world cinema amsterdam
|

Casablanca Beats op World Cinema Amsterdam

Casablanca Beats wordt binnenkort tijdens World Cinema Amsterdam vertoond. Regisseur Nabil Ayouch zal op 21 en 22 aug zelf aanwezig zijn op het filmfestival. Casablanca Beats is een mooie en interessante film, vol relevante maatschappijkritiek maar dan wel in een muzikaal jasje. In 2021 werd de film tijdens het filmfestival van Cannes geselecteerd voor de Palme d’Or. Casablanca Beats laat zien wat muziek kan betekenen voor jongeren.

Casablanca Beats

Rapper Anas Basbousi – artiestennaam Bawss – vertolkt in zijn debuut als acteur een rol die dicht bij zichzelf ligt. Hij speelt een voormalige, wat rebelse, hiphop docent die in een kunstcentrum in de volkswijk Sidi Moumen in Casablanca gaat werken. In de traditie van ‪films als Dangerous Minds en Dead Poets Society beweegt hij een ongeïnspireerd groepje leerlingen tot het ontdekken van hun passies en het vinden van een stem. Hiphop gaat verder dan muziek alleen. Aangemoedigd door Anas leren de jongeren hun eigen ervaringen in muziek en tekst uit te drukken en hun dromen na te jagen.

Semi-autobiografisch

Toen regisseur Ayouch opgroeide (in Frankrijk), was kunst en cultuur van groot belang voor hem om zijn gevoelens te uiten en om zijn eigen levenspad te vinden. Met vrienden ging hij in die tijd soms naar cultuurcentra. Dit soort centra voelden vertrouwd, hier voelden ze zich vrij. Toen hij jaren later in Sidi Moumen was om een film op te nemen, besloot de regisseur hier net zo’n centrum te openen (inmiddels is dat uitgebreid tot vijf van dit soort centra door heel Marokko). Hij wilde daarmee de Marokkaanse jeugd dezelfde kansen bieden als hij zelf had gehad.

Op een dag kwam Anas Basbousi het centrum binnen. Hij vertelde dat hij zelf niet meer rapte maar dat hij zijn kennis graag aan de jeugd door wilde geven middels een programma dat hij had voorbereid. Het programma heette ‘the positive school of hip-hop’. De film Casablanca Beats is onder meer hierop gebaseerd en Anas speelt zoals gezegd de rol van docent. De lijn tussen fictie en docu is troebel in Casablanca Beats. Niet gek als je bedenkt dat de acteurs geen professionele acteurs zijn en dat het verhaal zoveel biografische elementen bevat. Toch zijn er ook juist weer hele filmische en verrassende scènes zoals mijn favoriete scène waarin de jongeren uit het centrum tegenover de fundamentalisten dansen, een soort van eerbetoon aan West Side Story.

De jeugd vs de tradities

Met deze film wilde de regisseur de Marokkaanse jeugd een stem geven. Rap heeft vaak een politieke laag en het verlangen ofwel de kracht, hoe je het ook wilt bekijken, om dingen in de samenleving te veranderen en te hervormen.

Wat mooi is om te zien in de film, is dat het centrum voor de leerlingen een veilige haven is. Hier kunnen ze zijn wie ze zijn, kunnen ze zeggen wat ze willen. Eenmaal buiten het centrum ontstaat de confrontatie tussen jong en oud, tussen traditie en vooruitgang. In de film wordt middels de lessen van Anas de moeilijke onderwerpen die nu spelen voor de jeugd in Marokko onder de loep gehouden. Kunnen moderne tijden en tradities naast elkaar leven? Kan er begrip en respect voor elkaar opgebracht worden? Kan de jeugd vooruit? Ondanks de obstakels is er hoop in Casablanca Beats.

Srsck score ★★★1/2

Marokko, 2021. Drama van Nabil Ayouch met Anas Basbousi, Samah Baricou, Meriem Nekkach en Ismail Adouab

Casablanca Beats (originele titel: Haut et Fort) is tijdens World Cinema Amsterdam te zien.

World Cinema Amsterdam

Behalve Casablanca Beats is er nog veel moois te zien op World Cinema Amsterdam. Het jaarlijks filmfestival richt zich op nieuwe filmprojecten in Latijns-Amerika, Afrika en Azië en vindt dit jaar plaats van 20 tot en met 27 augustus op verschillende Amsterdamse locaties zoals Rialto en De Balie. Tijdens deze 12e editie is er een bijzonder focusprogramma rondom Chileense films, Cine Chile. Verder worden er shorts en 22 films vertoond. Verschillende filmmakers worden tijdens het evenement verwacht. Het volledige programma vind je op de site van het festival. Dit jaar strijden de volgende acht films om de World Cinema Jury Award: Baqyt, Nana, Utama, My Small Land, Freda, 1976, Next Sohee en Casablanca Beats.

Vergelijkbare berichten

2 reacties

  1. Dat was het eerste wat ik dacht: lijkt op Dangerous Minds. Een goede film met dito muziek overigens.
    Ik ben wel benieuwd naar deze film. De trailer is veelbelovend en dan te bedenken dat de spelers geen professionele acteurs zijn.

  2. Als ik het zo lees, lijkt het me een erg interessante film. Ik vind het altijd fijn als fictie met realiteit verweven wordt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.