sex machines museum
| |

Musea over seks oftewel erotische musea wereldwijd

Ik houd van musea, of het een museum is met kunstwerken of eentje dat historisch context biedt over een bepaalde cultuur, stad of land. Maar ik kan me ook prima vermaken in ‘rare musea’. Zo maak je me gelukkig met een bezoekje aan een poppenmuseum, een frietmuseum of een lippenstift museum. Ja, die bestaan allemaal. Vandaag een inkijkje in musea over seks oftewel de erotische musea wereldwijd. Ze zijn er in alle soorten en maten. Kijk je even mee naar een kleine selectie?

Sexmuseum Amsterdam (Venustempel)

We starten de lijst dicht bij huis. Dit museum is één van de meest bezochte musea van Amsterdam. De collectie erotische beelden, schilderijen, beeldmateriaal en seksuele objecten wordt tentoongesteld in een 17e-eeuwse pand en geeft een duidelijk beeld van erotiek toen en nu. Er zijn overigens meer seksmusea in Amsterdam, maar dit is de meest uitgebreide én de oudste.

Sexmuseum Amsterdam is opgericht in 1985. Tip: als je toch bezig bent, dan raad ik je ook een bezoekje aan de Condomerie aan, op loopafstand van het museum. De Condomerie is ‘s werelds eerste condoomspeciaalzaak, opgericht in 1987 te Amsterdam.

Sexmuseum (Venustempel) Amsterdam: Damrak 18, Amsterdam

Sex Machines Museum

Dit museum focust – zoals je al kunt raden gezien de naam – op seksinstrumenten en erotische hulpmiddelen. Naar mijn weten is het uniek in zijn soort wat dat betreft. Alleen de setting al is de moeite waard, met de rode muren en gewelfde plafonds. De collectie van zo’n 350 objecten is verdeeld over drie verdiepingen. Het Sex Machines Museum bestaat sinds 2001.

Sex Machines Museum: Melantrichova 476 /18, Praag

Leather Archives and Museum

Het LA & M is een archief, bibliotheek en museum over de geschiedenis van en cultuur rondom leather, kink, fetisj en BDSM. Leather is een subcultuur die zich ontwikkelde in de homobars en motorclubs van de jaren vijftig en zestig. Het Leather Archives & Museum werd in 1991 opgericht. De collectie is heel specifiek en geeft een goed overzicht van deze wereld die nog steeds taboe is in bepaalde opzichten.

Leather Archives and Museum: 6418 N. Greenview Ave, Chicago

China Sex Museum

Het eerste seksmuseum in China werd in 1999 geopend in het centrum van Shanghai en is inmiddels verhuisd naar de stad Tongli. Het biedt een ‘serieuze’ kijk op seks en erotiek in China over een periode van, houd je vast, 9000 jaar. Er zijn meer dan drieduizend erotische artefacten te vinden, verdeeld over een ruimte van circa 4000 m2. Ja, zoveel valt er dus te vertellen over seks. Kortom, ben je op zoek naar een uitgebreid museum over seks, dan wordt het een ticketje Tongli.

China Sex Museum: Tongli, Wu Jiang City

Museo de la Erotica

Het Erotisch Museum van Barcelona biedt een historisch en cultureel beeld van de invloed van erotiek op de mensheid vanaf het begin der tijden. Minder uitgebreid dan de voorgaande maar alsnog wel een erg uitgebreid museum met een tentoonstelling van meer dan 800 objecten, van korsetten en sekspoppen tot Kamasutra afbeeldingen, seksuele ‘speeltjes’ en kunstwerken. Er is ook een tuintje met erotische sculpturen om even van de zon te genieten. Het Museo de la Erotica bestaat sinds 1997.

erotische musea wereldwijd
(c) Museo de la Erotica

Museo de la Erotica: La Rambla 96 bis, Barcelona

Love Land Park

Het Love Land Park in Zuid-Korea is een openlucht museum met ongeveer 140 erotische sculpturen en een humoristische ondertoon. Er zijn tevens twee kleine meer educatieve binnenruimtes met meer kunstwerken maar ook bijvoorbeeld een verzameling seksspeeltjes. Tip: bezoek het park ‘s avonds. Het is tot middernacht geopend en mooi verlicht wanneer het donker wordt.

Love Land Park, 2894-72, 1100-ro, Jeju-si, Jeju-do

Erotic Art Museum

Kunstenaars worden al jaar en dag geïnspireerd door erotiek. Dit museum in Duitsland heeft een enorme collectie erotische kunst. Naast de vaste collectie is er ruimte voor verschillende tijdelijke tentoonstellingen op het gebied van erotische schilderkunst, strips en fotografie. Het Erotic Art Museum bestaat sinds 1992.

seksmuseum Duitsland

Erotic Art Museum: Bernhard-Nocht-Straße 69, Hamburg

Vagina Museum

Ok, dit museum gaat dan wel niet expliciet over seks, maar is gewijd aan vagina’s, vulva’s en de gynaecologische anatomie. Het Vagina Museum is ‘s werelds eerste fysieke museum over het vrouwelijke voortplantingssysteem. Een deel van het museum toont de vaste collectie met o.a. medische afbeeldingen en kunstwerken, en daarnaast vinden er tijdelijke tentoonstellingen plaats.

Het museum is vrij nieuw. Het begon met een pop up project in 2017 en heeft zich dit jaar pas op een definitieve locatie in Londen gevestigd. Eén van de doelen van de oprichters is om de schaamte rondom de vagina, vulva en de gynaecologische anatomie te doorbreken. Deze bestaat vaak door een gebrek aan begrip, representatie en informatie. Met andere woorden: er mag over de vagina gesproken worden.

Vagina museum
(c) Insta van Vagina Museum: close-up illustratie uit het boek “Contest of Colors, Pink Peach Blossoms and White Plum Flowers” van Keisai Eisen, circa 1820.

Vagina Museum: Arches 275 – 276, Poyser Street, Londen

IJslands Fallusmuseum

Sja en als ik een vagina museum vermeld, dan moet ik hier ook aan geloven. Dit is een klein museum in IJsland, je bent er in zo’n half uurtje doorheen, maar het is wel de enige plek ter wereld waar je binnen een half uur zoveel penissen kunt bekijken 😉

Het museum bezit de grootste collectie penissen ter wereld, waarvan één menselijke, 98 diersoorten en verder nog kunstobjecten. Het museum werd in 1997 opgericht met een collectie van 62 soorten, en sindsdien wordt de verzameling langzaam maar zeker steeds verder uitgebreid.

The Icelandic Phallological Museum: Hafnartorg, Kalkofnsvegur 2, Reykjavík

Wist je dat er zoveel musea over seks te vinden waren? En wat is jouw favoriete museum ooit?

** Header foto: (c) Sex Machines Museum

Vergelijkbare berichten

3 reacties

  1. Claire schreef:

    Leuk!! Als kind kwam ik wekelijks langs het Seks Museum in Amsterdam Nieuwsgierig keek ik naar binnen (maar er was natuurlijk niks te zien). Ben er eigenlijk nogsteeds niet geweest. Haha! Wie weet in de toekomst…

  2. Ik kende alleen het museum in Amsterdam. Nooit geweten dat er zoveel musea zijn met dit onderwerp

  3. Er zijn echt veel musea met dit onderwerp. Dat wist ik helemaal niet. Ik heb er ook nog nooit één bezocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.