Ga naar de inhoud
Home » Vaiana oftewel Moana: recensie

Vaiana oftewel Moana: recensie

vaiana review

De review van Vaiana ziet er anders uit dan onze andere recensies doordat…deze geschreven is door collega blogger Marije van Pluseenbeetje, een happy en healthy blog. Wij konden zelf niet bij de screening aanwezig zijn maar we waren wel erg benieuwd naar Vaiana dus heel happy dat Marije ging! De originele titel is Moana. De film is straks zowel in ov als in de nl-versie te zien.

De animatiefilm komt vanaf 30 november in de bios in Nederland maar heeft nu al heeft wat stof doen opwaaien. Het voorkomen van de halfgod Maui leverde nogal wat kritische noten, ook moest het Disney verkleedkostuum van Maui na klachten uit de rekken worden gehaald (Het kostuum werd door critici racistisch bevonden, karikaturaal en respectloos naar de Polynesische cultuur ) en zelfs de bouw van Vaiana haalde de nieuwskoppen (really?!).

maui in vaiana

Dat hebbend gezegd laat ik Marije aan het woord 🙂

een echt avontuur

Walt Disney Animation Studios’ Vaiana gaat over een avontuurlijke tiener die, met behulp van halfgod Maui, de oceaan over zeilt op een spannende missie om zichzelf te bewijzen als grote navigator en om haar mensen te redden.

‘Drieduizend jaar geleden trokken de grootste zeevaarders ter wereld over de stille oceaan om de vele eilanden van Oceanië te ontdekken. Tot daar op een dag een einde aan kwam en nog steeds weet niemand hoe dat ooit kon gebeuren ..’

vaiana

Groot geworden met Disney films waarin een “gewoon” meisje haar prins ontmoet en waarin het voornamelijk draaide om de liefde en happy endings,  ging ik redelijk bevooroordeeld naar de preview van deze film. Dat is namelijk wat ik in gedachten heb als iemand het heeft over een Disney film. Kwam ik even van een koude kermis thuis na het zien van de nieuwste Disney animatie film Vaiana.

Moedige Vaiana

Vaiana weet al op jonge leeftijd dat haar lot niet op het eiland ligt waar zij met haar familie woont en dat de oceaan haar lokt. Als dochter van een stamhoofd dient zij haar vader uiteindelijk op te volgen en er te zijn voor haar volk. Haar vader moet niets van de zee hebben door een nare ervaring uit zijn jeugd maar zijn moeder, Vaiana’s oma,  daarentegen stimuleert Vaiana om op onderzoek uit te gaan en verder te kijken dan het rif wat het eiland omringt en de mythen van de oceaan, haar voorouders en de goden die over de zeeën heersen te gaan ontdekken.

vaiana of moana

Op de dag waarop  er geen vissen meer in de zee zijn en het eiland versteent, raapt Vaiana al haar moed bij elkaar om op zoek te gaan naar de halfgod Maui zodat hij zijn zonden uit het verleden kan oplossen en Vaiana haar volk en eiland kan redden.

Een eigenwijze en avontuurlijke tiener die in haar eentje de wereld intrekt met op dat moment maar één doel en de reis van haar leven aangaat. Een tiener die gedurende de reis haar mannetje moet staan en regelmatig wordt geconfronteerd met hoe oneerlijk en frustrerend het leven soms is. Een reis waar haar geloof in zichzelf af en toe wankelt en zij twijfelt aan haar kunnen . Een ware ontdekkingsreis waar Vaiana niet alleen heel veel leert over haar voorouders en de wereld maar ook over zichzelf.

Girlpower

Deze film ging tegen al mijn verwachtingen in en is gevuld met ware girlpower. Een jonge tiener die zich ontwikkelt tot een sterke, leidende vrouw met een eigen mening en wil. Disney gaat hiermee een hele andere kant op maar laat wel aan jonge meiden zien dat als je iets wil in je leven, dat je hier voor moet gaan en niet moet opgeven bij tegenslagen. Wat mij betreft zeker een aanrader.

3 reacties op “Vaiana oftewel Moana: recensie”

  1. Deze staat wel op mijn lijstje om te zien. Lijkt me erg leuk en mooi. Ook omdat ik van surfen en water houd.

    Ik wist trouwens niet dat er negatieve reacties waren gekomen op de film. Dat gaat echt aan me voorbij allemaal. Interessant om te lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »