Ga naar de inhoud
Home » Het museum van Cacao en Chocolade in Brussel

Het museum van Cacao en Chocolade in Brussel

brussel museum

Het museum van Cacao en Chocolade in Brussel is vlakbij de grote markt gelegen, op nog geen minuut lopen. Even meepakken dacht ik dus. Brussel is tenslotte dé stad van de chocolade met grote merken als Godiva, Leonidas en Neuhaus (wist je trouwens dat Jean Neuhaus een apotheker was in Brussel? Hij liet zijn medicijnen omhullen met chocolade zodat de smaak wat lekkerder zou zijn).  Zelf vond ik het tegenvallen maar de kids vonden het chocolade museum helemaal geweldig.

Zoete tijden, pittige prijzen    

Het museum aan de Guldenhoofdstraat is behoorlijk klein. Ik vond de prijs dan ook niet helemaal in proportie met wat je krijgt. Kinderen onder de 5 jaar oud mogen gratis naar binnen, kids tussen de 5 en 12 jaar betalen 3,50, boven de 12 jaar betaal je 4,50 en volwassenen betalen 5,50. Voor mij en de kids kwam het dus neer op 17 euro wat ik pittig vind voor wat het was.

Daarnaast vind ik het eigenlijk niet echt ergens op slaan al die prijsverschillen. Doe gewoon kinderen tot een bepaalde leeftijd halve prijs en volwassenen volledig bedrag, klaar. Toegegeven, de kinderen vonden het zo leuk dat het de prijs en het ingewikkelde gedoe eigenlijk wel weer waard was 🙂

oudevormen

De geboorte van een cacaoboon

Het museum is gelegen in een heel oud pandje (beschermd monument) uit de 17e eeuw. Het is een mooi oud gebouwtje. Hier en daar, verspreid door het museum, zijn er chocolade pastilles om te proeven, tot grote vreugde van de kids.

chocopastille

Op de bovenste verdiepingen worden filmpjes vertoond over de cacaoboon en kun je alles te weten komen over de cacaoboon. Na een wandeling door dit mini-museum begrijp je alles over cacaobonen, cacaomassa, cacaobomen en cacaoboter. Op zich is het best interessante info. De kids trokken de conclusie dat aangezien chocolade uit een cacaovrucht komt, een chocoladereep hartstikke gezond is. Eh ja….

Verder wordt het geheel opgeleukt door aparte chocolade creaties zoals chocolade jurken of een chocolade hoed en natuurlijk een chocolade Manneke Pis.

cacaofilmpjes

Demonstratie van de meester-chocolatier

Het hoogtepunt van het bezoek aan het museum van Cacao en Chocolade is toch wel de demonstratie van de meester-chocolatier. Hij laat zien hoe je chocoladefiguren kunt maken, zoals chocolade in de vorm van een ei voor Pasen of chocoladebeertjes. Ook demonstreert hij hoe je pralines maakt. De meester-chocolatier deelt ook chocolade- weetjes: is witte chocolade bijvoorbeeld wel echt chocolade? Aan het einde van de demonstratie krijgt iedereen een huisgemaakt chocolaatje mee.

Dit vond ik zelf ook erg leuk en leerzaam. De heer in kwestie is Franstalig (en hij was ontzettend aardig, duidelijk trots op zijn ambacht en hij had hele grote oren – die mij aan het begin afleidden van het verhaal – ja I know, ik ben een beetje raar). Hij vertelt het verhaaltje ook in het Engels en in het Nederlands maar dat was niet altijd even duidelijk of goed te volgen maar voor Franstaligen is dit superleuk.

demo

beren

Soms kan het erg druk zijn bij de demonstratie waardoor je het niet goed zou kunnen zien maar ze hanteren gelukkig een maximum aan mensen die aan de demo kunnen deelnemen waardoor dat probleem opgelost wordt.

Er zijn andere plekken in Brussel waar je aan dergelijke demonstraties kunt deelnemen . Sinds eind 2014 is er bijvoorbeeld een enorm groot chocolademuseum waar ze ook demonstraties geven, Belgian Chocolate Village. Eigenlijk wel de tegenhanger van  het museum van Cacao en Chocolade. Het een is klein, ouderwets, charmant maar daardoor misschien ook wel enigszins kneuterig en onvolledig is het ander heel groot, modern, het beslaat 900 m2 en biedt audiotours in 7 talen en daardoor juist weer wat minder ‘echt’.

Waar bij het een kartonnen cacaoboom met vervaagde kleuren staat, is er bij de ander een complete tropische serre gebouwd. Het is maar net waar je van houdt maar bij een bezoek aan Brussel hoort er sowieso wel echt een chocolade demonstratie bij!

Geen artikelen meer mislopen van ons? Je kunt Srsck volgen op Bloglovin‘.

8 reacties op “Het museum van Cacao en Chocolade in Brussel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »