wat een mooie verrassing was dat zeg!

Mooie stad in Beieren
Foto: tourismus.amberg.de

De historische stad bleek een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Europa te zijn. Door het oude middeleeuwse stadscentrum wandelen is echt een genot: de stadsmuren, het stadhuis, de standbeelden, bruggetjes en de vele torentjes zijn erg mooi. Je kunt er bootje varen op de Vils maar dat hebben wij niet gedaan. Er waren amper toeristen in de stad dus het voelde authentiek en écht Duits aan. Vergeet hier vooral geen biertje mee te pakken, er zijn in de stad zes brouwerijen die eigen bier produceren. Tip (!): slapen in een tiny huis in de natuur op loopafstand van het oude stadscentrum.

Natuurhuisje Duitsland
Foto: natuurhuisje.nl

Bamberg

We blijven nog even in Beieren, in de werelderfgoedstad Bamberg om precies te zijn. Bamberg is wat mij betreft een van de mooiste en meest schilderachtige steden van Duitsland. Kerken, kloosters, burchten, molens en mooie vakwerkhuizen in zoete kleurtjes wisselen elkaar in rap tempo af in het centrum. Een van de leukste wijken om te wandelen is Klein Venetië. Je kunt er lekker bootje varen op de Regnitz.

Mooiste stad Duitsland

Bamberg is een levendige stad, er is altijd wel iets van een festival of iets anders leuks te doen. Houd de agenda dus goed in de gaten. De Bamberger Symphoniker is een van de oudste symfonieorkesten ter wereld dus als je van klassieke muziek houdt, dan weet je wat je hier moet doen. Wat je ook ab-so-luut hier in Bamberg moet doen, is een gerookt biertje proeven. Sowieso ben je in Beieren, dus qua bier zit je hier goed. Er zijn negen brouwerijen actief in de stad. Proost!

Kassel

Kassel is een gezellige stad met veel bezienswaardigheden en vooral met kinderen extra leuk omdat het deel uitmaakt van de Duitse sprookjesroute. Er zijn sowieso best veel leuke kindvriendelijke bestemmingen in Duitsland. De sprookjesroute volgt de wereld van de gebroeders Jacob en Wilhelm Grimm die in Hanau (dichtbij Frankfurt) geboren zijn in 1785 en 1786. Het is zo’n 600 km lang en brengt je door mooie valleien en bossen, meer dan zestig steden en acht nationale parken. Natuurlijk vind je op al die locaties verwijzingen naar de sprookjes van Grimm. De route start bij Bremerhaven en Bremen in het noorden en loopt door tot Hanau in het zuiden.

Kassel sprookjesroute
©GRIMMWELT Kassel, Foto: Nils Klinger

In Kassel zelf kun je GRIMMWELT bezichtigen, een museum over de gebroeders Grimm en hun sprookjes. Het is absoluut geen saai museum. Het is een mix van oud en nieuw, heel leuk gedaan. Verder zijn er in Kassel meerdere musea en veel bezienswaardigheden voor kunstliefhebbers, een mooi groot park, Wilhelmshohe Park, en een kasteel.

Lübeck

Ook al een UNESCO werelderfgoedstad, het wemelt ervan op mijn lijst! De 12e eeuwse hanzestad Lübeck was vroeger een van de belangrijkste havens van het land. De verschillende kerken, en dan voornamelijk de hoge torens, zijn heel kenmerkend voor de stad. Lübeck wordt ook wel de ‘stad van de 7 torens’ genoemd. De Dom van Lübeck is bijzonder mooi, met een lengte van meer dan 130 meter is de dom een van de langste baksteenkerken.

Lübeck Duitsland

Minstens zo belangrijk in Lübeck als de historische monumenten is….Niederegger marsepein!! De marsepein van Niederegger is wereldbekend en schijnt hemels te zijn (ik moet het nog proeven!). Het geheim ligt in de perfecte verhouding tussen de ingrediënten.

Marsepein uit Lübeck

De Niederegger marsepein-fabriek werd opgericht door Georg Niederegger (1777 – 1856) en is nog steeds eigendom van de familie. Tegenover het stadhuis kun je in Café Niederegger alles over marsepein leren en natuurlijk marsepein proeven en kopen (in het marzipan salon op 2 hoog).

Trier

Trier werd in de 1e eeuw vóór Christus door de Romeinen gesticht en is daarmee één van de oudste steden van Duitsland. Het ligt op de rechteroever van de Moezel dicthbij Frankrijk en Luxemburg. De stad bevat het hoogste aantal Romeinse bouwwerken van heel Europa. Enkele van de meest imposante bezienswaardigheden zijn de de 2e-eeuwse stadspoort Porta Nigra, het amfitheater, de Basilica en de ruïnes van verschillende Romeinse baden. De grote markt is ook een heel mooi plein. Veel te zien dus voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis.

Trier mooiste steden Duitsland

Karl Marx werd in Trier geboren (5 mei 1818). Zijn geboortehuis is nu als museum te bezichtigen.

Heidelberg

Heidelberg is een gezellige levendige studentenstad met een mooi historisch stadscentrum. Heidelberg is de grootste stad van Duitsland die ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog gekomen is waardoor er nog veel historische gebouwen zijn.

Kasteel van Heidelberg

De stad wordt gedomineerd door het enorme kasteel van Heidelberg. Een deel van het kasteel is verwoest maar alleen het uitzicht is al de moeite waard. Je kunt er naartoe wandelen of met de kabelbaan gaan. Er komen veel toeristen op Heidelberg af overigens, het kan dus best druk zijn bij de hoogtepunten.

Görlitz

Ik zou Frédérique niet zijn als ik niet toch nog over filmlocaties zou beginnen in een artikel. Bij deze…Görlitz ligt tegen Polen aan, dicht bij Tsjechië. Omdat het gespaard is tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er nog veel historische gebouwen te vinden. Alle historische bouwperioden zijn ruim vertegenwoordigd en worden niet ‘verpest’ door nieuwbouw. De ideale filmlocatie dus!

Grand Budapest Hotel Görlitz
Anderson shot the Grand Budapest Hotel’s lobby scenes in a department store on the German-Polish border.

Omdat er relatief veel films in Görlitz zijn opgenomen, heeft de stad de bijnaam Görliwood gekregen. Één van mijn favoriete films is hier opgenomen: The Grand Budapest Hotel van Wes Anderson. Een oud en verlaten art-nouveau warenhuis was de setting voor het hotel. Mocht je er zijn, het gaat om het Görlitzer Warenhaus aan de An der Frauenkirche 5-7. Verder zijn hier (deels) opgenomen: Inglorious Basterds, A Hidden Life, The Monuments Men, Werk Ohne Autor, The Reader etc…

Görlitz ligt niet ver van Dresden (1,5 uur rijden ongeveer) dus je kunt ook nog even deze romantische stad, ook wel bekend als de ‘Florence van het noorden’, meepakken.

Duitse steden en dorpen

Ook zeer de moeite waard zijn de Duitse Alpen in de zomer, bijvoorbeeld bij de Eibsee. In de winter is het ook mooi hoor maar stukken drukker. In de zomer heb je het rijk alleen.

Ik heb het niet over Berlijn gehad terwijl dat een hele toffe stad is, maar wel eentje die een aparte blog verdient. Komt nog wel een keer. En wat mindere ervaringen betreft: Bonn. Ik vond het een lelijke stad met een onaangename sfeer maar misschien zijn we gewoon niet op de juiste plekken geweest. Na één dag zijn we vervroegd vertrokken.

Welke plaatsen in Duitsland raad jij aan? Ga je überhaupt wel eens naar Duitsland op vakantie of is het voor jou ook zo’n ‘doorreisland’?

PIN MIJ

Vergelijkbare berichten

14 reacties

 1. Ik vind jouw foto’s echt prachtig. Mooie selectie. En supertof dat je onderaan een afbeelding hebt geplaatst die gemakkelijk te pinnen is. Lekker creatief! 🙂 Vorig jaar heb ik Trier bezocht en het is er inderdaad prachtig. Charmant stadje.

 2. Ik ken al deze plekken niet, maar wat een toffe gebouwen staan er zeg. Duitsland is echt prachtig

 3. Deze heb ik direct opgeslagen. Duitsland heeft echt prachtige plekken en plaatjes en ik moet er nog zoveel ontdekken!

 4. Trier is een prachtige en historische stad. Bad Bentheim staat nog op mijn lijstje, omdat deze stad vrij goed te bereiken is met het OV. Zelf graag ik altijd graag naar Aken

 5. Jouvence schreef:

  Koblenz, Trier en Bat Bentheim al eens geweest en erg mooie plaatsen. Cochem, Keulen en Berlijn zijn ook erg mooi om eens heen te gaan.

 6. corrina schreef:

  mooie blog een aantal steden hebben wij bezocht trier koblenz bad bent heim erg mooi

 7. Duitsland is inderdaad een prachtig land, we komen er dan ook best vaak en hebben al heel wat mooie stadjes gezien. Wismar, Kassel, Bad Bentheim, Schwerin, Trier en Koblenz kan ik afstrepen van je lijstje en helemaal met je eens. Wat ik zelf ook leuke steden vind zijn Munster, Weimar, Dresden, Bernkastel Kues, Beilstein, Limburg an der Lahn, Tecklenburg en Pirna. Zijn vast ook stadjes voor jullie!

 8. Mooie plekken! Ben al eens in Trier geweest. Wij wonen in Duitsland niet zo heel ver rijden naar Bad Bentheim. Daar gaan we wel eens naartoe naar het mooie kasteel.

 9. Felice Veenman schreef:

  nee ik kende ze langniet allemaal. Maar ik weet dat Duitsland leuker kan zijn dan je denkt. Mijn nichtje woont in de buurt van Frankfurt, dus daar hang ik wel eens rond

 10. dat kasteel!! ik ben gek op oude gebouwen en ook nieuwe maar oud heeft toch mijn voorkeur. komt waarschijnlijk omdat wij gebouwen bouwen met ons bouwbedrijf. daar staat genoeg moois in ieder geval 😀

 11. Mieke | Miek's Mind schreef:

  Wat leuk om te lezen! we wilden eerst naar Duitsland op vakantie, maar dat is toch Frankrijk geworden. Wellicht voor de volgende trip, bedankt voor de tips

 12. Hoi Frederique
  Een leuk en mooi stukje is het om te lezen, over deze steden in Duitsland.
  Als ik een tip mag geven, raad ik het stadje Neuerburg aan. Vorig jaar toen ik op vakantie was in Luxemburg, gingen we speciaal boodschappen doen in dat stadje in de Eifel en en een kleine wandeling maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.