Bergman Island filmrecensie
|

Bergman Island filmrecensie

Bergman Island is een op het eerste oog kleine rustige film, die maar wat voortkabbelt. Niets is minder waar. Het verrassende relatiedrama is net zo’n Russische pop, een matroesjka, waarbij er elke keer een nieuw verhaal in een verhaal blijkt te schuilen. Tim Roth en Vicky Krieps spelen zoals gewoonlijk de sterren van de hemel. De acteurs lijken volledig in hun element en komen ongekunsteld en geloofwaardig over als het Amerikaanse stel Chris en Tony dat een zomer op werkvakantie doorbrengt op het Zweedse eiland Fårö. Regisseur Mia Hansen-Løve weet je als kijker geboeid te houden, ondanks het lijzige tempo van Bergman Island.

De geest van Ingmar Bergman

Chris en Tony werken beiden aan een script voor een nieuwe film. Tony is een gevestigde naam in de filmwereld terwijl Chris nog hard aan de weg timmert. Op Fårö hoopt Chris inspiratie op te doen en verder te komen met haar script. Het Zweedse eiland is een heilige plek voor filmliefhebbers, aangezien de legendarische filmregisseur Ingmar Bergman op het eiland woonde en werkte. Terwijl de zomer voorbijgaat en hun scripts vorderen, verandert de dynamiek tussen Chris en Tony.

Er gebeurt zoveel in die relatie wat emoties betreft, er is liefde maar ook concurrentie, jaloezie – afgunst misschien – vriendschap, onzekerheid, de drang naar vrijheid. Al die emoties zetten de verhoudingen op scherp. Bergman Island begint vrij rechttoe rechtaan maar al gaande vervagen de lijnen tussen fictie en realiteit (en tussen kunstenaar en kunstwerk).

De geest van Ingmar Bergman

Dit vindt allemaal plaats in een mooie maar grauwe omgeving waar Ingmar Bergman alom aanwezig is. De stranden, de rust, de authentieke oude muurtjes, de vele vogels, zwarte schapen, wilde bloemen, het is een prachtige plek. Maar door het weer en vooral door hoe geïsoleerd het eiland is, heeft Fårö tegelijk ook iets beangstigends.

Het is overigens niet zo dat je per se de films van Ingmar Bergman moet hebben gezien om de film te waarderen. Mia Hansen-Løve pretendeert ook niet dat ze een soort van Bergman film oplevert, het is een ode aan de regisseur maar slechts zijdelings. Het is precies goed gedoseerd om niet om te slaan in zelfingenomenheid.

En mocht je het je afvragen – I did – kunstenaars en studenten mogen zich opgeven voor een werkverblijf in de Bergman Estate op Fårö. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan kun je er voor een periode van twee weken tot maximaal twee maanden gratis verblijven. Er verblijven zo’n 40 gasten per jaar. Het lijkt me erg bijzonder om dat eens mee te maken. Volgens mij komt je hier volledig tot rust. Ik zie mezelf daar wel aan mijn boek verder werken..Ik ga het onthouden!

Srsck score ★★★★

Frankrijk, 2022. Drama van Mia Hansen-Løve met Mia Wasikowska, Tim Roth, Vicky Krieps, Anders Danielsen Lie.

De film Bergman Island verschijnt op 7/9 op video on demand.

Vergelijkbare berichten

5 reacties

  1. Je beschrijving van deze film spreekt heel erg aan! Deze ga ik zeker noteren om te kijken! Dankjewel voor de tip.

    1. Als ik jouw blog zo lees, moet ik zeggen dat deze film me heel erg aanspreekt. Ik ga hem zeker bekijken

  2. Linda schrijft 't op schreef:

    Een werkverblijf dat is bijzonder! Dan kan je alles van dichtbij bekijken

  3. Claire schreef:

    Wauw je omschrijving is bijna poëtisch!! Dit is normaal gesproken niet een type film waar ik blij van wordt, maar door je omschrijving kan ik niet wachten om het te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.