inez van lamsweerde

Fotografie: Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin

Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin vormen samen een bekend fotografen duo.  Zij zijn vooral op modegebied actief.  Kenmerkend voor hun werk is dat de dunne lijn tussen mode en kunst, tussen realiteit en fantasie, tussen acceptabel en onacceptabel. Het controversieel duo zoekt telkens de grenzen weer op, ook al zijn ze steeds meer aanwezig in de mainstream mode fotografie.

Van Hollandse bodem

Zowel Inez als Vinoodh zijn begin jaren ’60 in Amsterdam geboren. Vinoodh studeerde mode design en Inez was een kunststudent aan de Rietveld academie. Inez had daarvoor ook mode gestudeerd maar was daarmee gestopt en overgestapt naar de Rietveld waar ze zich toewijdde aan fotografie.

inez-van-lamsweerde-vinoodh-matadin
© Inez van Lamsweerde and Vinoodh Matadin

Toen ze elkaar in 1986 ontmoetten, was Matadin bezig met het ontwerpen voor het merk Lawina. Inez fotografeerde zijn werk.  Matadin werkte in die tijd ook als ontwerper voor het hele coole Mac & Maggie. Al snel vormden ze een onafscheidelijk duo op zowel zakelijk vlak als een paar jaar later ook privé. In 1991 stopte Matadin met Lawina en ging hij fulltime samenwerken met Inez.

Het handelsmerk

Door in de jaren ’80 haar foto’s digitaal te manipuleren, in een tijd dat dit nog amper toegepast werd, viel Van Lamsweerde al snel op maar haar controversiële werk. Haar kunst kreeg in eerste instantie weinig positieve kritiek.

In Nederland had het duo een foto serie geschoten voor het tijdschrift Blvd. Het was een serie geworden met veel computerwerk en er had veel werk tijd in gezeten. Toen Blvd. de serie plaatste, deden ze dat zonder de credits erbij te vermelden! Het duo stuurde toen dezelfde serie naar verschillende buitenlandse bladen.

(c) Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin
© Inez van Lamsweerde and Vinoodh Matadin

Uiteindelijk publiceerde het vooruitstrevende Britse tijdschrift The Face de serie. Hiermee werd het startsein van hun internationale carrière in 1994 ingeluid. Voor deze publicatie had het duo de modellen en de achtergrond afzonderlijk van elkaar gefotografeerd en achteraf in de computer tot één geheel gevoegd. Digitale beeldmanipulatie werd een van de handelsmerken van het duo.

Final Fantasy

Een van de series waarmee Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin bij een breed publiek doorbraken heet Final Fantasy. Het was een serie foto’s geinspireerd op de hype en de kritiek rondom Kate Moss op dat moment, begin jaren ‘90. In de fotoserie  combineerde het duo de kindertrekken van kind modellen met volwassen trekken, via digitale manipulatie met Paintbox. Het bekijken van de foto’s gaf een onbehaaglijk gevoel al kon je niet meteen de vinger erop leggen waar dat aan lag.

(c) Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin
Wendy, Final Fantasy © Inez van Lamsweerde and Vinoodh Matadin

Andere zeer bekende series uit die tijd zijn “Thank You Thighmaster”, een serie die via manipulaties vrouwen en poppen combineren en “Forest” manipulaties die mannen en vrouwen combineren.

Groot geworden

In 1995 verhuizen Van Lamsweerde en Matadin naar New York, waar ze nog steeds wonen in de levendige wijk Little Italy.

In 1997 werken ze voor het eerst samen met M/M Paris, een Franse kunst en design duo,  in een campagne voor Yohji Yamamoto. Sindsdien hebben ze nog zeer regelmatig samengewerkt met M/M Paris, o.a voor campagnes van Balenciaga en de videoclip van Bjork “Hidden Place”. 

Lady Gaga © Inez van Lamsweerde and Vinoodh Matadin

Van Lamsweerde en Matadin hebben een lange weg  afgelegd in de laatste 25 jaar. Ze hebben campagnes voor de grootste modehuizen op hun naam staan, waaronder Yves Saint Laurent, Chanel, Cavalli, Gap, Gucci, Viktor & Rolf en Louis Vuitton. Ze hebben gepubliceerd in o.a  W Magazine, Vogue, Harper’s bazaar, Purple fashion en nog veel meer.

inez Tilda Swinton © Inez van Lamsweerde and Vinoodh Matadin

Ook hebben ze veel beroemdheden gefotografeerd zoals Tom Cruise, Natalie Portman, Charlize Theron, Madonna en lady Gaga.

En nu

De laatste jaren zijn hun digitale manipulaties subtieler geworden en soms niet eens aanwezig, het geheel van hun werk is een stuk ingetogener. In 2012 hebben ze meegewerkt aan een paar hele belangrijke campagnes zoals die van Bulgari, van Louis Vuitton en van Nina Ricci.

Vuitton Campagne © Inez van Lamsweerde and Vinoodh Matadin

Hier kun je de blog van Inez en Vinoodh volgen en om hun geweldig werk te bekijken kun je op hun eigen site kijken. Of nog beter, je koopt het superboek “Pretty Much Everything” uitgegeven door Taschen met meer dan 900 pagina’s van Lamsweerde en Matadin werk!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.