Expo tip: Azzedine Alaïa in Lacoste

Azzedine Alaïa jurk

Tot 29 oktober is in het pittoresk dorpje Lacoste in de Provence een mooie tentoonstelling te zien voor de modeliefhebber. In de kleine maar erg fijne tentoonstelling Azzedine Alaïa: L’Art de la Mode worden twintig sculpturale ontwerpen van Azzedine Alaïa getoond. De tentoonstelling is georganiseerd door SCAD FASH oftewel de mode tak van het Savannah College of Art and Design, in samenwerking met Olivier Saillard, directeur van de Fondation Azzedine Alaïa in Paris. Kortom, het is geen bij elkaar geraapt zooitje maar stuk voor stuk hele bijzondere ontwerpen.

Azzedine Alaïa

De bekende modeontwerper Azzedine Alaïa wordt in 1935 geboren in Tunesië. Tijdens zijn studie beeldhouwkunst in Tunis, helpt hij regelmatig zijn zus die in een naaiatelier werkt. Uiteindelijk besluit hij toch de mode in te gaan en vertrekt hij in de jaren 50 naar Parijs. Daar leert hij de fijne kneepjes van het vak in modehuizen zoals Guy Laroche en Christian Dior. In 1964 richt hij zijn eigen atelier op. In die jaren krijgt hij de steun van de toen al gevestigde Thierry Mugler. Langzaam maar zeker werkt de visionaire ontwerper toe aan zijn label Azzedine Alaïa aan het begin van de jaren 80. Hij heeft snel succes en werkt met onder meer Grace Jones, Christy Turlington en Naomi Campbell. De rest is geschiedenis.

azzedine alaïa in Lacoste

Wat mooi is aan Alaïa is dat hij altijd zijn eigen gevoel gevolgd heeft, zowel op creatief als op commercieel gebied is. Hij ging niet mee met trends en marketing verwachtingen maar deed zijn eigen ding. Alaïa’s jurken en andere ontwerpen doen vaak denken aan sculpturen. De vrouwelijke silhouetten zijn tijdloos. Over het algemeen zijn ontwerpen erg strak, een soort van tweede huid. Hij bewerkt ook leer op een manier dat het bijna kant lijkt. Je ziet ook veel ritsen of soms ‘veters’. De zwarte jurk die Tina Turner aanheeft op de hoes van Private Dancer is bijvoorbeeld een Alaïa, in Clueless draagt Alicia Silverstone een rode Alaïa jurk en de badass kleding die Grace Jones draagt in A View to a Kill is ook ontworpen door de iconische ontwerper. Azzedine Alaïa overleed in 2017.

Leer bewerken

Lacoste

De tentoonstelling is zoals gezegd in het pittoresk dorpje Lacoste – niet te verwarren met Château La Coste – te zien, vlakbij Bonnieux in de Luberon. Het is een erg mooi dorpje, dus mocht je in de omgeving zijn dan is het zeker de moeite om te ontdekken. Toegang tot de tentoonstelling is gratis dus dat pak je zo even mee. De twintig tentoongestelde ontwerpen zijn verdeeld over twee aparte gebouwen.

Even een tip: doe goede schoenen aan wanneer je naar Lacoste gaat, de straten in het dorp zijn een partij steil! I kid you not, er is zelfs een soort van leuning om je aan vast te houden. Het historisch dorpje is overigens ook bekend door de kasteelruïne van de Markies de Sade. Het kasteel werd later overgekocht door de ontwerper Pierre Cardin. Tegenwoordig vinden er vooral exposities en concerten plaats.

lacoste in Frankrijk

Vaker tentoonstellingen

Veel huizen in het dorp, zo’n 30 als ik me niet vergis, zijn tegenwoordig eigendom van het Savannah College of Art and Design. Zo bezit het SCAD Lacoste een bibliotheek, winkeltjes, een galerie en natuurlijk werkplaatsen en studieruimtes. Het is een locatie voor Amerikaanse SCAD studenten die graag een tijdje in het buitenland willen studeren. De Amerikaanse school is behoorlijk aanwezig in het dorp. Wel leuk want ze organiseren veel evenementen op het gebied van kunst en cultuur. Afgelopen zomer waren er meerdere concerten, theaterstukken, deze expo en openlucht filmvertoningen.

Nu dus Alaïa, maar er komen ongetwijfeld nog veel meer interessante exposities in de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »