Ga naar de inhoud
Home » Wie is Naomi Campbell

Wie is Naomi Campbell

wie is naomi campbell

Naomi Campbell, een van de beroemdste modellen van haar tijd, kwam de laatste jaren vaker in het nieuws door haar diva gedrag dan door haar modellenwerk. Hierdoor is men geneigd te vergeten wat voor gigantische invloed Naomi Campbell gehad heeft in de mode industrie.

Kindertijd

Campbell is geboren op 22 mei 1970 in Streatham, Londen. Ze is voornamelijk opgevoed door haar oma Ruby doordat haar moeder, toentertijd een jonge ballet danseres, veel moest reizen met haar dansgroep.  Naomi heeft haar vader nooit ontmoet. Hij verliet Naomi’s moeder Valerie namelijk toen ze net bevallen was. Naar verluid zou de vader van Naomi Campbell van Jamaicaans-Chinese origine zijn geweest en zou hij van zijn achternaam Ming heten. Dit is echter nooit bevestigd. De moeder van Naomi is zelf wel van Jamaicaanse afkomst.

Campbell stond al vroeg in de schijnwerpers: Ze was op zevenjarige leeftijd te zien in de videoclip “Is this love?” van Bob Marley en een paar jaar later in een videoclip van Culture Club, “I’ll tumble for ya”. In die periode zat ze op ballet op de prestigieuse Londense school “Italia Conti Academy”.

Start modellencarrière

Naomi’s modellencarrière begon echter pas toen ze, op 15 jarige leeftijd,  op straat ontdekt werd door Beth Boldt, een modellen scout. Aan het einde van het schooljaar schreef Naomi Campbell zich in bij Elite. Haar carrière ging toen razendsnel. Ze stond in april 1986 al op de cover van de Elle.

Naomi Campbell
Adembenemende schoonheid (c) Karim Sadli voor Harper’s Bazaar

In Augustus 1988 stond Campbell op de cover van de Franse Vogue. Dit ging niet zonder slag of stoot: Naomi was het eerste zwarte model ooit gepubliceerd op de cover van de Franse Vogue. Donkere modellen kwamen in die tijd nog erg weinig voor in de mode industrie. Wat dat betreft heeft Naomi dan ook een grote impact gehad in die wereld en de weg vrijgemaakt voor andere zwarte modellen. Dit had ze overigens mede te danken aan Yves Saint Laurent, die haar in die tijd begeleidde. Hij had Vogue gedreigd al zijn advertenties uit het blad te halen als ze weigerden Naomi Campbell of elk ander zwart model op hun cover te publiceren.

90’s Supermodellen

Begin jaren ’90 hoorde Naomi Campbell bij de beroemdste supermodellen zoals Cindy Crawford, Claudia Schiffer, Linda Evangelista en Christy Turlington. Campbell poseert in 1992 poseert voor het veelbesproken boek van Madonna “Sex”.  Ook poseert ze naakt voor Playboy in de jaren ’90, danst ze sensueel met Michael Jackson in zijn videoclip “In the closet” en siert ze honderden covers van verschillende bladen waaronder de Italiaanse Vogue, I-D magazine, W en Vanity Fair.

Met "collega" supermodel Christy Turlington (c) voor Vogue, 1992
Met “collega” supermodel Christy Turlington (c) voor Vogue, 1992

Ze heeft voor de camera van o.a Richard Avedon, Steven Meisel, Helmut Newton, Mario Sorrenti, Peter Lindbergh, Herb Ritts en Ellen von Unwerth. Een paar campagnes waar ze voor geposeerd heeft zijn Versace, Dolce & Gabbana en Ralph Lauren. In 1994 komt haar boek “Swan” uit. In 1995 komt een album uit, “Baby woman” maar dit is een behoorlijke flop behalve in Japan waar ze als zangeres een groot succes kent! En zo kunnen we nog lang doorgaan want wat heeft Naomi niet gedaan? Weinig!

naomi campbell
Door Peter Lindbergh voor de Vogue in 1990

Licht ontvlambaar

Naomi Campbell heeft de reputatie gekregen een verwend egoïstisch nest te zijn met een licht ontvlambaar karakter: Dit heeft ze voornamelijk te danken aan de vele rechtszaken én veroordelingen voor gewelddadige acties. Naomi woont, samen met de Russische biljonair Vladimir Doronin, een gedeelte van het jaar in Moskou (Update 2016: Ze zijn inmiddels uit elkaar). De rest van de tijd verdeelt ze tussen haar huizen in New York en Saint Tropez.

Ze poseert nog regelmatig voor verscheidene editorials en campagnes en loopt ook nog geregeld shows. Vorig jaar liep ze nog mee in een lingerie show van La Perla – de dame heeft dan ook nog steeds een body to die for.

naomi 2018
Georges Biard, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Naomi heeft zich ook nog gewaagd aan zingen en aan acteren maar dat is beide niet echt wat geworden. Een paar jaar geleden was Naomi samen met Coco Rocha en Karolina Kurkova te zien in het tv programma “The Face”, waarbij modellen tegen elkaar strijden. Campbell is dus in ieder geval nog volop bezig!

1 reactie op “Wie is Naomi Campbell”

  1. Pingback: Expo tip: Azzedine Alaïa in Lacoste - Frankrijk Dromen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »