Hoe vind je een huurwoning in Parijs? Tips en trucs
Het is niet eenvoudig om een huurwoning in Parijs te vinden. Er zijn veel (internationale) studenten op zoek, evenals veel expats die er, al dan niet tijdelijk, werken en dan heb je nog alle ‘gewone’ Franse burgers die op zoek zijn naar een woning in Parijs. De vraag overstijgt het aanbod. Daarnaast zijn de huren hoog en wordt er in de regel gevraagd om een huurder die minimaal 3x de huur verdient of die een garant heeft die tussen de 3x en 5x de huur verdient. Die garant moet ook nog eens in Frankrijk belasting betalen en de meeste makelaars staan erop dat het een fysieke garant is. Kortom, er zijn best wat obstakels in je zoektocht. Maar laten we bij het begin beginnen. Waar zoek je naar een huurwoning in Parijs?
Waar zoek je?
- Leboncoin.fr – Dit is de Franse tegenhanger van Marktplaats. Je kunt er dus onder meer tweedehands kleding en meubels vinden maar ook koop- en huurwoningen. Het meeste aanbod op Leboncoin is via particulieren maar enkele makelaars plaatsen er ook op. Bij de makelaars staat er ‘pro’ achter. Wees wel scherp met woningen hier want er zitten ook fraudeurs tussen. Betaal sowieso nooit iets voordat je sleutels en een huurcontract in je hand hebt.
- Se Loger – Op Se Loger is ongeveer de helft makelaarsaanbod en de helft particulieren. Het staat altijd aangegeven. Het aanbod is groot en je kunt meldingen aanzetten, waardoor je mail krijgt wanneer er een woning voldoet aan je criteria. Per woning kun je via een formulier reageren. Veel makelaars reageren er niet op. Het beste kun je dan ook eerst het formulier sturen en er dan achteraan bellen.
- Logic-Immo – Dit is een vergelijkbare site als Se Loger, met als verschil dat je hier alleen het huuraanbod van makelaars zult vinden. Het is vergelijkbaar met Funda in Nederland. Je zoekt net als bij Se Loger op bepaalde criteria, zoals aantal kamers, maximale huurprijs, wijk, etc…
- De Cité Internationale Universitaire – Dit kan een mooie oplossing zijn voor studenten, mits je er op tijd bij bent. Het is een campus met 43 huizen, elk huis hoor bij een land. Zo zul je je als Nederlander opgeven voor het Nederlands huis. Mocht daar geen ruimte zijn, dan wordt er nog gekeken of andere huizen wel plek hebben. Er worden zo’n 12 000 studenten, onderzoekers en kunstenaars van 150 verschillende nationaliteiten. Het is een bijzondere plek omdat het echt een gemeenschap is met o.a. bibliotheken, sportmogelijkheden, eetruimtes, etc waar de studenten bijeen kunnen komen. Er zijn kamers, studio’s en grotere appartementen beschikbaar.
- Jinka – Jinka is een hele handige app. Omdat er zoveel vraag is naar een huurwoning in Parijs, worden woningen vaak bizar snel verhuurd. Tegen de tijd dat jij een woning ziet op Se Loger en de makelaar te pakken krijgt, is de woning vaak al weg. Met Jinka kun je je criteria instellen en meldingen aanzetten, en dan krijg je meteen een woning te zien zo gauw het toegevoegd wordt aan een van de woning-sites zoals Se Loger, leboncoin of Logic-Immo. Het is dan een kwestie van meteen reageren. Heel handig, wij hebben er echt wat aan gehad in ieder geval.
Franse verdeling
Wanneer je een woning zoekt in Parijs, dan zul je in de advertenties benamingen tegenkomen als T2 en T3 (soms staat er een F in plaats van een T – komt op hetzelfde neer). In Frankrijk worden de woning benoemd volgens het aantal aparte ruimtes die het heeft, excl badkamer en keuken. Een T2 betekent een woning met een slaapkamer en een woonkamer dus 2 aparte kamers. Een T3, een woning met 3 kamers, etc…
Er is een verschil tussen een studio en een T1. Een studio is één open ruimte, dus met een open keuken. Een T1 heeft ook slechts één kamer maar wel een aparte keuken. De T staat trouwens voor ‘type’. Dan heb je soms nog extra benamingen erachteraan, bijvoorbeeld een duplex. Dat betekent dat je woning over twee verdiepingen verdeeld is. Bij een triplex zou dat over drie verdiepingen verdeeld zijn, maar die komt je zelden tegen.
Soms staat er ook bis achter, dus T1 bis. Dat betekent dat de woning een extra heeft. Wat die extra is, kan heel erg verschillen. Wat je redelijk vaak ziet is dat er een mezzanine is, een soort van ‘tussenverdieping’ met een bed.
Gemeubileerd vs ongemeubileerd huren
Wanneer je gemeubileerd huurt, zijn er wat verschillen met een ongemeubileerd huurcontract. Zo is de lengte van een ‘contrat de location meublé’ minimaal 1 jaar. Er wordt een uitzondering gemaakt voor studenten, dan is de minimale duur 9 maanden. Zou je een woning huren die niet gemeubileerd is, dan is over het algemeen de lengte van het huurcontract minimaal 3 jaar.
De borg voor een gemeubileerde woning is 1 à 2 maanden huur, dat wisselt. Ongemeubileerd is altijd 1 maand.
Wat mij opviel, is dat er bepaalde meubels in een woning moeten staan om onder de noemer ‘contrat de location meublé’ te vallen en dat een bank daar niet deel van uitmaakt. Daar was ik persoonlijk wel verbaast over. Kijk het even na, er zijn lijsten online te vinden. Maar er moet dus bijvoorbeeld wel keukengerei zijn maar die bank dus weer niet.
Vanuit de huurder heb je een opzegtermijn van 1 maand bij dit type contract en de verhuurder 3 maanden (met een goede reden). Voor een ongemeubileerde woning is de opzegtermijn voor de huurder 3 maanden en voor de verhuurder 6 maanden, ook weer mét geldige reden.
Maar let wel goed op want er zijn allerlei verschillende bails, zo heb je een bail étudiant speciaal voor studenten en een bail mobilité speciaal voor korte duur om maar wat te noemen. Kijk het goed na met je makelaar of nog beter, bij vrienden of familie die in Parijs wonen en je de weg kunnen wijzen.
Je dossier samenstellen
In Parijs werkt het huurproces op basis van een ‘dossier de location’. Je zult om een huurwoning in Parijs te vinden, een dossier samen moeten stellen en steeds weer indienen bij elke aanvraag voor een bezichtiging. Wij wisten dat aan het begin niet maar het is meestal een vereiste, dus het beste stel je die vanaf het begin samen. Hoe overzichtelijk en completer, hoe groter de kans dat je uitgenodigd wordt voor een bezichtiging.
Wat moet er sowieso in: een kopie van je id, drie laatste salarisstroken, huurcontract van je oude woning (of iets anders dat je oud adres bewijst). Wanneer je een garant hebt, dan moet die dezelfde stukken sowieso sturen.
Wat vragen ze soms extra: je belastingaangifte en die van je garant, bewijs van betaling van je oude huur van de laatste 3 maanden, je studentenkaart als je student bent.
Wat mogen ze sowieso niet vragen: afschrift van je bankrekening, foto, info over je gezondheid, trouwcontract.
Welke woorden moet je kennen?
Veel van de woningsites zijn in het Frans, je zult dus met Franse trefwoorden moeten zoeken.
- Zoek je bijvoorbeeld een woning voor slechts enkele weken of maanden, dan zou je een woning kunnen huren van iemand die even op reis is of om een andere reden een woning onderverhuurt. Zoek dan op ‘sous location’ of ‘sous loue’, je kunt ook zoeken in combinatie met de maanden die je zoekt (janvier, février, mars, etc).
- Chambre: een kamer
- Bail: huurcontract
- Loyer: huur
- Meublé of non meublé: gemeubileerd of niet gemeubileerd
Tip voor het garant probleem
Het grootste obstakel om een huurwoning in Parijs ook daadwerkelijk te kunnen huren is het gedoe met de garant. Veel makelaars, zeg gerust de meeste makelaars, vragen om een fysieke garant die in Frankrijk belasting betaalt, dus iemand die in Frankrijk werkt. Afhankelijk van de makelaar, moet diegene tussen de 3x en de 5x het bedrag van de huur verdienen. Nu valt dat niet altijd te regelen. En dan kun je op je kop gaan staan maar die woning zal je niet toegewezen worden met een garant in Nederland.
Er zijn hier twee oplossingen voor. Als je een student bent, dan kun je de garantie Visale aanvragen. Dit is een gratis service, speciaal voor jongeren tussen 18 en 30 jaar oud. Let wel, niet alle makelaars accepteren het, dus check het van tevoren. Wanneer je je gegevens invult, dan krijg je het maximale bedrag te zien dat gegarandeerd wordt. Dit zal van een aantal factoren afhangen.
Een andere service is Garantme. Het maximale bedrag dat deze commerciële garantie-instelling garandeert is meestal hoger dan de Visale omdat ze meer factoren meetellen. Zij zullen bijvoorbeeld de inkomstengegevens van een Nederlandse garant wel meenemen in de berekening of eventuele spaargeld. Daar kijkt Visale niet naar. Nadeel hier, is dat het best duur is. Je betaalt een bepaald percentage van je huur per maand voor het aantal maanden dat je contract duurt, met een maximum van 12 maanden. Dus stel, je huurt een woning voor 1 jaar, dan betaal je ineen het gehele bedrag voor 12 maanden. Dat kan best hoog uitvallen. Net als de Visale wordt Garantme niet overal geaccepteerd.
Tenslotte, particuliere verhuurders willen weleens soepeler zijn dan de makelaars. Zij zullen bijvoorbeeld in sommige gevallen wel een Nederlandse garant accepteren of een Garantme of Visale.
Just add three letters to Paris, and you have paradise.
Leuke buurten om te wonen in Parijs
In welke wijk staat je huurwoning in Parijs? Het hangt er natuurlijk af wat je een leuke buurt vindt, en wellicht spelen ook dingen mee als waar je studeert of werkt want de afstanden kunnen toch behoorlijk groot zijn. Er zijn 20 arrondissementen in Parijs. Hier vond ik een leuke beschrijving per arrondissement. Uit eigen ervaring zou ik zeggen dat voor studenten die op zoek zijn naar levendige buurten met veel studenten en uitgaansgelegenheden, de volgende arrondissementen leuk zijn: 4e, 5e, 9e, 11e. Ben je op zoek naar rustige buurten, met gezellige straten en pleinen hier en daar, maar ook met ‘saaie’ residentiële stukken, dan raad ik aan: 15e, 7e, 16e, 8ste en de 17e (met name Batignolles is een leuk stukje). Maar nogmaals het is heel persoonlijk, en daarnaast zijn bepaalde arrondissementen groter dan anderen, met leukere en mindere stukken.
Mij is wel verteld door familie die al een jaar of 35 in Parijs woont om niet in de 18e en 19e te huren. Dat dat niet zulke fijne arrondissementen zijn om te wonen. Of dat helemaal terecht is weet ik niet.
Bekijk de wijken zowel overdag als in de avond (Airbnb-tje pakken in verschillende wijken?) en als het enigszins kan in de winter en in de zomer en doordeweeks en in een weekend om in te kunnen schatten hoe je het er vindt. Kijk ook bijvoorbeeld of er tuinen of parken in de buurt zijn, lekker zowel in de winter als in de zomer om even de drukte van de stad te ontvluchten. En vraag mensen uit de buurt, wellicht een ober of een verkoper uit de straat hoe het daar werken/wonen is.
De lijst is wellicht niet volledig want geheel uit eigen ervaring. Doe er je voordeel mee en veel succes met het vinden van een huurwoning in Parijs!

Frédérique houdt van mimosa, van films, van de geur van gebakken knoflook, van de Middellandse Zee (‘haar’ zee want aan die zee is ze geboren), fotografie, musea, nachttreinen, haute couture en ze zou het liefst voor altijd in een hotel wonen.