Ga naar de inhoud
Home » De Oriënt Express komt terug met La Dolce Vita trein

De Oriënt Express komt terug met La Dolce Vita trein

Orient express la dolce vita

Zoals de trouwe lezers weten, zijn treinen mijn favoriete vervoersmiddel – in het bijzonder nachttreinen. Als treinfanaat staan er meerdere iconische treinreizen op mijn bucketlist, waaronder de Trans Mongolië Express en de Oriënt Express. Oh de Oriënt Express, daar droom ik echt bij weg. Niet alleen ik overigens, deze legendarische trein heeft in de loop der jaren menig schrijver, zanger en regisseur geïnspireerd. Enkele weken geleden werd bekend gemaakt dat de Oriënt Express vanaf 2023 weer zal rijden. Oh la la, die gaat dus op de wenslijst.

Er zullen zes treinen diverse legendarische trajecten uitvoeren door 8 landen en 14 verschillende regio’s. Denk aan bestemmingen zoals Rome, Parijs, Istanbul en..ja, ja, mijn geliefde Split in Kroatië. Als dat geen teken is dat deze trein voor me gemaakt is – ik zeg het jullie 🙂

Orient Express La Dolce Vita

Het concept voor de nieuwe treinen is een eerbetoon aan La Dolce Vita, een historische periode in de jaren zestig in Italië, waarbij joie de vivre, schoonheid, verleiding, creativiteit en kunst een grote rol speelden. Het was een iconisch tijdperk, de tijd van de glamour van Sophia Loren en Gina Lollobrigida, de tijd van Marcello Mastroianni’s film La Dolce Vita.

Je kent die scène vast wel waarbij Anita Ekberg in de Trevifontein in Rome sexy aan het wezen is (zie YouTube filmpje hierboven en ja, ze heeft echt een poesje op d’r hoofd).

Kortom, die tijd en in het bijzonder de Italiaanse joie de vivre wordt straks weer in het zonnetje gezet met de La Dolce Vita Oriënt Express treinen. Je reist in elegante wagons om de genieten van de schoonheid van het landschap om je heen, in alle comfort en luxe, met heerlijk Italiaans eten. Puur genieten van het leven. Van de kleine (en grote) dingen.

orient express 2023

Wat kun je verwachten

Ik weet niet of je ooit in een ‘gewone’ nachttrein hebt gereisd?! De couchettes zijn over het algemeen vrij basic met enkele stapelbedden en een klein tafeltje. Sommigen zijn wat luxer dan anderen. Wanneer wij vroeger in de autoslaaptrein reisden was er bijvoorbeeld een restaurantwagon, met chique witte tafellakens en een lekker menu maar wanneer wij bijvoorbeeld de nachttrein pakken van Parijs naar Nice, dan heb je alleen hele eenvoudige couchettes met een wc op de gang. Veel meer is het niet.

In de Oriënt Express is het een heel ander verhaal. We hebben het over 5-sterren service, iets wat je van een luxe hotel zou verwachten maar dan op rails. Er komt een restaurant met gastronomische Italiaanse gerechten en een bar met entertainment. Er zullen verder nog 12 Deluxe kamers zijn, 18 suites en 1 ‘honour suite’, de een nog mooier dan de ander. Alles in jaren 60 en 70 stijl ook nog eens.

Oriënt express suite la dolce vita

En wanneer je naar buiten kijkt, dan zie je de afwisselende landschap van Italië, van noord naar zuid. Nou ja en van de andere landen ook natuurlijk maar Italië is toch extra vertegenwoordigd zullen we maar zeggen. Alles aspecten, van berg tot zee, van stad tot platteland.

Geschiedenis van Oriënt Express

De Oriënt Express heeft een lange historie en ik zal jullie niet met alle details en data en dingen vervelen maar even een korte reis door de tijd kan wel, toch? De oprichter van de Belgische Wagons-Lits (voluit Compagnie Internationale des Wagons-Lits), Georges Nagelmackers,  richtte in 1882 de eerste Oriënt Express op, al heette de trein toen ‘Train Éclair de luxe’. Deze reis ging van Parijs naar Wenen en vanuit Wenen naar Strasbourg.

De eerste trein onder de naam Express d’Orient reed vanaf zomer 1883. De naam werd enkele jaren later omgedoopt naar Oriënt Express. Het Oriënt Express reed, met tussenpauzes, tussen 1883 en 2009. De tussenpauzes zijn eigenlijk de twee wereldoorlogen. Zowel tijdens de Eerste Wereldoorlog als tijdens de Tweede Wereldoorlog werden – logischerwijs – de reizen opgeschort.

De trajecten

De trein reed in de beginjaren vanuit Londen door landen in Europa naar de poorten van Azië met Istanboel als terminus. Het traject en de steden die de trein aandeed is door de jaren heen meerdere keren veranderd. Enkele jaren reed de trein naar Athene, ook werd aan het begin Varna in Bulgarije aangedaan.

Zoals gezegd is het wel vaak veranderd in de lange geschiedenis van de Oriënt Express, zo werd op een gegeven moment Istanboel niet meer aangedaan en vervangen door Boekarest en later door Boedapest en Wenen. Na de Eerste Wereldoorlog werden ook Italiaanse steden aan het traject toegevoegd, waaronder Milaan, Triest en Venetië.

Drie routes

In de jaren 30 ging het voor de wind voor de Oriënt Express. De trein was geliefd bij de welgestelde klasse, zoals diplomaten maar ook koninklijke leden. Er werden toen drie routes gereden: de Simplon Oriënt Express reed de route via Italië, de Oriënt Express reed de oorspronkelijke route en de Arlberg Oriënt Express ging via Zürich naar Boedapest. Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de oorspronkelijke route weer als gevolg van de veranderingen op politiek gebied.

Fast forward

Fast forward naar 2009 want er kwamen jaren en jaren van wijzigingen, wijzigingen in bestemmingen, in namen, in trajecten en in exploitanten tot de Oriënt Express helemaal opgeheven werd in 2009. Nachttreinen waren in die periode niet meer zo geliefd. Reizigers gaven het voorkeur aan vliegen of hogesnelheidstreinen. Reizen moest snel, van A naar B. Gelukkig is daar tijdens de coronapandemie een verandering in gekomen en zien steeds meer reizigers de voordelen van treinreizen in, met als gevolg dat er weer steeds meer nachttreinen operationeel worden.

Slow travel wordt weer meer gewaardeerd. Met de trein reis je veilig en duurzaam. Je kunt lekker bewegen en je komt uitgerust aan op bestemming. Ik vind het zelf echt heerlijk reizen met de trein. Langzaam de landschap om je heen zien veranderen, de architectuur, het weer, de taal misschien – afhankelijk van je bestemming. De reis maakt deel uit van ..je reis…het gaat niet alleen om de bestemming.

In Rome wordt trouwens in 2024 het eerste Oriënt Express hotel geopend, het Minerva, aan de Piazza de la Minerva. Perfect om een paar dagen Rome aan je reis vast te plakken. Of je pakt een budgethotelletje omdat al je geld is opgegaan aan die treinreis (me!).

Murder on the Orient Express

De sfeer van vervlogen tijden, de prachtige couchettes en natuurlijk het boek van detectiveschrijfster Agatha Christie hebben ervoor gezorgd dat de Oriënt Express wereldberoemd werd. Murder on the Orient Express (1934) speelt zich af op de Simplon Oriënt Express. Het brein achter een ontvoering enkele jaren eerder wordt vermoord op de trein. Detective Hercule Poirot gaat op zoek naar de moordenaar. Meerdere passagiers hebben een motief maar ze hebben allen ook een alibi. Dit is één van de betere verhalen, zo niet de beste, van Agatha Christie. Het is meermaals verfilmd, zowel voor het grote scherm als voor televisie. De laatste verfilming was in 2017, een grote productie van regisseur Kenneth Branagh met een sterrencast (o.a. Michelle Pfeiffer, Judi Dench, Johnny Depp en Willem Dafoe).

Ik kan je de 1974 verfilming met Sean Connery en Ingrid Bergman aanraden, die is stukken beter. Het wagon dat gebruikt werd in de film, het restaurant wagon was dat, wordt niet meer on the road gebruikt. Je kunt het wel nog bezichtigen in het spoorwegmuseum in Thessaloniki.  

Dracula en Marilyn Monroe

Murder on the Orient Express is niet het enige verhaal waarbij de Oriënt Express een rol speelt. De trein kwam vaker voor in boeken en films. In Bram Stoker’s Dracula reisde het gezelschap dat Dracula wilde pakken al met de trein naar Varna. En in Gentlemen Prefer Blondes stapte Lorelei (later speelde Marilyn Monroe haar in de verfilming maar daar werd de trein weggelaten) al met haar vriendin in Parijs op de Oriënt Express.

Ook in recente tijden blijft de Oriënt Express inspireren. Zo is er het kinderboek ‘Thea Stilton, Diefstal op de Oriënt Express’ uit 2010 en in de 2019 film Murder Mystery reizen Audrey (Jennifer Aniston) en Nick (Adam Sandler) ook nog een stukje op de Oriënt Express.  

orient express in boeken en films

We zijn dus nog lang niet klaar met de Oriënt Express. Gelukkig maar! Lijkt het jou wat om op zo’n legendarische trein te reizen?

7 reacties op “De Oriënt Express komt terug met La Dolce Vita trein”

  1. Jaaa zeer zeker lijkt mij dit leuk! We hebben er al eens naar gekeken om een treinreis te maken. Lijkt mij echt waanzinnig. Een compleet andere beleving dan wanneer je met een auto, bus of per vliegtuig reist. Ik heb je andere blog ook gelezen en vond dat erg vermakelijk. Ik zag mijzelf al reizen met de nachttrein. Maar een week met de Orient Express zie ik mijzelf ook wel doen. Helemaal wanneer je zo’n luxe wagon voor jezelf en je lief hebt.

  2. Wauw, dit lijkt mij zo gaaf! Ik wil al een lange tijd een mooie treinreis maken maar het komt er telkens niet van. Als ik ook met de Orient Express kan gaan (nog even sparen ;)) dan zou dat al helemaal gaaf zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »