goede nederlandse films
|

Top 5 films die me weer hoop geven in de Nederlandse cinema #2

En ik ben terug met een deel twee Nederlandse films! Ik besefte dan ook dat ik eigenlijk allang weer hoop heb in de Nederlandse cinema, en ik wil nog wat pareltjes bespreken met jullie. Net als bij de vorige top 5 Nederlandse films beginnen we bij nummer vijf.

5. NENA

Nena is een film van Saskia Diesling uit 2014. Vaak lieten ze ons stukjes van Nederlandse films zien in de klas op de middelbare school, voor oefentoetsen en zo. Meestal waren die behoorlijk slecht maar bij Nena was ik nieuwsgierig geraakt, en had ik de film opgezocht en in zijn geheel bekeken.

Het gaat over een meisje van 16, Nena (Abbey Hoes), waarvan de invalide vader een poging doet tot zelfmoord met alle gevolgen van dien. Ik zag de film een tijdje geleden en was toen erg onder de indruk. Het is goed geacteerd en geregisseerd, en ik vind het ook fijn wanneer de personages in een film een beetje imperfect zijn. Dat voegt vaak toe aan de ‘echtheid’ ervan en in deze film is dat zeker het geval.

Kijk Nena online op Cinetree

Abbey Hoes

Nena is eigenlijk gewoon aan het puberen maar moet zich ondertussen concentreren op haar vader. Dat is heel lastig voor haar, dat wordt mooi realistisch weergegeven, het sterkste punt van deze film vond ik de ‘griminess’. Ik vond het einde van de film nogal kut wel, eigenlijk. Ik ben gewoon eerlijk. Dus je bent gewaarschuwd maar verder vind ik het een goede film. Fun fact: ik ben Abbey Hoes ooit tegengekomen en ik zei toen tegen haar hoe goed ik haar vond in Nena. Ze was echt super enthousiast en aardig dus shoutout naar Abbey Hoes 🙂

4. De liefhebbers

Dit is de laatste van de drie 2019 films waar ik het vorige keer over had. Ik had die dag weer een spontane ingeving en wilde meteen naar de bioscoop. Toevallig kon mijn moeder mee en ze had er zin in om met mij naar de film te gaan. Ze had alleen helemaaaaal geen zin om naar déze film te gaan. Oh god, dacht ze, weer zo een dramatische drama vol met dramatische drama.

Dat was het misschien ook wel een béétje, maar als het goed uitgevoerd is, is dat natuurlijk geen probleem. Ik vond dat dat wel het geval was, en dat vond mijn moeder achteraf ook! De liefhebbers gaat over een (problematische) grote familie. Jan (Jeroen Krabbé), de vader, wordt dement. Dat brengt iedereen dichterbij elkaar, maar het brengt ook de nodige problemen met zich mee.

De Liefhebbers is een mild stemmend familiedrama over alzheimerleed | De  Volkskrant

Een beetje huilen

Ik vind alle films waar ik vóór de corona crisis heen ben geweest automatisch sowieso helemaal geweldig door de goede herinneringen die ik erbij heb. Maar deze film is ook oprecht goed qua sfeer en ik zat er goed in. Er zijn veel personages maar dat vind ik juist leuk, en normaal ben ik ook niet zo’n drama-fan, maar deze raad ik aan als je into artsy films bent, of gewoon van films houdt waar je een beetje van moet huilen.

3. Patatje Oorlog

Het kan best dat je deze al kent, maar als dat niet zo is: Kijk deze film! Echt een topfilm uit 2011 over een jong meisje op de basisschool, Kiek. Haar vader is dokter bij het leger en moet oorlog voeren. Kiek maakt zich eerst geen zorgen omdat hij al vaker weg is geweest, maar deze keer raakt hij vermist. Kiek probeert er daarom achter te komen wat ze kan doen om de kans te verkleinen dat ‘haar vader misschien wel doodgaat’, zoals veel kindjes uit de klas zeggen.

Dit is een typisch voorbeeld van een kunstige Nederlandse kinderfilm waar je er veel van hebt, maar dit is samen met Brammetje Baas en Kauwboy sowieso de beste. Er zit duidelijk heel veel tijd en talent in deze film van Nicole van Kilsdonk, en de zwarte humor maakt het helemaal af. En überhaupt houd ik ervan als lastige situaties droog en een beetje absurd besproken worden, zeg maar.

Patatje Oorlog - Pathé Thuis

Lief en stop-motion

Goed verhaal, mooi en lief. Ik kan Patatje Oorlog heel vaak kijken, en het verveelt niet. De film is echt niet alleen leuk voor kinderen! Er zitten trouwens ook cutie stop-motion clipjes in, daar houd ik altijd van.

2. Phileine zegt sorry

Deze is zoooooo leeeeuuuk! Phileine zegt Sorry, een film uit 2003, is gebaseerd op een boek van Ronald Giphart. Giph is één van m’n favoriete boeken ooit geschreven dus het is eigenlijk schandalig dat ik Phileine zegt Sorry nog niet gelezen heb, maar ik ga ’t echt doen!

De film gaat over een jonge vrouw, Phileine, die een relatie heeft met acteur Max. Hij krijgt een baan aangeboden in Amerika en besluit ernaartoe te verhuizen. Wanneer Phileine Max verrast door hem op te zoeken in Amerika, begint Phileine zich zorgen te maken over hoe sterk hun relatie is.

Kim van Kooten zegt sorry in Phileine zegt sorry

Ondanks dat dit een rom-com is, wat normaal totaal niet mijn ding is, vind ik deze wel uniek, vooral dankzij de personages. Elk personage is een beetje gek en imperfect en gewoon super Ronald Gipharterig, waar ik me vaak ontzettend aan erger maar dat houd het juist leuk, weet je. Phileine zelf is ook gewoon top en eigenlijk perfect vertolkt door Kim van Kooten, ik word er blij van om een vrouw in zo’n grove rol te zien, aangezien daar vaak geen ruimte voor wordt gemaakt.

In de remake

Máár, als er ooit een remake komt, hit me up, want dan wil ik haar graag spelen. Of ik regisseer gewoon zelf een remake… ANYWAY. Deze film zit vol met absurdisme en surrealistische dingetjes, en dat is bijna nooit iets slechts. Nu dus ook niet. En ik ben btw ook een beetje verliefd op Michiel Huisman. Oeeeeeh en dan nu nummer 1..!!

1. Prins

Jaaaa, deze vind ik zo goed. Ik was op zoek naar een vrij eenvoudige film om misschien bij in slaap te vallen en vroeg aan mijn moeder welke film ik kon kijken die niet al te heftig was. Zij raadde Prins aan, waar ik al een tijd benieuwd naar was. Ja…mijn moeder heeft nooit echt een heel goed inzicht over welke films heftig zijn welke niet. Maar dat is niet erg, want ik heb ervan genoten.

Prins is een film van Sam de Jong uit 2015. Het gaat over een jonge jongen, Oussama (Oussama Addi), en z’n vrienden. Oussama’s vader is heroïne verslaafd, z’n moeder is ongelukkig en het meisje van z’n dromen is al bezet door één van de oudere jongens die hem treitert. Oussama maakt hierdoor van alles mee.

Prins - FilmTotaal.nl

Licht en kleuren

Prins is inspirerend en origineel. De combinatie van licht en kleuren en geluid..dat geluid! Ik werd vooral erg enthousiast van de knipperende of langzame beelden die abrupt stoppen. Echt geniaal. Lekker gedaan Sam!

Dit was het alweer voor vandaag. Er staan nog steeds veel Nederlandse films op mijn watchlist, dus laat ik het jullie weten wanneer ik weer vijf goede heb gevonden.

Laat me vooral weten wat jullie vonden van de lijst en of jullie nog bepaalde Nederlandse films aanraden! Dat vind ik super leuk namelijk.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.