Studiefraude in Hollywood

schandaal in Hollywood

Angela George, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

O jee, studiefraude in Hollywood! De Amerikaanse actrice Felicity Huffman is vandaag veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee weken, een taakstraf van 250 uur en een boete van 30 000 dollar. Bovendien heeft ze een voorwaardelijke celstraf van één jaar gekregen – met andere woorden, ze moet zich een jaar lang koest houden.

Wat heeft Felicity Huffman gedaan?

Had je het verhaal gevolgd? Huffman werd, samen met nog een stuk of 50 anderen waaronder 33 ouders, vervolgd voor studiefraude. Die ouders zouden tijdens een periode van meerdere jaren, van 2011 tot 2018, in totaal meer dan 25 miljoen dollar hebben betaald aan een zekere William Singer. Hij zou er voor zorgen dat voor de kinderen, dankzij hogere cijfers (op de SAT en de ACT toetsen), toelating tot enkele van de meest prestigieuze universiteiten van de VS haalbaar werd.

Een andere mogelijkheid maar dat kostte meer was om gebruik te maken van de ‘side door’. Ouders betaalden dan veel geld en kregen een plekje voor hun kind dat eigenlijk bedoeld was voor een talentvolle atleet. Felicity Huffman is een van die 33 ouders. Zij betaalde smeergeld om haar oudste dochter een paar extra puntjes te bezorgen op een examen.

Naar een prestigieuze opleiding

Deze luttele extra puntjes zouden namelijk de toegang tot een prestigieuze studie garanderen en mama Huffman had er blijkbaar geen vertrouwen in dat haar dochter, Sophia Grace, dit op eigen kracht zou kunnen bereiken. De dochter was van dit alles niet op de hoogte! Die kwam er pas achter toen haar moeder werd beschuldigd.

De Desperate Housewives actrice bekende in mei al dat ze 15 000 euro had betaald (nog best een mager bedrag als je bedenkt dat Felicity Huffman en haar echtgenoot acteur William H. Macy samen goed zijn voor zo’n 65 miljoen dollar) én verontschuldigde ze zich. Ik vind het altijd een dingetje hoor, acteurs en verontschuldigingen. Het is tenslotte hun baan om heel zielig en spijtig over te komen wanneer dat gevraagd wordt. Huffman is ook nog eens steengoede actrice. Hoe dan ook, die bekentenis zorgde er wel voor dat haar straf relatief laag uitvalt.

Lori Loughlin

Er ligt nog een andere actrice onder vuur voor dezelfde zaak, namelijk Lori Loughlin die vooral bekend is van Full(er) House. Haar zaak is wat pittiger want zij heeft ten eerste geen schuld bekend, in tegenstelling tot Huffman, én het vermeende betaalde bedrag was in haar geval vele malen hoger, zo’n half miljoen dollar.

Loughlin en haar echtgenoot Mossimo Giannulli zouden smeergeld betaald hebben voor toelating op USC (University of Southern California) voor hun twee dochters, waaronder de bekende 19-jarige influencer Olivia Jade. De twee meisjes zijn naar aanleiding van het schandaal (tijdelijk?) gestopt op USC. Ook zijn ze allebei even ‘stil’ op hun social media kanalen.

Uitgaande van het vonnis van Huffman zouden Loughlin en Giannulli echt in de nesten zitten mochten zij schuldig bevonden worden. Denk aan behoorlijk wat gevangenisjaren.

Wat vind ik

In haar spijtbetuiging zei Huffman: “In my desperation to be a good mother, I talked myself into believing that all I was doing was giving my daughter a fair shot. I see the irony in that statement now (….)”. Dat heeft haar pr medewerker wel mooi verwoord maar wanneer je in zo’n geval je dochter die kans biedt, dan ontneem je wel een ander – die er waarschijnlijk hard voor heeft gewerkt – die kans. Er zijn nou eenmaal geen ongelimiteerde plekken op die universiteiten.

De “dochters en zoons van” hebben vaak al een voorsprong dankzij netwerk en centjes. In mijn ogen is het daarom nog kwalijker als je vanuit die positie zoiets doet. Sommige ouders werken tientallen jaren om hun kind de kans te geven zo’n elitaire universiteit te betreden. Die kans pak je dan ook gewoon af.

Geen vertrouwen

Wat ik daarnaast erg kwalijk vind aan deze specifieke situatie is dat ze het haar dochter niet verteld heeft. Én ze vertrouwde haar dochter niet/had lage verwachtingen van haar dochter én haar dochter is nu, door haar toedoen, in zo’n beetje elk nieuwsartikel voorbijgekomen als het meisje dat haar examens dus niet goed genoeg heeft gedaan om op eigen kracht een goede opleiding te kunnen volgen.

Sophia Grace plukte er meteen de wrange vruchten van want ze had een toelating ergens waar er niet eens naar die SAT examens gekeken werd en dat gesprek werd geannuleerd op het moment dat bekend werd dat haar moeder gemoeid was in dit schandaal.

Stel die ouders gaan lang de bak in (want die 2 weken van Huffman zullen meevallen in vergelijking met wat de andere ouders gaan krijgen) – dan raak je als kind toch je ouder (tijdelijk) kwijt. En ook al wist je er als kind niets van (in de praktijk wist een deel van de kinderen het niet maar een deel ook wel), je zult je toch verantwoordelijk of schuldig voelen, lijkt me. Dit vind ik dus ook een belangrijk punt: ben je niet juist de kinderen aan het straffen door hun ouders in de gevangenis te stoppen? Moeilijke zaak toch….

Wat vind jij?

Ik ben benieuwd naar jouw kijk op deze studiefraude in Hollywood. Zou jij in hun situatie betaald hebben om je kinderen toe te laten op de beste universiteit? Is het pure ouderliefde of is het een egoïstische zet geweest? Laat je het weten in de comments?

27 gedachten over “Studiefraude in Hollywood

 1. Dubbel gevoel, ja het is verkeerd, maar aan de andere kant: Een ouder wil het beste voor zijn/haar kind, ook als je geld hebt. Iedereen verricht weleens een vriendendienst voor iemand. Gevangenis vind ik nogal overdreven. Taakstraf zou volstaan, plus boete die dan naar een fonds gaat voor studiebeurzen.

 2. Lastige kwestie. Ik had het nog niet op jouw manier bekenen. Ik moet wel eerlijk zeggen dat het wel ‘moedig’ vindt dat Felicity heeft bekend. De enige manier om er mee om te gaan. Lori Loughlin is niet echt geliefd meer in Amerika als ik de tweets lees. Snap ik wel hoor. Own up to your shit.

 3. No way! Ik denk zelfs niet eens dat je je kind echt een kans geeft, omdat het feit dat het aanvankelijk niet toegelaten was, hij of zij waarschijnlijk toch niet het niveau van de universiteit kan halen en dat de kans groot is dat hij of zij toch zal falen. Ik vind het geenszins oké!

 4. ik zou dit nooit doen, ik vind dat kids het op eigen kracht moeten doen en is ook een stuk beter voor hun eigenwaarde en zelfvertrouwen lijkt mij dan dat pa en ma het een en ander afkopen 😉

 5. Not done…. wie of wat dan ook…
  Wat ben je trouwens met een diploma dat je misschien nooit had kunnen halen? Hoe kan je dan goed functioneren op je job later? beter dan een ander diploma dat beter aansluit bij jou talenten, niet dan? Ik denk niet dat je je kind er een dienst mee bewijst….

 6. TJa, als ouder wil je nu eenmaal het beste voor je kind. Maar om willens en wetens zo ver te gaan? Nee dat gaat mij te ver. Je zult in dit leven vaker moeten bewijzen wat je in huis hebt. Daar kan je pap, mam of een goed gevulde portemonnee niet altijd bij helpen. Beter om het op eigen krachten te doen. Ga je misschien eens flink op je bek en dat noemen ze levenslessen. Leer je van.

 7. Ik heb het ook gelezen. Ik schrok een beetje van de straf, maar geloof dat ze er dus nog goed afgekomen is. Ik keur het niet goed, maar snap dat je als moeder er alles voor over hebt om je kinderen goed op weg te helpen in het leven

  1. Ik keur het ook niet goed maar ik vind gevangenistijd wel erg pittig, niet in de laatste plaats voor de kinderen. Nou heeft zij 2 weken gekregen maar andere ouders uit die groep lopen het risico op jaren en jaren.

 8. Ik had deze zaak meegekregen. Helaas gebeurt dit steeds vaker. Meestal achter de schermen rijke mensen kunnen helaas alles maken. Wij normale mensen moeten keihard werken om te scoren.

 9. Je hebt zeker een punt. ‘De dochter en zoon van’ hebben hoogstwaarschijnlijk de netwerken al gelegd bij de geboorte van de kinderen. Degene die er hard voor moeten werken, zijn vaak ook enthousiaster om te mogen!

 10. Ik vind het echt te triest voor woorden, ook al wil je dan misschien het beste voor je kind. Ik vind het erg goed dat dit eindelijk aan het licht komt, want ik denk dat dit al jaaaren, decennia lang aan de orde is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »