Marion Cotillard
| |

5 films met Marion Cotillard

Gisteren vroeg iemand mij op Insta wie mijn drie favoriete actrices zijn. Drie maar, dat is toch niet te doen! Ik vind Naomi Watts, Camille Cottin, Toni Colette, Laura Dern, Susan Sarandon en Jessica Lange allemaal erg goed maar als ik er echt maar drie mag kiezen dan worden het Kate Winslet, Cate Blanchett en Marion Cotillard. Marion Cotillard acteerde al geruime tijd toen ze doorbrak met haar vertolking van Edith Piaf in La Vie en Rose in 2007. Verdiend ook, want ze speelde de legendarische zangeres erg overtuigend. Sowieso komt Cotillard heel puur en natuurlijk over in al haar rollen. Ook in Hollywood is de Française al jaren een bekend gezicht. Wil je meer van haar zien? De vijf films met Marion Cotillard hieronder raad ik je aan.

Eerst even wat achtergrond: Marion Cotillard is geboren in 1975 in Parijs, getogen in Orléans. Zowel haar vader als haar moeder zijn acteurs. Ze heeft twee jongere broers, een tweeling, Quentin en Guillaume. Op haar vijftiende ging ze naar de Conservatoire d’art dramatique in Orléans waar ze haar diploma in 1994 haalde. Ze vertrok daarop naar Parijs om actrice te worden. Dat is dus mooi gelukt.

La Vie en Rose (2007)

La Vie en Rose, ook bekend onder de titel La Môme, is een biografische film over het leven van de iconische Franse zangeres Édith Piaf (1915-1963). Piaf’s leven was moeilijk en kende veel tragische wendingen. Piaf werd opgevoed door haar oma die een bordeel runde, ze raakte haar zicht tijdelijk kwijt als kind, ze kreeg op haar 17e een dochtertje dat op 2-jarige leeftijd aan een hersenvliesontsteking overleed, ze verloor haar grote liefde in een vliegtuigongeluk (onderweg naar haar), ze werd wereldberoemd, ze hielp Charles Aznavour aan het begin van zijn carrière en ze had een onstuimig liefdesleven – kortom, genoeg materiaal voor een film.

Edith Piaf

Regisseur Olivier Dahan heeft het verdrietige leven van de zangeres prachtig verbeeld, al vervalt hij soms wel iets te makkelijk in het melodramatische, en Marion Cotillard is geweldig als Édith Piaf terwijl het een lastige rol is! La Vie en Rose werd een internationaal succes en won veel prijzen waaronder een Oscar voor beste actrice en eentje voor beste grime en haar.

Jeux d’Enfants (2003)

In de Franse film Jeux d’Enfants spelen Marion Cotillard en Guillaume Canet beste vrienden Sophie en Julien. Ze spelen een soort van durfspelletje cap ou pas cap. Je geeft elkaar een opdracht en dan durf je het uit te voeren of niet. Als kind zijn de opdrachten onschuldig maar wanneer ze ouder worden, worden de opdrachten steeds gewaagder en zelfs gevaarlijk. Ik vond Jeux d’Enfants een boeiende film die van begin tot einde interessant blijft, mede dankzij de surrealistische elementen. De chemie tussen Cotillard en Canet spat van het scherm af.

Relatie Marion en Guillaume

Jeux d’Enfants is de film die Cotillard en acteur en regisseur Canet bij elkaar bracht. Ze speelden voor het eerst samen maar ze waren, qua liefdesleven, beiden bezet. Zijn huwelijk met Diane Kruger hield geen stand, ze scheidden in 2006. Marion’s toenmalige partner, Julien Rassam, pleegde zelfmoord in 2002. Jaren later krijgen Canet en Marion Cotillard alsnog een relatie en ze zijn nog steeds samen. Ze hebben twee kinderen, Marcel (2011) en Louise (2017). [update: inmiddels zijn de twee na een relatie van zo’n 15 jaar uit elkaar]

Canet en Cotillard hebben vaker samen gespeeld, in Dernier Vol van Karim Dridi (2009) en in de parodie Rock’n’Roll (2017), geregisseerd door Canet zelf. Guillaume Canet regisseerde daarnaast meer films waar zijn partner in speelt zoals Blood Ties en Les Petits Mouchoirs.

Les Petits Mouchoirs en Nous Finirons Ensemble (2010 en 2019)

In Les Petits mouchoirs volgen we een vriendenclub die elk jaar op vakantie gaat aan het strand, in hetzelfde strandhuis in hetzelfde dorp in Frankrijk. Het is in de loop der jaren een ware traditie geworden. Wanneer één van de vrienden in het ziekenhuis belandt als gevolg van een ernstig ongeluk, besluit de rest van het clubje toch op vakantie te gaan. In het vakantiehuis komt de ware aard van de vrienden naar boven.

Nous Finirons Ensemble is het vervolg op Les Petits mouchoirs. Zeven jaar na de gebeurtenissen uit Les Petits Mouchoirs komt de vriendengroep weer bij elkaar. Beide films zijn geschreven en geregisseerd door Guillaume Canet. Drama, vriendschap, onderlinge verhoudingen maar op een smaakvolle niet overdreven manier. Soms grappig, soms aangrijpend, vaak herkenbaar en met geweldige acteurs – stuk voor stuk.

Big Fish (2003)

Marion Cotillard speelt Josephine Bloom, de verloofde van Will. Geen grote rol maar het is een schitterende film. Josephine reist samen met Will naar Alabama wanneer ze horen dat zijn vader ziek is en niet lang meer te leven heeft. Edward Bloom, de vader van Will, is een fantasierijke verhalenverteller. Het is lastig waarheid te onderscheiden van fantasie. Welke verhalen heeft Edward verzonnen of simpelweg net wat mooier gemaakt of ietsjes overdreven?! Op zijn sterfbed komen de verhalen nog éénmaal tot leven en eindelijk wordt de relatie tussen vader en zoon weer beter.

Big Fish

Tim Burton’s Big Fish is een sprookjesachtige film. Het ontroerende verhaal, de goede acteurs en de mooie beelden weten te betoveren. Een van de betere films uit de filmgeschiedenis, ja ja.

Inception (2010)

Marion Cotillard heeft een bescheiden rol in deze spectaculaire blockbuster van Christopher Nolan. Zij speelt de vrouw van meesterdief Dom Cobb (Leonardo DiCaprio). Cobb steelt via dromen de geheimen uit iemands onderbewustzijn. Zijn missie is deze keer alleen wel anders. Hij moet nu via een droom een idee in iemands hoofd doen in plaats van er iets uithalen. Dan treden er onverwachte complicaties op.

christopher nolan inception Marion Cottillard

Inception is een complexe scifi die door liefhebbers als één van de betere films uit het genre wordt gezien.

Meer films met Marion Cotillard

Behalve deze vijf films zijn er eigenlijk veel meer films met haar de moeite waard dus onder het mom van eervolle vermeldingen, wil ik nog even feelgood romcom A Good Year uit 2006 aanraden. De Amerikaanse film, naar het gelijknamige boek van Peter Mayle, speelt zich af in Zuid-Frankrijk. Norse zakenman gespeeld door Russel Crowe wordt verliefd op lieflijke Française gespeeld door Marion.

Woody Allen’s Midnight in Paris (2011) is een mooie nostalgische ode aan Parijs. Hierin heeft Marion een klein maar fijn rolletje als Adriana. De Rouille et d’Os (2012) met Marion en Matthias Schoenaerts is niet één van mijn favoriete films want het is hard en deprimerend maar ze speelt wel haar rol voortreffelijk. In Contagion (2011), een film over een pandemie, speelt Marion Cotillard een dokter. Sowieso best weird om die film nu te zien. Ik keek met hele andere ogen naar Contagion vóór en na corona.

films met Marion Cotillard

Oh ja en als je van grootse producties houdt, dan is Allied (2016) misschien iets voor je. Een liefdesverhaal tegen een oorlogsachtergrond met Brad Pitt en Marion Cotillard in de hoofdrollen. En er zijn op dit moment nog eens vier films in productie met de actrice dus de lijst zal ongetwijfeld nog langer worden.

The Next Day

Naast de films waar ze een rol in vertolkt zien we Marion Cotillard regelmatig in campagnes voorbijkomen, bijvoorbeeld voor Chanel N°5 én is ze behoorlijk actief op het gebied van mensenrechten en milieu. Onlangs produceerde ze de documentaire Bigger Than Us en was ze heel actief bezig met de promotie ervan.

Een apart project is ook de videoclip van het nummer the Next day van David Bowie. Zij speelt erin, samen met Gary Oldman en natuurlijk David Bowie zelf. Het is wel een beetje een enge clip dus wees gewaarschuwd.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.