Ga naar de inhoud
Home » Films over schilders

Films over schilders

films over schilders

Kunstenaars inspireren kunstenaars. Er zijn door de jaren heen talloze films gemaakt over bekende, en minder bekende, schilders. Sommige van die films zijn zo enorm geromantiseerd dat ze nog weinig van doen hebben met het echte leven van die kunstenaars, anderen blijven juist heel dicht bij het oorspronkelijk echte verhaal.

In een tijd waar een groot deel van de mensen alleen nog films via Netflix kijken, wordt het aanbod enigszins beperkt maar ik zou zeggen ga lekker op zoek naar de titels hieronder (tip: bieb!), ze zijn de moeite waard!

De beste films over schilders

Modigliani (2004)

Een tragisch verhaal over het liefdesverhaal van Modigliani en de Franse Jeanne enerzijds, en de vernietigende jaloezie en competitiedrang tussen Modigliani en Picasso. Niet iedereen zal het met me eens zijn maar ik vond Andy Garcia het goed doen als Modigliani. Elsa Zylberstein is geweldig als Jeanne en Omid Djalili is irritant als Picasso maar volgens mij was Picasso ook behoorlijk irritant.

Movies about artists
Zylberstein en Garcia in Modigliani

De minpunten: de feiten kloppen niet allemaal, artistieke vrijheid en zo dus ik vind dat niet zo storend. Bovendien ben ik een groot Modigliani fan dus wist ik al vrij veel van hem af toen ik ging kijken, en dan vallen de ‘foutjes’ wel op maar ik denk niet dat je daar naar moet kijken. Het is geen exacte biografie maar een film gebaseerd op het leven van Modigliani. Puntje 2 is dat de muziek in de film een grote misser is (groot met hoofdletters. Ja, het is echt heel erg) en soms wordt er wat doorgeschoten in het melodramatische maar al met al een mooi triest verhaal over een groot talent. Zakdoekjes erbij houden he?!

Big Eyes (2014)

Ik heb echt op deze film gewacht haha. Ik had gehoord dat Tim Burton een film zou maken over Margaret Keane en dat leek me een hele interessante combi. (even tussen haakjes, letterlijk, maar ik ben nu net zo benieuwd naar Dumbo van Burton. Wat kan die man nou niet he? Een topregisseur!!)

films over kunstenaars
Amy Adams als Margaret Keane

Als je het niet zou weten, dan zou je niet raden dat Burton de regisseur is van Big Eyes. Voor zijn doen is het namelijk een subtiele film maar alsnog wel een hele goede film wat mij betreft.

De verlegen en introverte kunstenares Margaret Keane schilderde in de jaren 60 portretten van meisjes met enorme ogen. Haar man Water Keane deed of hij de kunstenaar was. Toen de schilderijen beroemd werden en de miljoenen dollars binnen begonnen te stromen kwam dat aan het licht. Op The Guardian is een interessant interview met de ‘echte’ Margaret (ze leeft nog, is inmiddels 90) te lezen.

big eyes
De echte Margaret Keane voor haar schilderijen

Zowel Amy Adams als Margaret als Christoph Waltz als Walter acteren heel goed. Waltz speelt altijd nare mannetjes, zou hij ook in het echt heel naar zijn?

Frida (2002)

Zo, in deze film zit er even 3 ton girlpower. Wie kent het verhaal van Frida Kahlo, de Mexicaanse kunstenares niet? Wat een vrouw! Ik ben groot groot Frida-fan en ik vond deze film helemaal geweldig. Salma deed het fantastisch, haar beste rol wat mij betreft. Het lijkt me niet makkelijk om in de huid te kruipen van zo’n indrukwekkend personage.

films over schilders
Hayek en Molina als Kahlo en Rivera

De film vond ik echt boeiend ook al kende ik het verhaal. Ook visueel heel mooi gedaan. De sfeer, de kleuren, de muziek, de puzzelstukjes vallen allemaal helemaal mooi in elkaar. Het zou lullig zijn als ik het niet over Alfred Molina zou hebben want hij zet Diego Rivera ook echt ijzersterk neer. Alles bij elkaar: fascinerend, intrigerend, ijzersterk, kijken dus 😉

frida
Visueel sterk

Basquiat (1996)

De Amerikaanse kunstenaar Jean-Michel Basquiat is niet een van mijn favorieten op kunstgebied maar de film was wel erg boeiend. Het geeft een heel goed beeld niet alleen van Basquiat zelf maar van die periode en van de New Yorkse kunstscène.

Basquiat was van Haïtiaanse en Porto Ricaanse afkomst en begon zijn korte carrière als graffiti artiest. Begin jaren 80 werd hij heel snel heel bekend. Hij ging om met mensen als Madonna en Andy Warhol. Hij stierf jong, hoort bij de 27 club.

film Basquiat
Jeffrey Wright en David Bowie in Basquiat

De film is geregisseerd door de kunstenaar Julian Schnabel. Basquiat wordt gespeeld door Jeffrey Wright, David Bowie speelt Warhol, Courtney Love is Big Pink en er doen nog een paar topacteurs mee zoals Gary Oldman, Christopher Walken, William Dafoe en Dennis Hopper dus aan acteertalent ontbreekt het zeker niet!!

Lautrec (1998)

Deze Franse biopic over Henri de Toulouse-Lautrec heb ik heel lang geleden gezien maar het is me echt bijgebleven. Voornamelijk door de sfeer, echt zo’n Moulin Rouge sfeertje. Regis Royer speelt de kunstenaar. Ook Elsa Zylberstein, die het zo goed deed in Modigliani, speelt in Lautrec. Ook visueel is deze film een pareltje. Het duurt wel 2 uur en 5 minuten dus neem er de tijd voor 🙂

movies about artists
Elsa Zylberstein is er ook weer

Niet gezien maar ik hoorde dat Renoir (2012) ook een prachtige film is. Die staat dus nog op mijn lijstje.

renoir

En de slechtste films over schilders

De films hieronder kun je wat mij betreft in de bieb laten liggen. Of ergens achter- of onderin de kast. Niet de moeite waard. Nee, nee, echt niet.

Vincent & Theo (1990)

Er is maar 1 reden om deze film te kijken en dat is Tim Roth. Maar ik ben gewoon een beetje verliefd op Roth dus ik ben niet objectief. De film gaat over de relatie tussen Vincent van Gogh en zijn broer Theo. Hoe van Gogh gesteund wordt door Theo en wat voor invloed zijn broer op hem had.

tim roth als vincent van gogh
Tim Roth

De film is geregisseerd door Robert Altman en is super langdradig en ellenlang. Het verhaal beslaat dan ook een behoorlijk lange periode van van Goghs leven maar dan nog, het had allemaal net wat vlotter en sneller gemogen zeg maar 😉

Als je een film over Van Gogh wil kijken, dan raad ik je eerder At Eternity’s Gate aan. Hier heb ik al een filmrecensie over geschreven.

Girl with a Pearl Earring (2003)

Een saai verhaal of beter gezegd, praktisch geen verhaal. Er gebeurt gewoon helemaal niets. Zowel Colin Firth als Vermeer (Firth als Vermeer? Serieus? Casting from hell dit!!) als Scarlett Johansson als Griet overtuigen niet. Ik begrijp de keuze voor Johansson wel, ze heeft die hele klassieke schoonheid maar helaas zijn haar uitdrukkingen over het algemeen erg flets. Zo ook in deze film.

girl with a pearl earring
Goede styling

Visueel is de film wel de moeite waard, de styling is ook super, de hele film is eigenlijk één groot schilderij. Maar dat is het dan ook dus…be warned!

vermeer
Mooie plaatjes

Klimt (2006)

Saaaaaaai, saaaaaaaaaai…..Je vindt Klimt een geweldige film of je haat het, er is geen tussenweg. Ook hier hoef je geen biografie te verwachten over de Oostenrijkse kunstenaar maar eerder een ‘kijkje in zijn leven, in de periode waarin hij leefde’. John Malkovich speelt Klimt en ook al ben ik fan van Malkovich, moet ik toch zeggen dat niet zijn beste rol is.

films over kunst
Veronica Ferres en John Malkovich in Klimt

De film wist me wel, ondanks dat het vaag en langdradig is, te fascineren maar ik irriteerde me aan het feit dat er totaal geen logica in zit. Ook verschijnt er zo nu en dan een theatrale scene uit het niets, die totaal nergens op slaat en nergens voor nodig is. En het is ook gewoon echt een saaie film 😉

Surviving Picasso (1996)

Anthony Hopkins speelt Picasso. Dat was het goede van deze film. De rest is allemaal wat minder goed. Nee hoor, zo erg is het niet, maar er zit bar weinig diepgang in deze Picasso film. De nadruk ligt op de relaties van Pablo Picasso, met name die met Frangoise Gilot.

surviving Picasso
Anthony Hopkins en Natascha McElhone

Carrington (1995)

Dit is de enige film van de lijst waarbij ik de kunstenaar niet kende voordat ik de film keek. Misschien dat dat meespeelde in het feit dat ik dit een oersaaie film vond. Misschien ook omdat de combi tussen Thompson en Pryce niet echt werkt…Centraal in Carrington staat de relatie tussen de Britse schilder Dora Carrington en de homoseksuele schrijver Lytton Strachey.

carrington

En ook…Loving Vincent (2017)

Ik heb Loving Vincent nog niet gezien maar Dochterlief wel en ze vond het “een van de mooiste films ooit”. Loving Vincent is een uniek project over Vincent van Gogh: het is namelijk de eerste geschilderde animatiefilm ter wereld. Aan de hand van 120 van zijn schilderijen brengen meer dan honderd kunstenaars in Loving Vincent de kunstenaar tot leven.

Loving Vincent

Het maken van de film duurde vier jaar. Alle frames van de film zijn handgeschilderd. In totaal gaat het om zo’n 65.000 schilderijen!! Loving Vincent is dit jaar genomineerd voor een Oscar.

Welke films over schilders raad jij ons aan?

8 reacties op “Films over schilders”

  1. Herkenbaar dat er weinig films zijn in een exclusief genre. In mijn passie genre(Outdoor/Klimmen) Zijn er ook weinig films te vinden. En net als jou kijk ik die er zijn.

    Niet gedacht dat ik vandaag een hoop zou leren over kunst maar toch weer wat geleerd vandaag.
    Bedankt!

  2. Ik zag wel meer films over kunstenaars.. Oa over Emile Claudette, Charlotte Salomon. Verbaast me dat er niet meer goede regisseurs/producers op dit onderwerp duiken. Er zijn toch genoeg beroemde schilders wiens leven náást hun werk op zich al een boeiend verhaal levert. Neem nou Chagall. Oorlog, liefde, de strijd om het bestaan en alles wat de kunst wereld triggert. Ik denk dat de kijkers er klaar voor zijn. Kunst leeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »