Ga naar de inhoud
Home » Expo tip: een stukje Palestina in Italië

Expo tip: een stukje Palestina in Italië

Walled off in Albenga

Vandaag tip ik een documentaire én een tentoonstelling die met elkaar verweven zijn. De film Walled Off zal op 8 september in voorpremière worden vertoond, als onderdeel van de solotentoonstelling van kunstenaar en activist Cake$, ‘A Child Is Born In Bethlehem’. De tentoonstelling is in Palazzo Oddo in het historische centrum van Albenga te bezichtigen. Zowel de kunstwerken als de documentaire bieden een tegengeluid aan de stereotypen over Palestina en de Palestijnen zoals die door de media weergegeven worden. Heel belangrijk wat mij betreft, aangezien het een geluid is dat niet vaak gehoord wordt. De stilte is soms oorverdovend.

Walled Off

De titel van de documentaire verwijst naar het Walled Off Hotel in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever, een hotel dat eigendom is van de Britse kunstenaar Banksy. Banksy staat er bekend om sociaal en politiek misstanden ter sprake te brengen via zijn kunstwerken.

Walled Off is geschreven en geregisseerd door Vin Arfuso, een Amerikaanse filmmaker met Palestijnse en Italiaanse roots (Hier voor de teaser). Aan de film werkten als producers mee: Anwar Hadid (de broer van Gigi en Bella en model in zijn eigen recht), Kweku Mandela (de kleinzoon van Nelson Mandela) en Pink Floyd legende Roger Waters. Verrassend misschien, aangezien het drie mannen zijn met een totaal verschillende achtergrond maar ze hebben alle drie – door verschillende oorzaken – hart voor de Palestijnse zaak.

Met deze film hopen ze bewustzijn te verspreiden over de Palestijnse identiteit en over de afgrijselijke omstandigheden waarin de Palestijnen in Palestina leven. In de docu zien we Anwar Hadid op bezoek bij het Walled Off Hotel. Behalve hedendaagse beelden, duiken we ook het verleden in met talloze archiefbeelden die de strijd van de Palestijnen gestalte geven. Het is een film over onrecht, over bewustzijn en identiteit maar bovenal over vrede.

Walled off documentaire

De kunst van Cake$

A Child is Born in Bethlehem is de eerste solotentoonstelling van de activistische kunst van straatartiest Cake$ (geboren ’80s) – onder deze pseudoniem. Cake$ legt de wanhoop, het verdriet en de militaire onderdrukking bloot terwijl hij manoeuvreert tussen verschillende media, van linosneden en schilderijen tot aan animatie en stencil graffiti.

Je kunt de straten van Bethlehem niet bewandelen zonder zijn streetart te spotten. Ondanks het feit dat Cake$ zelf niet in de stad woont, heeft de kunstenaar in vier jaar tijd meer dan 300 kunstwerken in de stad ‘achtergelaten’. In de expo worden foto’s van zijn kunstuitingen in Bethlehem getoond, evenals video installaties en originele stencils. Daarnaast heeft Cake$ een serie linosneden speciaal voor de tentoonstelling gemaakt.

Cake$ tentoonstelling Albenga
Jesus with Kuffiyeh, Cake$, 2019

De tentoonstelling A Child Is Born In Bethlehem is samengesteld door de Brits-Palestijnse curator, activist en journalist Zayna Al-Saleh en de Italiaanse kunstverzamelaar en curator Lorenzo Sibilla.

A Child is Born in Bethlehem met Cake$
I was an Angel and they Tear Gassed me, Cake$, 2020

A Child Is Born In Bethlehem is te zien in Palazzo Oddo, Albenga, Italië van 4 tot 19 september. De documentaire Walled Off wordt aan de overkant van de rivier vertoond, in het San Carlo Auditorium.

*** Headerfoto: Bethlehem muur met drie kunstuitingen van Cake$, 2019. Foto courtesy van de kunstenaar

2 reacties op “Expo tip: een stukje Palestina in Italië”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »