pretparken in frankrijk
| |

De 25 leukste dierentuinen en pretparken in Frankrijk

We hebben een selectie gemaakt van 25 bijzonder leuke dierentuinen en pretparken in Frankrijk. Frankrijk heeft veel te bieden voor kinderen, van grote attractieparken en nostalgische kleine pretparken tot unieke dierentuinen, verborgen tuinen en oude kastelen, grotten, bossen en stranden. Voor degene die per auto door Frankrijk rondreist, bieden dit soort attracties verspreid door het land vaak een goede uitkomst voor een rustpauze. Even de auto uit zodat de kinderen zich kunnen vermaken en lekker uitleven en daarna weer een stuk rijden. Elke regio kent meerdere dierentuinen en attractieparken.

Chateau et parc de Thoiry, Thoiry (omgeving Parijs)

Dit is een perfecte plek voor een dagje uit met het hele gezin. Voor de kinderen is er een groot dierentuin met meer dan duizend dieren, voor de ouders een prachtige plantentuin, historische tuinen en een mooi kasteel op dit domein van 150 hectare. Voor elk wat wils!

Het kasteel ligt 40 kilometer ten westen van Parijs. Het dierentuin is in tweeën verdeeld, een deel kan men te voet afleggen, het andere deel is een safari dus daar moet je doorheen rijden. Ook heel leuk in het park is het doolhof van 2300 meter inclusief bruggen en al. Je kunt ook slapen in de dierentuin, al is het vrij prijzig. Ze sluiten meestal tussen half november en begin februari.

Nausicaá, Boulogne sur Mer (Nord Pas de Calais)

Het Nausicaá is het grootste Europese kenniscentrum over het maritieme leefmilieu. Er zijn maar liefst 34000 (!!) dieren te zien, waaronder haaien, zeeleeuwen, pinguïns en natuurlijk heel veel verschillende vissen in veertig verschillende aquaria en bassins, een totaal van 4,5 miljoen liter water!

Het leukste voor de kinderen is het aquarium waarin je roggen kunt aaien maar het geheel is sowieso erg indrukwekkend. Het gehele jaar open behalve een gedeelte van de maand januari, maar de sluitingsdata verschillen per jaar dus het is het beste om van tevoren de website  te checken.

Parc Asterix, Plailly (omgeving Parijs)

Uitgekeken op Disneyland Parijs? 35 kilometer ten Noorden van Parijs is het pretpark Parc Asterix, dat qua attracties niet onderdoet aan Eurodisney. Er zijn meerdere achtbanen (le tonnerre de Zeus is cool!), attracties voor grotere en kleinere kinderen en een hotel (hôtel des Trois Hiboux ).

Het park is verdeeld in meerdere ‘werelden’ zoals o.a het Romeinse Rijk, het Oude Egypte en het rijk der Vikingen. Natuurlijk lopen Asterix en Obelix ook rond op het park en zijn er meerdere shows te zien. Al met al een erg leuke attractiepark. Houd er wel rekening mee dat Parc Asterix ‘slechts’ open is van April tot november.

Parc zoologique de Clères, Clères (Normandië)

Het dierentuin van Clères heeft niet zoveel dieren maar is gelegen op een prachtig domein. Het is een fijne plek om te wandelen en ondertussen kunnen de kinderen hier en daar dieren zien. Er zijn 220 verschillende soorten vogels waaronder flamingo’s, ooievaars, rode ibissen en witte pauwen maar ook dieren als kangoeroes en herten.

Het park is 53 hectare groot met een mooi kasteel uit de 16e eeuw in het midden. Het doel van dit park is om bedreigde diersoorten te beschermen. Er is ter plekke geen restaurant of café maar je hebt er wel een plekje waar je kunt picknicken, wat eigenlijk leuker is. Zorg dus voor wat lekkers!

Omdat het park aan de rand van een dorp gelegen is, vlakbij de snelweg en het er makkelijk parkeren is, is dit een perfecte pauze voor als je een wat langer stuk moet rijden en even de benen wilt strekken.

Souterroscope des ardoisieres, Caumont l’Éventé (Normandië)

Voor de liefhebbers van ondergrondse wonderlijke schoonheden is de rondleiding, met gids, van deze vroegere leisteen mijn een aanrader. De rondleiding duurt 1 uur dus niet te lang, niet te kort, een perfecte pauze tijdens een langere autorit. De mijn ligt 30 meter onder de aarde en het te bezichtigen gedeelte is 400 meter lang.

Voor de kinderen is het leuk door het lichtspel in verschillende kleuren die de ondergrondse meren een sprookjesachtig uiterlijk geven. Op het terrein van de grot zijn ook een restaurant en een mini golf aanwezig. Open van februari tot en met november.

Montagne des singes, Kintzheim (Elzas)

Sinds 1969 leven hier in een bos van 24 hectare een gemeenschap van meer dan 200 Berberapen in vrijheid. De apen komen heel dichtbij de mensen, wat kinderen meestal erg leuk vinden. Het park maakt zich, sinds het einde van de jaren ’70, sterk voor het behoud en de bescherming van Berberapen. Ze hebben in samenwerking met stichtingen in Marokko en het WWF al menig succes geboekt!

Men kan dit uitje goed combineren met een bezoek aan de ‘Volerie des aigles’ in hetzelfde stadje, met prachtige roofvogelshows in de ruïnes van het kasteel van Kintzheim.

Open vanaf eind maart tot begin november.

Parc de prehistoire-de-bretagne, Malansac (Bretagne)

Le parc de prehistoire de Bretagne is gelegen in een bijzonder mooi stukje Bretagne, vlakbij het middeleeuws stadje Rochefort-en-Terre, op een terrein van 25 hectare. Alleen al voor de setting en natuurpracht is een bezoek aan dit park een aanrader.

Voor de kinderen is het leuk omdat er ook levensgrote beelden van dinosaurussen zijn (en van prehistorische mensen en dieren)! Een geslaagde combinatie van informatie en vermaak. Open van april tot eind oktober.

Ferme du monde, Carentoir (Bretagne)

Een soort van dierentuin maar dan alleen met boerderijdieren uit verschillende delen van de wereld, met andere woorden voornamelijk geiten en kippen maar toch een leuke stop tijdens een lange autorit met de kinderen.

Je kunt het park ook door met een mini-treintje (rondrit van 45 minuten). Bij de ingang heb je een klein speeltuintje en de mogelijkheid om een paar dieren te aaien. Open van april tot november.

Grand Parc du Puy du Fou, Les Epesses (Vendee)

Dit is een van de grootste en leukste themaparken van Frankrijk. Het thema van het park is de geschiedenis en de verschillende tijdperken: je komt er Romeinen tegen, Noormannen, Vikingen enz… Er zijn allerlei voorstellingen met heel heel veel figuranten. Alle shows zijn hier groots!

Er leven ook veel dieren in het park, maar het is geen dierentuin. Het meest bijzondere bij Puy du Fou is het spektakel Cinescenie, een voorstelling op een ‘toneel’ van 20 hectare en duizenden acteurs/figuranten. Er zijn ook drie themahotels ter plekke. Voor dit park kun je het beste minimaal twee dagen uittrekken. Wat mij betreft het mooiste themapark van Frankrijk en leuk voor kinderen van alle leeftijden. Geopend april tot oktober maar wel een beetje aparte openingstijden dus je kunt beter van tevoren op de website checken of het open is.

Gouffre de Proumeyssac, Le Bugue (Dordogne)

In deze indrukwekkende druipsteengrot, met als bijnaam de Kristallen Kathedraal, hebben ze ook een licht en klankspel wat kinderen vaak spannend vinden. Rondleidingen duren 45 minuten. Men kan via een tunnel de grot in maar veel leuker voor de kinderen is dat je ook op de ouderwetse manier in een mandje de grot in kunt. Gehele jaar geopend met uitzondering van januari.

Touroparc, Romaneche-Thorins (Bourgogne)

Tussen Macon en Lyon, in de Beaujolais, staat dit pretpark met dierentuin. Een hele makkelijke plek om even te stoppen onderweg naar het Zuiden met de auto (maar je kunt er ook makkelijk een hele dag doorbrengen). Het is makkelijk bereikbaar vanaf de snelweg en je kunt er eenvoudig parkeren.

Er is van alles te doen in Touroparc: er is een pretpark-gedeelte met klassieke attracties zoals  een draaimolen en een monorail. Ook zijn er drie grote waterglijbanen dus zwemkleding mee! Het tweede gedeelte van Touroparc beslaat het dierentuin gelegen op een domein van 12 hectare.

Op het landgoed van Touroparc is er voor de ouders ook van alles te doen zoals het bezichtigen van een museum waar men oude ambachten kan bekijken en een klein mineralenmuseum. Ook zijn er twee cafés ter plekke waar men een hapje kan eten. Open vanaf februari tot halverwege november.

Nigloland, Dolancourt (Champagne)

Dit is een traditioneel pretpark in de buurt van Troyes met meer dan 35 attracties verdeeld over vier “themadorpen”. Niglo de mascotte is een egel mocht je het je afvragen! Je vindt allerlei soorten attracties in het park waaronder achtbanen, een draaimolen, een spookhuis, kleine bootjes en een reuzenrad.

Het park is geschikt voor zowel de kleine kinderen als de wat oudere kids. Er zijn maar liefst 28 attracties beschikbaar voor kinderen onder de 1.20 m. Er is een 4 sterren hotel dat bij het park hoort, l’Hôtel des Piratesmet piratenthema.

attractieparken
Niglo en zijn vriendin

Open vanaf begin april tot begin november.

Diverti’Parc, Toulon-sur-Arroux (Bourgone)

Op een terrein van 12 hectare vindt men dit park waar natuur en spel gecombineerd worden tot een vermakelijk geheel. Er zijn bijvoorbeeld tien natuurlijke doolhoven, o.a in maisvelden, tussen de bloemen (en ondertussen hoor je Franse kinderliedjes!), met gras of met stenen. Erg leuk! Ook vind je bij Diverti’Parc reuzen bordspellen zoals een enorm schaakspel maar ook koeien in een weide, een speelbos, springkussens, trampolines en veel meer. Een soort van boerenpretpark zullen we maar zeggen.

Je kunt overnachten in Diverti’Parc, in een woonwagen of een houten bungalow of in een rare houten tent. Open van april tot november.

Les Acrobois, Pilat, La Vesanne (Rhône-Alpes)

Ten Zuiden van Lyon vind je dit klimpark voor kinderen, met elf klimtrajecten. Er is een apart speeldorpje in het park voor de hele kleintjes (vanaf 3 jaar). Bij de klimtrajecten, o.a over touwbruggen tussen de bomen, moeten kinderen onder de elf jaar begeleid worden door een ouder.

Open van april tot oktober.

Klimpark Frankrijk
Lekker klimmen en klauteren (c) Acrobois via pilat-tourisme.fr

Ferme aux crocodiles, Pierrelatte (Rhône-Alpes)

In een serre van 8000 m² en een buitenruimte van 4000  m² kan men tien (van de 23 bestaande soorten) verschillende soorten krokodillen zien, maar ook schildpadden en vogels. Alles bij elkaar zijn er meer dan 400 dieren vertegenwoordigd in het park en in de serre zijn meer dan 600 verschillende planten te zien.

Omdat de Ferme des crocodiles praktisch gelegen is tussen Lyon en Avignon, makkelijk bereikbaar vanaf de snelweg en het hele jaar door geopend, is het een zeer goede plek om even een uurtje bij te komen van een autorit en dan door te rijden.

Le labyrinthe, Le jardin des 5 sens, Yvoire (Haute-Savoie)

Le Labyrinthe is een tuin van 1,8 hectare op het domein van een bijzonder middeleeuws kasteel. Zowel de tuin als het kasteel zijn fraai om te bezichtigen en voor de kinderen is het doolhof van de vijf zintuigen leuk. Het is niet een doolhof in die zin dat je er de weg in kwijt kunt raken maar meerdere kleine tuinen die met elkaar in verbinding staan en het gevoel van een doolhof geven.

Elk van die kleine tuintjes staat voor een van de vijf zintuigen. Zo heb je de tuin van de smaak met allerlei groenten en eetbare bloemen, de tuin van de tastzin waarbij de planten en bloemen bijzonder voelen dus zacht stekelig etc.., de tuin van het zicht met bloemen in de meest wonderbaarlijke kleuren, enzovoort.

Leuke plek om zowel jong als oud tevreden te stellen! In hetzelfde middeleeuws stadje, Yvoire, is ook het Vivarium d’Yvoire interessant voor de kinderen waar je onder andere slangen en krokodillen kunt bekijken. Open van april tot oktober.

In geuren en kleuren (c) Le Jardin des Cinq Sens

Le parc polaire, Chaux-neuve (Franche-Comté)

In het hart van het Jura gebergte, op 1200 meter hoogte is dit bijzondere en koude park gelegen, waar dieren uit koude streken koning zijn. Je kunt het park niet zelfstandig bezichtigen maar slechts met een rondleiding met een gids. Reken op minimaal 1,5 uur voor de rondleiding.

De honden die ze daar hebben zijn van het ras Grønlandshunden, ze lijken een beetje op Husky’s. Ook hebben ze bijzondere soorten herten, Tarpan paarden, Jaks en een aparte soort stier. Kortom leuk om deze dieren, die je niet zo snel tegen zult komen te bekijken en erover te leren. Gesloten in november.

Reserve Africaine de Sigean, Sigean (Languedoc roussillon)

Mooie dierentuin, tussen Narbonne en Perpignan, waarbij je een gedeelte lopend kunt bezichtigen en een safari gedeelte waarbij je met de auto erdoorheen rijdt. De dierentuin is groot, 300 hectare met meer dan 3800 dieren. De dieren hebben veel ruimte en je kunt zien dat ze goed verzorgd worden in een zo natuurlijk mogelijke omgeving.

Wij zijn er buiten seizoen geweest en het was toen heel rustig maar ik kan me voorstellen dat de safari rijden in het hoogseizoen veel van zijn charme zal verliezen door de drukte. Hele jaar door geopend.

Vallée des tortues, Sorede (Languedoc roussillon)

In de Vallée des tortues kun je meer dan 500 schildpadden vinden, 30 verschillende soorten op een terrein van 2,5 hectare niet ver van de Spaanse grens. Het park is het gehele jaar door open. Men kan een rondleiding met gids volgen of het park zelfstandig bezoeken.

Naast de Vallée des tortues is er ook een groot speeltuin in het park, de Fun vallee.

Vulcania, St Ours les Roches (Auvergne)

Heel leuk relatief klein themapark met vulkanen als thema en een educatief tintje, in de buurt van Clermont Ferrand. Verwacht geen pretpark à la Disneyland Parijs of het Asterix Park, dit is en blijft, hoe leuk ook, een informatiepark over vulkanen. Je zult er veel interactieve attracties, futuristische 3D films e.d. vinden.

Kinderen vinden het het erg leuk en spannend maar ik denk dat het voor de wat grotere kinderen vanaf 12 misschien wat saai kan zijn. Open vanaf eind maart tot halverwege november.

uitjes in Frankrijk
Leuk educatief (c) Vulcania

Labyrinthe de Merville, Merville (Haute Garonne)

Zes kilometer doolhof in de schaduw van oude eikenbomen in de tuin van een mooi kasteel, het kasteel van Merville, die men ook kan bezichtigen. De kinderen kunnen twee trajecten volgen compleet met geheime hints en spelletjes en krijgen aan het einde een “diploma”.  Het heggendoolhof is ongeveer 20 kilometer van Toulouse afgelegen en makkelijk bereikbaar.

Extra leuk met Pasen, eieren zoeken in het doolhof! Op het domein vindt men een klein restaurantjes en men kan er ook picknicken. Ook is er een boomhut waar overnacht kan worden.

Open van mei tot november.

Le Parc du Petit Prince, Ungersheim (Elzas)

Le Parc du Petit Prince is een heel charmant park, lieflijk en  sprookjesachtig, gebaseerd op de avonturen van de Kleine Prins.

Hier schreef ik al eerder over dit attractiepark.

Le Pal, Dompierre-sur-Besbre (Auvergne)

Groot uitgebreid pretpark en dierentuin op een terrein van 23 hectare  waarvan 17 hectare alleen voor het dierentuin. Achtbanen, waterattracties, draaimolens, alle klassieke pretpark attracties zijn er te vinden.

Daarnaast is dus het grote dierentuin met meer dan 500 dieren en shows zoals een roofvogelshow. Er zijn meerdere cafés en restaurants ter plekke.

Gehele jaar geopend.

King Kong (c) Le Pal

La Fôret des Singes , Rocamadour (Lot)

La Foret des Singes is een bos met Berberapen, een soort van Apenheul maar op zijn Frans zeg maar.

In het stadje Rocamadour is veel meer te doen voor kinderen: Le Rocher des aigles, met roofvogel- en papegaaien shows. Ook is daar de royaume des abeilles, waar je alles kunt leren over bijen en een prehistorische grot “grotte des merveilles”.

en Disneyland….

Een lijst over pretparken in Frankrijk en geen Disneyland? Ik heb niet over Disneyland Parijs geschreven omdat ik er vanuit ga dat iedereen dat wel kent. Natuurlijk is het een hartstikke leuk en grootschalig park wat goede en slechte kanten meebrengt: anoniem, lange rijen en duur.

Had ik alle pretparken in Frankrijk willen benoemen dan had ik sowieso beter een boek kunnen schrijven want er is gewoon echt heel veel te doen dus gaan en ogen openhouden, dan zie je vanzelf allemaal leuks aan je voorbijkomen! Voor wie naar Parijs gaat heb ik een top 10 “leuks” voor kinderen in Parijs samengesteld.

Eurodisney (c) Srsck

Mocht jij nog leuke pretparken in Frankrijk kennen, laat het ons weten in de comments!

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.