Ga naar de inhoud
Home » Nachttreinen | mijn geluksmomenten

Nachttreinen | mijn geluksmomenten

nachttrein

Zomaar uit het niets vroeg mijn dochter: ‘Wat was jouw gelukkigste moment in 2016?’ Ik hoefde niet lang na te denken: ‘De nachttrein naar Wenen!’ Mijn dochter was niet tevreden: ‘Nee-hee dat was niet in 2016, dat was net vóór kerst, in 2015 dus!’ Ze had gelijk: ‘Dan was het de nachttrein naar Zürich!’

nachttrein
Liefje in de nachttrein

Liefde voor de nachttrein

Ik heb iets met nachttreinen. Ik houd er echt van. Ik zou het liefst altijd met de nachttrein reizen. Ik had er niet bewust over nagedacht maar deze twee nachttreinreizen zijn werkelijk twee momenten geweest in de afgelopen twee jaar dat ik intens gelukkig was. De kinderen en ik alleen, ver van de dagelijkse beslommeringen, in zo’n kleine knusse ruimte, met alle tijd van de wereld om spelletjes te spelen en ondertussen uit het raam kijken naar al dat moois – veilig en blij – onderweg naar ergens. De bestemming maakt mij dan ook totaal niet uit.

Ik weet nog dat ik in die nachttrein naar Wenen lag, mijn ogen dichtdeed, en dacht ‘kon dit moment maar doorgaan en doorgaan – kon deze trein maar naar China reizen’.

nachttrein
Mijn eerste keer nachttrein in mijn uppie. Kijk mijn reusachtige mobiel 🙂

Mijn eerste nachttrein

Door dit gesprek ging ik denken aan andere treinreizen. Ik moest denken aan mijn eerste nachttrein in mijn eentje. Wat was ik gelukkig. Al vaak had ik met de nachttrein met mijn ouders gereisd maar nu ging ik helemaal alleen met mijn rugzak. Bestemming: Parijs. Je had toen nog geen Thalys. De nachttrein vertrok ‘s avonds uit Amsterdam en kwam zo rond 6 uur ‘s ochtends aan in Gare du Nord.

Ik had een coupé helemaal voor mij alleen en had het helemaal ‘ingericht’. Ik had allemaal lekkers mee en een stapel tijdschriften. Ik genoot volop. Eenmaal in Parijs aangekomen ging de reis verder naar het zuiden met een gewone trein. Ook leuk maar die nachttrein, dat is toch iets anders. Dat heeft echt charme.

nachttrein
Dé plek voor ontmoetingen: de gang

De autoslaaptrein

Die nachttrein naar Parijs heb ik nog vaak genomen, omdat ik in Bordeaux ging studeren dus het was steeds op en neer van Bordeaux naar Amsterdam via Parijs. Elke keer was het weer genieten. Ik heb toentertijd ook talloze gesprekken gehad in dat treingangetje. Je ontmoet zulke uiteenlopende types op zo’n trein. Heel leuk.

Vroeger had je ook de autoslaaptrein die vanuit Den Bosch naar verschillende bestemmingen in Europa ging. Die hebben we vaak genomen, alleen wel vóór het digitale tijdperk dus ik kan even niet zo 1,2,3 foto’s vinden. Het was superleuk, auto op de trein en ‘s avonds eten in het restaurant. Die rijdt nu helaas niet meer..

nachttrein
Nachttrein van Amsterdam naar Polen (c) Dave Collier via Flickr.com

Treinreizen op mijn wenslijst

nachttrein
Kamer in de Maharajas’ Express (c) Simon Pillow via Flickr.com

Eén van mijn grootste dromen is om ooit eens, met mijn kinderen, met de Trans Mongolië Express te reizen. En als we toch aan het wegdromen zijn, doe mij en de kids dan ook nog een reisje door Peru met de Belmond Hiram Bingham en twee dagen Venice Simplon-Oriënt Express. Voor Agatha Christie’s sake.

Anderen over treinreizen

Houd jij ook van treinreizen? Dan raad ik je het Instagram account van Flo Weber aan. Heerlijk wegdromen!

Voor meer praktische info over treinreizen verwijs ik je naar de site van Mark Smith, een geweldige bron aan info over gangbare maar ook minder gangbare treinroutes en verbindingen.

De site die ik verder regelmatig gebruik is Rome2rio. Je kunt daar namelijk invoeren waar je vandaan vertrekt en waar je heen wilt en dan krijg je verschillende opties dus met de auto, met het vliegtuig maar ook met de trein. Wel zo praktisch als je zeldzame treintrajecten zoekt, zoals ik laatst. Dan kom je op nsinternationaal.nl namelijk geen steek verder omdat je teveel verbindingen moet pakken.

Houd jij ook van reizen met de trein of doe je het eigenlijk zelden?

2 reacties op “Nachttreinen | mijn geluksmomenten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »