Ga naar de inhoud
Home » 10 films waardoor je naar IJsland wil reizen

10 films waardoor je naar IJsland wil reizen

IJsland filmlocatie

Ik ben nog nooit in IJsland geweest maar het staat al wel erg lang op mijn bucketlijst en dat komt grotendeels door films. Dat ik dan zulke gave landschappen zie in een film en denk, oh wow, daar wil ik ooit heen. IJsland is vooral geliefd als filmlocatie voor post-apocalyptische verhalen, als oeraarde of voor films over aliens en verre planeten e.d.

Waarom IJsland een geliefde filmlocatie is

Het eiland is sowieso zo veelzijdig dat je je de ene keer waant in een soort van ‘little house in the prairie’ terwijl andere plaatsen compleet buitenaards lijken. Omdat de afstanden ook nog eens vrij klein zijn en het vaak heel rustig is (IJsland is het dunstbevolkte land van Europa), is het een ideale filmlocatie.

Je kunt in korte tijd meerdere scènes schieten die in verschillende landen lijken te zijn opgenomen terwijl je lekker in één land verblijft. Het valt ook wel op dat het grootste deel van de films die in IJsland opgenomen zijn, zich niet in IJsland afspelen.

Hieronder tien films die (deels) in IJsland opgenomen zijn, van Star Wars tot onze eigen Nova Zembla. (* voor het gemak skip ik wel IJslandse films zoals A White White Day)

ijsland kaart filmlocaties
Kaart door Studio Ludic

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

2020 is tot nu toe best een pittig jaar voor de wereldbevolking. Net wanneer je denkt dat het allemaal niet erger kan, komt de ‘komedie’ Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga uit op Netflix. Zo, mensen, wat een in en in slechte film is dat (met een veel te lange titel). In jaren niet zoiets slechts gezien, karikaturaal, vol stereotypen en totaal niet grappig. Gelukkig was er een lichtpuntje dat me door dit filmgedrocht heen hielp: het schitterende landschap van IJsland!

De film gaat over een IJslands duo, Lars (Will Ferrell) en Sigrit (Rachel McAdams). Hun grootste droom is om ooit mee te mogen doen aan het Eurovisiesongfestival. Met een beetje geluk (of lag het toch aan de elfjes) lukt dat ze. Nu moeten ze hun landgenoten trots maken.

IJsland films

Húsavík

Een groot deel van de film speelt zich af in Edinburgh, waar het festival plaatsvindt en er is ook gefilmd tijdens het echte Eurovisiesongfestival in Israël (hallo cameo’s) in 2019. Er werd natuurlijk wel ook gefilmd in IJsland, o.a in het dorp waar Lars en Sigrit wonen, Húsavík.

Húsavík (wat huizenbaai betekent) is een visserdorp in het noorden van IJsland in Norðurþing, aan de oostkust van de Skjálfandi baai. Het is een klein pittoresk dorp van zo’n kleine 2500 inwoners met een haventje en een houten kerkje. Het staat voornamelijk bekend als de ‘walvis hoofdstad’ van IJsland. En nu dus ook als filmlocatie van Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga.

Interstellar

Christopher Nolan had al een deel van Batman Begins (2005) in IJsland opgenomen. De scènes die gefilmd waren bij Öræfasveit, Vatnajökull en Svínafellsjökull speelden zich af in Tibet. Toen Nolan jaren later op zoek ging naar de perfecte filmlocatie voor de planeten van Miller, Edmunds en Mann in zijn scifi film Interstellar, wist hij de weg naar IJsland terug te vinden. Niet alle scènes zijn in IJsland gefilmd, er is ook een deel in Canada gefilmd en een deel in de studio in Los Angeles.

Filmlocatie Interstellar

Svínafellsjökull en Máfabót

Interstellar is voornamelijk gefilmd in het zuiden van IJsland, in de omgeving van de stad Kirkjubæjarklaustur, bij het Nationaal Park Skaftafell en bij Svinafellsjökull. Máfabót en de Svínafellsjökull gletsjers stellen twee verschillende planeten voor in Interstellar. Svínafellsjökull is een uitloper van de enorme Vatnajokull gletsjer, die 8% van IJsland bedekt en stelt de planeet van Mann voor. Máfabót stelt Miller’s planeet voor.

Stardust

Stardust is een sprookjesachtige Brits-Amerikaanse fantasyfilm uit 2007, met o.a Michelle Pfeiffer, Charlie Cox, Robert De Niro en Claire Danes. Ok, dus, man is verliefd op vrouw, vrouw is niet verliefd op man, man belooft vrouw een vallende ster aan haar te geven, vallende ster blijkt de vorm te hebben van Claire Danes, iets met heksen, iets met een voodoo pop, eind goed, al goed.

Stokksnes

Een groot deel van de film is gewoon in een studio gefilmd, een deel in Engeland en een deel in het zuiden van IJsland, op het schiereiland Stokksnes. Je vindt daar schijnbaar een paar van de meest adembenemende berglandschappen van IJsland. Mocht je trouwens ook op dit strand runes de lucht in willen gooien, dan zul je de eigenaar eerst even moeten betalen. Het strand van Stokksnes is namelijk privéterrein.

The Secret Life of Walter Mitty

The Secret Life of Walter Mitty is een hele toffe film uit 2013 van Ben Stiller, die ook de hoofdrol vertolkt. Sean Penn is zó sexy in die film, alleen al daarom is het de moeite waard. Nee werkelijk, deze film is een aanrader!

In het kort: Grijze muis Walter Mitty werkt voor het tijdschrift Life. Hij is verliefd op zijn collega en in zijn dagdromen beleeft hij de meest bijzondere avonturen maar in het echte leven gebeurt er niets, noppes, nada. Wanneer op een dag de negatief van een hele belangrijke foto zoek is, trekt Walter de stoute schoenen aan en gaat hij de wereld rond op zoek naar de fotograaf.

Films IJsland

Höfn, Kálfafellsdalur, Fjallsárlón en meer

The Secret Life of Walter Mitty is in zijn geheel in IJsland gefilmd (ok, behalve de paar scènes die zich in de VS afspelen, die zijn gewoon daar opgenomen), zowel de scènes die zich in IJsland afspelen als de scènes die in Groenland, op de Himalaya en in Afghanistan plaatsvinden. Dan krijg je toch wel een mooi beeld van hoe veelzijdig het landschap van IJsland is!

De stad Höfn was het toneel voor de Groenland-scènes. De Kálfafellsdalur vallei stond voor Afghanistan en Fjallsárlón werd de Himalaya. De bekende skateboard scènes is in Seyðisfjörður gefilmd. Verder staat IJsland voor IJsland wat zoals eerder vermeld best zeldzaam is. Lees via de link verder voor specifieke informatie over de filmlocaties in The Secret Life of Walter Mitty.

The Tree of Life

The Tree of Life is een experimentele filosofische Amerikaanse dramafilm uit 2011, geregisseerd door Terrence Malick (The Thin Red Line, A Hidden Life), met Brad Pitt en Sean Penn.

Krafla en Námafjall

Het ontstaan van de aarde is (natuurlijk!) opgenomen in het noorden van IJsland, bij de 818 meter hoge Krafla vulkaan en rondom de Námafjall berg. Dit is een gebied met vulkanen, kraters, lavavelden, stoompluimen en kokende modderpotten. Het gebied rond de Krafla is de afgelopen eeuwen meerdere malen actief geweest. Kortom, dit is dé perfecte plek om het begin (of het einde!) van de aarde te filmen.

Oblivion

Het grootste deel van de Amerikaanse post-apocalyptische SciFi-blockbuster Oblivion (2013) werd in de VS gefilmd maar ze filmden ook tien dagen lang in IJsland.

Het is 2077. De aarde wordt nu bewoond door ‘Scavs’. Wanneer Jack (Tom Cruise) tijdens een missie op aarde een onbekende vrouw (Olga Kurylenko) redt uit een neergestort ruimteschip blijkt alles anders te zijn dan hij tot dan dacht.

Hrossaborg, Jarlhettur, Drekavatn

Wederom biedt IJsland het perfecte decor voor een post-apocalyptisch universum. Er is op meerdere plaatsen door het land heen gefilmd, waaronder bij de Hrossaborg krater in het noordoosten van IJsland, bij de Jarlhettur-berg (Earl’s Peak) en bij het Drekavatn meer, oftewel het drakenmeer, in het binnenland van IJsland.

James Bond: A View to Kill

James Bond had IJsland in 1985 al ontdekt. A View to Kill is in verschillende landen gefilmd, van Zwitserland en Frankrijk tot de VS. Een van de scenes is gefilmd bij Jökulsárlón, het bekendste en grootste gletsjermeer in IJsland. De lagune beslaat een oppervlakte van ongeveer 20 vierkante kilometer en is op het diepste punt meer dan 240 meter diep. Het is het diepste meer van IJsland. Het ziet er indrukwekkend uit door de grote stukken ijs die er drijven. Het meer komt overigens ook in andere films voor, waaronder Lara Croft: Tomb Raider en Batman Begins.

James Bond filmlocatie

Dit was de laatste James Bond met Roger Moore. Zelf was hij overigens niet in IJsland. De actiescènes werden opgenomen met zijn stuntdouble omdat het gevaarlijke scènes waren met helicopters, ontploffingen en gletsjers en vette shit.

James Bond: Die another Day

Nog een iconische James Bond scène die bij het Jökulsárlón meer is opgenomen. In dit geval speelt het zich ook echt af in IJsland. Net als Roger Moore, is deze 007 (Pierce Brosnan) er niet zelf bijgeweest want er werd gefilmd met stuntdubbels. De spectaculaire achtervolging over het bevroren meer is wel echt heel tof.

Star Wars: Rogue One

In Star Wars: Rogue One zijn de scènes die zich op Lah’mu en Eadu afspelen in IJsland opgenomen. Je herkent misschien wel het Krafla gebied uit The Tree of Life in een van scènes.

Rogue one IJsland

Mýrdalssandur

Verder is er op diverse plaatsen gefilmd. De typische zwarte zandstranden van Reynisfjara liggen in het zuiden van IJsland, in de omgeving van Mýrdalssandur. Bij de Hjörleifshöfði kaap en bij de Hafursey berg is ook gefilmd en in het zeer actief vulkanisch gebied bij het meer Myvatn in het noorden.

Nova Zembla

Nou kijk eens aan, onze eigen Nederlandse productie prijkt op de IJsland-filmlijst! Nova Zembla is een 3D historisch drama, boordevol historische onjuistheden, geschreven en geregisseerd door Reinout Oerlemans. Rollen zijn weggelegd voor o.a Victor Reinier, Robert de Hoog, Derek de Lint en, jawel, Doutzen Kroes.

We volgen ontdekkingsreiziger Willem Barentsz en zeevaarder Jacob van Heemskerck tijdens hun laatste ontdekkingsreis (1596-1597). Voor de kust van het Russische archipel Nova Zembla raakt hun schip ingevroren in het ijs. IJsland was een overtuigende vervangende locatie voor de ijszee. ** leuk feitje: de scènes die zich in Amsterdam afspelen zijn opgenomen in Brugge.

En ook…

De opnames van het tweede deel van Marvel’s Thor namen deels plaats in Engeland (Greenwhich en Londen) en deels in IJsland, verspreid over het zuiden en het binnenland. De dondergod en zoon van Odin huppelde met zijn hamer rond de watervallen van Skógafoss en bij Dómadalur, Fjaðrárgljúfur, Landmannalaugar en Skeiðarársandur.

Game of Thrones IJsland

Een groot deel van Game of Thrones is natuurlijk ook in IJsland gefilmd. Er zijn zelfs speciale GOT tours door het land. Sciencefictionfilm Prometheus (2012) moet ik ook even kort benoemen want…. damn die landschappen!! Net als bij The Tree of Life krijg je in Ridley Scott’s Prometheus een glimp van de ‘oude aarde’.

prometheus ijsland

Deze lijst is absoluut niet compleet, om maar een paar voorbeelden te noemen van films die ik niet benoemd heb maar die ook (deels) in IJsland zijn opgenomen: Tomb Raider (2003), Journey to the Center of the Earth (2008), Noah (2014), Captain America (2016) en Fast & Furious 8 (2017). Er komen er ook nog een paar aan want bijv. The Tomorrow War (met Chris Pratt) die in 2021 uitkomt is deels in IJsland gefilmd.

Ben jij wel eens in IJsland geweest? Ga je überhaupt soms op zoek naar filmlocaties wanneer je op vakantie bent?

PIN MIJ

20 reacties op “10 films waardoor je naar IJsland wil reizen”

  1. Ik ben geen filmkenner, maar dit is wel een leuk lijstje. Ik heb al veel gehoord over die Eurovision film en wil hem, misschien juist door hoe slecht-ie is, ook wel een keertje kijken. IJsland staat héél hoog op mijn lijstje, zou er graag eens op reis gaan om de prachtige natuur te ontdekken!

  2. Vrienden van ons zijn naar IJsland geweest en zijn er sindsdien ontzettend enthousiast over, ik ken het alleen van de James Bond films en zou er op zich wel een keertje naar toe willen, maar tegelijkertijd vind ik het ook te prijzig, dus ik denk dat ik het maar bij films ga houden om van IJsland te kunnen genieten.

  3. O wat grappig, ik had dit anders dus echt nooit geweten! Geeft inderdaad wel aan hoe veelzijdig het land is. Hier staat het land ook hoog op de bucketlist, wil bv het noorderlicht graag eens zien. En na bovenstaande plaatjes nog veel meer plekken!

  4. Dat is een lange en indrukwekkende lijst! Nooit geweten dat er zo veel in Ijsland is opgenomen. Ik bezoek eigenlikeigenlijk nooit film locaties ,wel plekken die een belangrijke rol in de muziek geschiedenis spelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »