uitje madurodam

Uitje Madurodam: Voor groot en klein?

De kinderen en ik zijn onlangs twee keer in Madurodam geweest. Afgelopen zomer één keer en tien dagen terug ongeveer weer met een kennis uit Frankrijk. Ik weet niet zo goed wat ik met Madurodam aanmoet. Dat klinkt misschien wel een beetje raar maar weet je wat het is…Madurodam is het eerste “pretpark” waar ik ooit geweest ben als kind. Ik was negen en ik keek mijn ogen uit. Ik vond het echt fantastisch dus voor mij is Madurodam een stukje nostalgie. Misschien dat het me daarom nu tegenviel. Ik verwachtte er misschien teveel van.

Gedetailleerde weergave van het Concertgebouw in A'dam
Gedetailleerde weergave vh Concertgebouw in A’dam (c) Srsck

Ik weet het niet maar Madurodam kan mij in ieder geval niet meer enthousiast krijgen en mijn kinderen vonden het…ik citeer…”best leuk” “wel ok” “ja mwah ja” “beetje saai”.

Leuk voor toeristen

Madurodam is denk ik wel echt leuk voor toeristen omdat je een goed beeld krijgt van Nederland en daarbij bijzondere monumenten en plaatsen kunt zien zonder het hele land door te reizen. Zo kun je bijvoorbeeld de Deltawerken zien, de bloemenveiling van Aalsmeer, Amsterdam en Groningen op één dag. De toeristen hebben Madurodam ook wel gevonden hoor, touringbussen vol worden er gedumpt.

De miniaturen zijn er echt heel mooi gemaakt, heel gedetailleerd. Als je bijvoorbeeld naar het mini-Rijksmuseum kijkt dan kun je door een van de raampjes de nachtwacht van Rembrandt zien. De gebouwen in Madurodam zijn op schaal 1:25 gebouwd.

Nederland verkennen in 1 dag (c) Srsck
Nederland verkennen in 1 dag (c) Srsck

Centjes betalen

Wat ik ook wel jammer vind is dat je soms geld ergens in moet stoppen zodat er beweging komt, bijvoorbeeld bij de kermis. Ik begrijp eigenlijk niet waar dat voor nodig is want je betaalt al best veel entreegeld (wel gratis tot 4 jaar oud) dus waarom zou je om de miniatuur kermisattracties te laten werken extra moeten betalen?

Er is bijvoorbeeld ook een miniatuur klompenfabriek waar je 1 euro moet betalen maar dan krijg je een miniatuur paar klompen als aandenken. Kijk, dan begrijp ik het wel maar die kermis is me een raadsel. Kinderen vinden het vaak leuk om ergens een muntje in te gooien en dat er dan iets gebeurt maar ze zouden het net zo leuk vinden om in plaats van dat muntje op een knop te drukken bijvoorbeeld. Vroeger moest je ook wel hier en daar een dubbeltje of kwartje in gooien maar ik vind het muntjes-idee niet passen in het moderne Madurodam.

Weinig beweging

Er bewoog minder dan ik had verwacht. Ik vind de treinen bijvoorbeeld erg leuk. De rails gaan door het hele park en je ziet zo nu en dan een trein langsrijden. Ik vond dat er erg weinig beweging was op (mini-)Schiphol, dat verbaasde me.

Door het park vaart hier en daar een boot en er rijden behoorlijk veel auto’s. Juist die bewegende onderdelen maken volgens mij het charme van zo’n miniatuur park. In mijn herinnering bewoog er echt veel meer?!

Doe-dingen voor kinderen

"Containers" stapelen (c) Srsck
“Containers” stapelen (c) Srsck

Voor kinderen zijn de dingen waarbij je iets kunt doen voornamelijk leuk. Elk kind krijgt een interactief pasje en daarmee kun je bepaalde dingen doen, denk hierbij aan muziek mixen aan de dj-tafel van Armin van Buuren, een vliegtuig besturen of meedoen aan een bloemenveiling. Vrij nieuw is de panorama vlucht. Hierbij wordt een filmpje opgenomen terwijl de kinderen zogenaamd boven Madurodam vliegen. Dit filmpje en nog een paar andere van de interactieve activiteiten kun je naar je mailadres door laten sturen.

Wat mijn kinderen vooral leuk vonden waren de wat meer ouderwetse spellen zoals de blusboot. Hierbij kun je water pompen en proberen een brandje op een boot te blussen. Ook kun je kijken hoeveel kazen je weegt en of je sterk genoeg bent om dat te tillen. Of je kunt bootjes door het sluizen systeem loodsen.

Hoeveel kaas weeg je? (c) Srsck
Hoeveel kaas weeg je? (c) Srsck

Met je interactief pasje kun je ook filmpjes bekijken (in verschillende talen).  Deze filmpjes zijn informatief bedoeld maar mijn kinderen vonden ze vooral humor en lagen steeds in een deuk door de poppetjes en de geinige stemmen.

Zomer versus winter

Nadeel is dat in de zomer bij de ‘doe-dingen’ echt hele lange wachtrijen staan. Aan de andere kant is het zo dat we de laatste keer dat we er waren het zo koud hadden, het regende en de wind blies behoorlijk hard, dat we weliswaar nergens hoefden te wachten maar het was echt niet aangenaam in dit weer (bovendien zien de miniaturen er ook echt minder mooi uit in grijs grauw weer). We zijn toen in record tempo weer vertrokken. Zouden we weer een keer gaan dan zou ik zeker niet meer met regen of kou gaan, dat is gewoon niet te doen omdat alle attracties buiten zijn.

Je kunt wel in het café of in het restaurant schuilen maar ik vind het eten en drinken daar erg duur en niet bijzonder, gewoon pretpark voer zeg maar, en om nou naar Madurodam te gaan om in een café te gaan zitten… Je vindt daarnaast ook een souvenir winkel (met hele algemene Nederlandse souvenirs) en een speeltuin (= blije kinderen in de zomer).

Gek doen bij de "bloemenmevrouw" (c) Srsck
Gek doen bij de “bloemenmevrouw” (c) Srsck

Auto of OV

Wij zijn niet met de auto gegaan maar ik vermeld het hier wel even omdat ik behoorlijk veel klachten heb gehoord van kennissen over de hoge parkeertarieven daar. Even checken dus als je met de auto gaat maar met de tram is het eigenlijk prima te doen. Tram 9 stopt pal voor de deur en rijdt vanaf Den Haag CS dus als je van buiten de stad komt is dit een mooie verbinding.

Doen of niet doen

Al met al vonden we Madurodam best leuk voor een keertje maar we zouden er niet nogmaals heengaan. We zouden het wel zeker aanraden aan toeristen.

We zijn een tijdje terug in Italië naar Italia in Miniatura geweest. Dat is ook zo’n soort  park met zowel Europa als Italië in miniatuur maar er zijn er daarnaast ook een paar typische pretpark attracties zoals achtbanen te vinden. Ik denk dat ze daar het evenwicht tussen leuk en leerzaam net wat beter voor elkaar hebben gekregen.

Tarieven en meer informatie kun je vinden op de website van Madurodam

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.