oud en nieuw
| |

15 opvallende oud en nieuw tradities wereldwijd

In Nederland proosten we op het nieuwe jaar met champagne, eten we lekker veel oliebollen én gaan we knallend het volgend jaar in – al zal het laatste dit jaar stukken rustiger zijn door het vuurwerkverbod. Natuurlijk is er voor de echte die-hards ook de Nieuwjaarsduik op 1 januari! Maar hoe vieren ze oud en nieuw in andere landen? Niet alle landen vieren het nieuwe jaar op 1 januari en ieder land heeft eigen gewoontes en tradities. Wij gingen op onderzoek uit. De oud en nieuw tradities hieronder vonden wij het meeste opvallen. Had jij er ooit van gehoord?

Costa Rica

In Costa Rica is het traditie om een pan water over je schouder te legen, wat symboliseert dat je de moeilijkste momenten van het voorgaande jaar achter je laat, zodat je het nieuwe jaar met een schone lei kunt beginnen.

Oostenrijk en Duitsland

in Oostenrijk geven mensen elkaar geluksbrengers zoals een schoorsteenveger of een varkentje. Net als in Duitsland doen ze in Oostenrijk ook aan loodgieten. Al gebruiken ze er geen lood meer voor. Het lood wordt nu vervangen door dingen als tin of was want vanwege EU-regelgeving mogen sinds 2018 geen sets voor het gieten van lood meer worden verkocht.

Oostenrijkse gebruiken met oud en nieuw

Op het filmpje zie je hoe het eruit ziet. Eerst smelt je een stukje ‘lood’ in een speciaal lepeltje. Eenmaal gesmolten, gooi je het in water waardoor het weer hard wordt maar dan in een random vorm. Die vorm voorspelt je toekomst, voor het aankomende jaar. Deze traditie heet bleigießen.

Denemarken

Net als in de meeste landen wordt oud en nieuw gevierd met vrienden, lekker eten en proosten op het nieuwe jaar. De meeste Denen zitten om 18h00 uur voor de tv om naar de toespraak van de koningin te kijken. Daarnaast is het traditie om om precies middernacht van een bank of stoel af te springen. Dit brengt geluk want je ‘springt’ het nieuwe jaar in.

Een andere oud en nieuw traditie in sommige delen van Denemarken is om servies tegen de deur van je buren kapot te gooien. Hoe meer scherven er voor je deur liggen, hoe meer geluk je krijgt in het aankomende jaar. Scherven brengen geluk…

Italië en Zuid-Afrika

in delen van Italië gooien bewoners oude spullen uit hun raam om middernacht. Dit symboliseert het achterlaten van al het negatieve van het voorgaande jaar om plek te maken voor al het moois dat komen gaat in het nieuwe jaar.

In Johannesburg in Zuid-Afrika is er een soortgelijke traditie, al gooien ze daar voornamelijk oude meubels uit het raam.

Turkije

Voor goed geluk in het nieuwe jaar, gooi je een granaatappel kapot voor je huis. Geen granaatappel bij de hand? Een alternatief is om zout voor je voordeur te strooien.

Schotland

In Schotland proost je met whiskey op het nieuwe jaar en zing je Auld Lang Syne tijdens de jaarwisseling. Daarnaast spelen je gasten een rol in het (on)geluk dat jou het aankomend jaar staat te wachten. De first footer is de eerste persoon die je huis binnenkomt na middernacht. Traditioneel gezien mag het niet iemand zijn die om middernacht al in huis was. Wanneer de first footer een man met donker haar is, dan krijg je gegarandeerd geluk. Wanneer de first footer licht of rood haar heeft of wanneer de first footer een vrouw, een dokter of een priester is, dan belooft het niet veel goeds voor het aankomende jaar.

Wat de first footer meebrengt voor de gastheer of gastvrouw is ook van belang bij deze traditie. Kom je met lege handen binnen, dan brengt dat ongeluk. Geef je bijvoorbeeld een zilveren munt cadeau, dan zal er geluk zijn op het financieel front terwijl whiskey goede energie zal brengen voor het nieuwe jaar.

Deze traditie komt in iets andere variaties voor in andere landen, onder meer in Griekenland, Kroatië, Georgië en Zweden.

El Salvador

Eén van de tradities van Salvadoranen is, om op de laatste nacht van het jaar, een ei in een glas met water te breken en het de hele nacht in de vensterbank buiten te laten staan. De volgende ochtend kijken bewoners naar de vorm die het ei heeft aangenomen. De vorm voorspelt of het nieuwe jaar geluk zal brengen of niet.

Filipijnen

Voordat het middernacht wordt, worden kasten, lades, deuren en ramen geopend zodat goed geluk de huishoudens binnen kan komen.

Ierland

In Ierland bonzen ze met kerstbrood op de deuren en muren van hun huis. Zo jaag je het ongeluk je huis uit en nodig je alleen maar goeds uit voor het nieuwe jaar.

Australië en Nieuw-Zeeland

In Australië en Nieuw-Zeeland slaat men om middernacht met potten en pannen tegen elkaar. Door het harde geluid worden duistere geesten weggejaagd. Eigenlijk is het hetzelfde achterliggende idee als vuurwerk afsteken.

Colombia

In Colombia en Chili loopt men een rondje in de wijk of om het eigen huis heen met een lege koffer om een jaar vol reizen en avontuur tegemoet te gaan. Ik ga dit gewoon doen dit jaar, baat het niet dan schaadt het niet 🙂

Kroatië

In Kroatië wordt gezegd: “Kako dočekate ponoć, takva će vam biti cijela godina” wat vrij vertaald betekent dat het nieuwe jaar zal zijn zoals je jaarwisseling. Probeer het dus vooral heel erg leuk te hebben op de 31ste!

Een oude gewoonte die nu een beetje in de vergetelheid is geraakt, is om ‘s ochtends op 1 januari een bak te vullen met water en een appel. In de appel doe je een muntje. Met dit water was je dan je gezicht. Dat brengt rijkdom én goede gezondheid voor het hele jaar.

Sri Lanka

Tussen het einde van het oude jaar en het begin van het nieuwe jaar is er in Sri Lanka een periode van een paar uur waarbij mensen geen standaard dingen mogen doen maar alleen religieuze activiteiten mogen ondernemen. Wanneer het nieuwe jaar daarna begint, dan wordt melk gekookt tot het overkookt. Dit symboliseert voorspoed.

Brazilië

Brazilianen nemen de oud en nieuw tradities heel serieus in het teken van ano novo, vida nova (nieuw jaar, nieuw leven). Meestal wordt tijdens de jaarwisseling wit gedragen, dit om vrede en bescherming aan te trekken voor het nieuwe jaar. Maar ze dragen daar wel gekleurd ondergoed bij. Voor welke kleur er gekozen wordt, heeft voornamelijk te maken met wat je wensen zijn in het nieuwe jaar.

Een andere Braziliaanse traditie is om over zeven golven in zee te springen. Bij elke golf maak je een wens of zeg je bedankt voor iets goeds dat jou is overkomen in het oude jaar. Wanneer je dat doet, dan zul je bescherming en kracht krijgen om de obstakels uit het aankomend jaar aan te kunnen. Oh en let trouwens op, je moet dit doen met je gezicht naar de zee toe. Pas wanneer je uit het water bent, dan kun je de zee je rug toekeren.

In je onderbroek

Zoals je hierboven las dragen Brazilianen bepaalde kleuren ondergoed met oud en nieuw. Ze zijn bij lange na niet de enigen, er zijn veel oud en nieuw tradities die iets te maken hebben met je ondergoed. In El Salvador draag je je ondergoed binnenstebuiten tijdens de laatste uren van het oude jaar en na middernacht draag je het weer op de normale manier. Doe je het goed? Dan zouden je kledingkasten in het nieuwe jaar zich vol nieuwe kleding moeten vullen.

In Italië en Turkije draag je rood ondergoed. In Colombia, Chili en Mexico draag je juist weer geel ondergoed. Over het algemeen zou rood jou liefde en passie moeten brengen, blauw gezondheid en rust, geel succes en geluk. Zwart ondergoed wordt vermeden met de jaarwisseling want dat zou ongeluk brengen voor het hele aankomende jaar.

Schoon huis

In meerdere landen, o.a in Ierland en Japan, betekent een schoon huis op nieuwjaar dat je alle negatieve dingen van het voorgaande jaar achter je laat en een frisse ‘schone’ start maakt.

Linzen, druiven en ander eten

Meerdere oud en nieuw tradities hebben iets te maken met eten. In veel landen worden linzen gegeten omdat ze symbool staan voor geld. Door linzen te eten wordt gehoopt op rijkdom in het nieuwe jaar. Ik eet meerdere malen per week linzen want ik ben er gek op en ik heb serieuze bedenkingen bij deze traditie. Mij heeft het in ieder geval geen cent opgeleverd. In Italië worden de linzen gecombineerd met varkensvlees omdat varkens ook als lucky charm worden gezien.

Haring eten met oud en nieuw zou ook geluk moeten brengen. Haringen staan voor vruchtbaarheid en een lang leven. De zilveren kleur staat ook nog eens symbool voor rijkdom. In Kroatië eet je juist vooral geen vis (want die zwemt weg met je geld in het nieuwe jaar) en ook geen konijn tijdens de jaarwisseling (want die rent weg met je geld).

In Spanje eet je om middernacht bij iedere klokslag één druif. Wanneer het lukt om binnen die 12 klokslagen de 12 druiven op te eten, dan krijg je geluk in het nieuwe jaar. De 12 druiven komen in verschillende vormen voor, ook in andere landen zoals in Portugal en Guatemala.

oud en nieuw tradities

Verder vinden over de hele wereld mooie grote vuurwerken plaats om middernacht, onder meer in Sydney Harbour in Australië en in New York is het jaarlijkse Times Square Ball Drop populair. Door de maatregelen tegen het coronavirus zullen daarentegen niet alle centrale vieringen doorgaan dit jaar.

Hoe vier jij oud en nieuw? Heb jij nog speciale oud en nieuw tradities?

Pin mij!

Vergelijkbare berichten

15 reacties

 1. Lindaschrijftop schreef:

  Wat een leuke tradities, ik heb me wel eens verdiept in het chinese nieuwjaar. Het lijkt een klein beetje op de traditie van Kroatië.

 2. Ohhh! Wat een leuke tradities allemaal zeg. Wij, hier in het gezin, hebben geen tradities. Zelfs oliebollen kopen we kant en klaar. Of nja, neem ik mee. Ik werk namelijk al 11 jaar in de oliebollenkraam haha!

 3. Wat leuk om al die verschillende tradities te zien. Zelfs van landen dichtbij krijg je soms echt grote verschillen. Hier hebben we geen echte traditie, ja, we kijken het “aftelprogramma” vlak voor middernacht, maar verder? Lekker genieten en gezellig samenzijn, meer hoeft dat heus niet te zijn.

 4. Leuk om te lezen! Ik vind de Denen leuk. Wil ook nog graag weer eens nar Denemarken op vakantie😄.

 5. Dat ze in Denemarken effectief het nieuwe jaar ‘in springen’ is gewoonweg geweldig.
  Ook zou ik in Italië de dag erna even door de straten willen wandelen.
  Altijd interessant om tradities van andere landen te leren kennen.

 6. Nienke schreef:

  Wat een mooi idee, van Costa Rica! Lijkt me een heel fijn iets om het nieuwe jaar mee te beginnen

 7. Wat grappig, ik kende deze tradities helemaal niet. Leuk om er eens over te lezen. Denk dat ik mijn ondergoed maar eens binnenstebuiten ga draaien en daarna weer goed aan doen. Kan wel een nieuwe garderobe gebruiken, haha.

 8. Ik moet bekennen dat ik eigenlijk gewoon op mijn normale tijd naar bed ga. Ik ben 1 keer opgebleven en was toen de eerste dag van het nieuw jaar zo moe dat ik dacht: ‘Dit nooit weer.’

  Dus nu ga ik op tijd naar bed, en begin 1 januari ‘as I mean to go on’: fris en fruitig : )

 9. jasmina schreef:

  Leuk om te lezen dat je in elk land weer andere traditities hebt… Ik wil mn oude zooi ook wel uit het raam gooien maar weet niet of mn buren naar blij mee zijn

 10. Over tradities gesproken… Hier op het Achterhoekse platteland blazen ze al de hele dag ballen van melkbussen met een hele harde knal. Onbegrijpelijk vermaak!

 11. Wat leuk om eens te lezen hoe andere landen Oud & Nieuw vieren! Ik zou zo graag een keer naar New York willen gaan tijdens de jaarwisseling, maar dat is dit jaar helaas niet gelukt.

 12. Caroline schreef:

  Hoe leuk om al deze tradities te lezen. Ik opteer voor de traditie in Australië en Nieuw-Zeeland waar ze lekker met potten en pannen gaan rammen. Beter dan het achterhaalde vuurwerk.

 13. Grappig, hoe je bij het ene land best melk laat overkoken en dan bij het andere een schoon huis zorgt om alle negativiteit achter je te laten. In mijn hoofd kookt nu die melk over in dat blinkend schoon huis 😅🤣🤯

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.