schoneschijn
|

Documentaire Schone Schijn

Noteer even: 12 november dus morgenavond om 21:00 moet je NPO2 opzetten. Nou ja, niets moet natuurlijk, maar de documentaire Schone Schijn is absoluut de moeite waard. De docu gaat namelijk over een heel wezenlijk probleem. In Nederland verkeren op het moment ruim 350.000 zelfstandige ondernemers in financiële problemen.

Hun moeilijke levensomstandigheden brengen ze liever niet naar buiten. Het sluiten van de volgende zakendeal hangt tenslotte af van een succesvolle uitstraling. Schone Schijn portretteert de 45-jarige zelfstandig ondernemer Serge die met schulden van meer dan een miljoen het hoofd boven water probeert te houden.

Serge was een succesvol ondernemer die in de problemen kwam tijdens de financiële crisis van 2008. Hij ontwikkelt producten voor het bedrijfsleven en probeert op netwerkborrels en pitches investeerders te interesseren voor zijn innovaties. Om representatief voor de dag te komen leent hij de BMW van zijn vriend.

De gevolgen van de bedrijfsschulden worden pijnlijk voelbaar in het gezin. De wasmachine is kapot, Serge’s vrouw Merel doet de was in de badkuip en er is geen geld voor schoolgeld van de kinderen. De deurwaarder heeft een datum geprikt voor de executieverkoop van de woning.

Met de toenemende flexibilisering van de arbeidsmarkt werken ruim anderhalf miljoen Nederlanders als zelfstandig ondernemer. Niet iedere zelfstandige is hetzelfde, maar wat zij wel gemeen hebben is dat ze persoonlijk aansprakelijk zijn als het misgaat.

documentaire

Filmmaakster Fleur Amesz stelt in haar documentaire-debuut een actuele maatschappelijke kwestie aan de kaak door een van hen twee jaar lang dicht op de huid te volgen. In Schone Schijn wordt een schrijnend beeld geschetst van armoede onder ondernemers in Nederland. En juist in Nederland verwacht je dit soort scenario’s niet dus het is hartstikke goed dat er iemand hier aandacht aan besteed. Heb je het opgeschreven? 12 november om 21:00 uur 🙂

Vergelijkbare berichten

15 reacties

  1. Interesssnt! Ik ga hem terug kijken want op dat moment is het Hunted tijd 😉

  2. Bedankt voor de tip! Het is vanavond dus ik kijk of ik kijk later even terug.

  3. Ik was al van plan om te gaan kijken. Maar leuk dat je ons eraan herinnert en hier extra aandacht voor vraagt.

  4. Heel verdrietig onderwerp. Ik denk dat er heel veel ondernemers strugglen en het hoofd boven water proberen te houden!

  5. Goed dat dit onder de aandacht word gebracht. Bij armoede denk je in eerste instantie alleen aan achterstands wijken, niet aan de ondernemer in die BMW.

  6. Ik ga even kijken of deze terug te zien is online, want heb hem gemist, maar het klinkt heel interessant.

  7. Die documentaire ken ik nog niet. Ik vind dat soort onderwerpen altijd interessant, vooral hoe sommigen zich er toch uit weten te werken.

  8. Dit klinkt heel interessant moet ik zeggen. Ik houd wel van dit type documentaire. Ik ga hem zeker eens opzoeken nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.