Musea in Parijs

Er zijn meer dan 200 musea in Parijs, van grote en bekende musea tot kleine geheime, soms behoorlijk weirde musea. Heb je zin in een ongebruikelijk museumbezoek? Wij maakten een selectie van intrigerende en ongewone musea in Parijs. Weet wel, dit is slechts een kleine greep uit het enorme aanbod.

Le Musée des Moulages de l’hôpital Saint-Louis

We beginnen meteen en force met deze werkelijk unieke plek in Parijs. Ik waarschuw je wel, le musée des moulages is geen plek voor tere zieltjes. Het is best een beetje creepy. Er staan iets minder dan 5000 (!) medische afgietsels tentoongesteld. De 3D afgietsels zijn op ware grootte gemaakt, van hars. Ze geven een beeld van alle mogelijke aandoeningen van de huid. Het doel was om studenten en artsen een compleet beeld van dermatologie te bieden, een encyclopedie als het ware maar dan in het echt.

Vlakbij

Heb je aan één museum niet genoeg? Op 20 minuten lopen van het afgietsels-museum, is het Edith Piaf museum te vinden. Hier woonde de iconische zangeres aan het begin van haar carrière. Je vindt er allerlei spulletjes die te maken hebben met Piaf, zoals haar beroemde zwarte jurk.

Praktische info

Het adres is: 1 Avenue Claude Vellefauxin, 10e arrondissement van Parijs. Handig om te weten: Bezoeken aan Le Musée des Moulages de l’hôpital Saint-Louis gaan op afspraak. Het museum is toegankelijk voor volwassenen en kinderen boven de 12 jaar oud.

Le Musée de la Contrefaçon

In het musée de la Contrefaçon, oftewel het museum voor namaak, vind je namaakspullen. Alle categorieën passeren de revue, van luxe tassen en speelgoed tot aan drank, medicatie en sculpturen van Rodin. In totaal zijn er zo’n 500 objecten tentoongesteld. Het museum opende voor educatieve doeleinden in 1951. Ik vind het een wonderlijke plek. Wat grappig is, is dat het gebouw zelf een kopie is van een ander gebouw.

Praktische info

Het adres van het namaakmuseum is: 16, rue de la Faisanderie in het 16e arrondissement van Parijs. Het museum is gesloten in de weekenden maar ook op feestdagen. Het beste check je van tevoren of ze wel open zijn sowieso.

Musée des égouts de Paris

Een bezoek aan het musée des égouts de Paris, oftewel het museum van het riool van Parijs, kun je best combineren met het namaakmuseum. Ze liggen niet al te ver van elkaar, 20 min met de metro of 20 min met de bus – wat je leuker vindt. Over een afstand van ongeveer 500 meter ondergronds, kom je alles te weten over de geschiedenis van het riool van Parijs. Er zijn veel modellen te zien en machines die vroeger gebruikt werden. Laten we zeggen dat het een andere manier is om Parijs te ontdekken. Ook wel een must-see voor liefhebbers van het boek Les Misérables van Victor Hugo. Hier lees je een uitgebreid verslag over dit bijzondere museum.

Praktische info

Het adres van het Musée des égouts de Paris is: Alma brug tegenover 93, Quai d’Orsay, Place Habib Bourguiba. Het is gesloten op maandag. In het museum is het ongeveer 13 graden dus neem een vestje mee en goede schoenen want het kan glad zijn.

Musée du Parfum Fragonard

In het Musée du Parfum, op de eerste verdieping van een überchique hôtel particulier vlakbij het Opéra Garnier, is alles mooi en ruikt alles lekker. Hier vindt je flesjes, kunstwerken en allerlei objecten op het gebied van parfum. Al zou je niets hebben met parfum, is dit museum de moeite waard want het is een visueel feestje hier. Erg…hoe zal het zeggen…Erg weelderig…Erg Parijs.

Een leuke optie, maar niet goedkoop, is om een workshop parfum maken te volgen. Je gaat wel dan naar huis mét je eigengemaakte pafum en een ‘diploma’.

Praktische info

Het adres van het Musée du parfum Fragonard is: 9, rue Scribe in het 9e arrondissement van Parijs. Het museum bezoek je gratis maar wel met een gids. De duur van een rondleiding is ongeveer een half uur. Het valt goed te combineren met een bezoek aan het schitterende Opéra Garnier (1 min lopen) of met een shopmiddag in de Galeries Lafayette aan het Haussmann boulevard (3 min lopen).

Le musée de la préfecture de Police

En nu iets heel anders, een politiemuseum. Het museum is gevestigd op de derde verdieping van het politiebureau van het 5e en 6e arrondissement en vertelt de geschiedenis van de Parijse politie vanaf de 17e eeuw tot nu. Het zit best goed in elkaar met meer dan 2000 objecten. Denk bijvoorbeeld aan hulpmiddelen die dieven gebruiken, bewijsmateriaal, wapens, schilderijen en foto’s. Dit museum is erg interessant maar ik raad het alleen aan voor mensen die Frans verstaan.

Vlakbij

Pak je graag nóg een museum mee? Op 5 minuten lopen van het politiemuseum, vind je het Musée de Cluny. Het is een erg mooi museum over het middeleeuwen, ik ging er vroeger graag heen. Het is sindsdien wel gerenoveerd (sep 2020- mei 2022) maar het kan alleen maar verbeterd zijn, denk ik dan. Gezellige buurt ook, dus lekker even wat drinken op een terrasje na al die musea 🙂

Praktische info

Het adres van het politiemuseum is: 4, rue de la montagne Sainte-Geneviève in het 5e arrondissement van Parijs. Het museum is dinsdag tot en met vrijdag geopend. Je kunt niet zomaar naar binnen want het ligt daadwerkelijk in het politiebureau dus je moet je melden en dan brengt een politieman je naar het museum.

Le Musée du Fumeur

Dit museum gaat over rokers en roken. Het is een klein gespecialiseerd museum met objecten en veel foto’s. Het is leuk om mee te pakken als je in de buurt bent – bijv als je toch naar het Atelier des Lumières gaat (4 min. lopen) of naar Père Lachaise (8 min. lopen) – maar ik zou er niet per se voor omrijden zeg maar. Ik vond het wel interessanter dan verwacht.

Praktische info

Het adres van Le musée du Fumeur is 7, rue Pache in het 11e arrondissement in Parijs. Ze zijn elke dag open vanaf 12 uur behalve op zondag. Een ticket kost 2 euro.

Maxim’s Art Nouveau

Boven het beroemde restaurant Maxim’s vlakbij de Concorde, is er een verstopt walhalla voor de liefhebbers van Art Nouveau. Verspreid over 3 verdiepingen en over ongeveer 300m2 is een unieke collectie te vinden van objecten, kleding en meubels. Ontwerper Pierre Cardin heeft dit alles in de loop van zo’n zestig jaar verzameld. Het prestigieuze Belle Epoque appartement zelf is ook nog eens indrukwekkend. Heel tof om te zien!

Praktische info

Het adres van het Maxim’s museum is 3, rue Royale in het 8ste arrondissement van Parijs. Check wel op ze open zijn, ze waren tijdelijk gesloten namelijk.

La Halle Saint Pierre

La Halle Saint Pierre is een interessante galerie/museum/kunstproject/hoejehetnoemenwilt voor de liefhebbers van bijzondere moderne kunst. Hier vinden tentoonstellingen plaats met de focus op ongebruikelijke en niet-standaard vormen van hedendaagse kunst. Verder vinden er regelmatig culturele evenementen plaats. De sfeer is levendig, lekker edgy en creatief. La Halle Saint Pierre is wat uit de weg van de gangbare toeristische attracties in Parijs. Je kunt het het beste combineren met een dagje Montmartre, de Sacré-Coeur (5 min lopen) en het Parijs van Amélie.

Praktische info

Het adres van Halle Saint Pierre is: 2, rue Ronsard in het 18e arrondissement. Check de openingstijden op de website evenals welke evenementen er op dit moment zijn.

Musée de la Magie

Het Musée de la Magie is gelegen in mysterieuze kelders uit de 16e eeuw. Je leert er alles over toveren en de wereld van illusionisten en je ziet objecten die gebruikt zijn voor echte goochelaars in hun magische trucs. Aan het einde van je bezoek, kun je kijken naar een goochelshow. Leuk wanneer je Parijs met kinderen bezoekt maar stiekem ook vermakelijk voor ‘grote mensen’. Op dezelfde locatie is ook het Musée des Automates, met een ruime selectie (een beetje creepy) historische en hedendaagse automaten. Het is eigenlijk een twee vliegen in één klap verhaal.

Praktische info

Het adres van het Musée de la Magie (en het Musée des Automates) is 11, rue Saint Paul in het 4e arrondissement in Parijs.

Heb jij tips voor leuke en ongewone musea in Parijs? Laat het dan in de comments weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »