Pierre et Gilles

Iconen tentoonstelling bij Fondation Boghossian

Van vroege iconen uit Europa en het Midden-Oosten tot moderne en hedendaagse werken, iconen hebben door de eeuwen heen vele gelovigen en kunstenaars geïnspireerd. Mijn oma was schilder en ze schilderde voornamelijk portretten, naakten en iconen. Een beetje een aparte combinatie, I admit, maar feit is wel dat ik opgroeide tussen muren vol iconen.

Een beetje spooky

Wanneer ik bij mijn oma logeerde, dan sliep ik in haar atelier en was dus letterlijk omringd door tientallen paar ogen. Toen ik jaren later met mijn kinderen daar verbleef,vonden de kids het wel indrukwekkend en een ook best een beetje spooky.

cici sursock iconen
Iconen van mijn oma, Cici Sursock

Wist je trouwens dat sommige mensen een fobie hebben voor heilige ‘dingen’ en/of voor kruizen? Fobie of angst voor heilige voorwerpen heet hagiofobie en de fobie of angst voor kruizen/kruisbeelden heet staurofobie. Er zijn wel meer geloofsgerelateerde fobieën zoals ecclesiofobie, de fobie voor kerken. Henri Loyrette, de voormalig directeur van het Musée d’Orsay en president-directeur van het Louvre, heeft hier geen last want hij curateerde de tentoonstelling Icons die nu in Brussel te zien is.

Oude iconen en hedendaagse interpretaties

Zelf houd ik zowel van oude iconen als van hedendaagse interpretaties. Het zal je dus niet verbazen dat de iconen tentoonstelling hoog op mijn must-see lijst staat. De tentoonstelling laat zien hoe de spirituele dimensies sinds de oudheid in kunstwerken worden verwerkt. Volgens de overlevering waren de eerste iconen te danken aan de heilige Lucas. Schijnbaar zou hij drie schilderijen van Maria hebben gemaakt.

icons wim delvoye
Wim Delvoye en Lola Pertsowsky/Icons tentoonstelling

De tentoonstelling onthult een selectie van oude iconen uit Europa, het Midden-Oosten en Rusland – met verschillende afbeeldingen van Christus en/of diverse heiligen maar ook iconen van kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw. De tentoonstelling laat ook zien hoe hedendaagse kunstenaars, zoals Yan Pei-Ming, Pierre et Gilles en Wim Delvoye, de heel eigen beeldtaal van iconen gebruiken. Want in de loop der jaren heeft verering een hele nieuwe betekenis gekregen. Of niet?

iconen tentoonstelling
Sainte-Catherine d’Alexandrie/Icons, Fondation Boghossian
iconen wilm delvoye
Wim Delvoye, 2014

Kunstenaars bij Icons

De kunstenaars waar werk van tentoongesteld is bij Icons zijn: Damien Hirst, Wim Delvoye, Michael Craig-Martin, Duane Hanson, Mounir Fatmi, Jean Fautrier, Charles Filiger, Douglas Gordon, Titus Kaphar, Octave Landuyt, Bertrand Lavier, Lucien Levy-Dhurmer, MARWAN, Claude Mellan, Annette Messager, Yan Pei -Ming, Pierre & Gilles, Arnulf Rainer, Georges Rouault, Fabrice Samyn, Sarkis, Henry Van de Velde, Gustave van de Woestyne en Andy Warhol.

Stromae tentoonstelling icons
Stromae door Pierre & Gilles/Icons tentoonstelling

Te zien t/m 24 oktober bij Fondation Boghossian bij Villa Empain te Brussel

Vergelijkbare berichten

12 reacties

 1. Ik vind ogen die naar je kijken niet echt alles. Dat is net zoals met poppen. In een atelier van je oma slapen lijkt me dus best wel spannend.

 2. Ik vind het wel mooi. Ben er zoals jij een beetje mee opgegroeid. Mijn grootvader heeft voor zijn werk in de jaren 50 heel Europa rondgereist en kende heel veel mensen. In zijn huis hing het bomvol schilderijen en iconen.

 3. je moet ervan houden zeg ik dan maar en alles wat mij aanstaart krijg ik de kriebels van haah. maar sommige hebben wel gewoon iets

 4. Interessant om hier wat over te lezen! Ik ben helemaal niet zo van de kunst en heb er ook totaal geen verstand van. Zolang ze me niet te eng aankijken, kan ik ze wel aan, haha.

 5. Claire schreef:

  Wat een bijzondere expositie! Ik kan een beetje spooky wel waarderen dus ik ga dit direct op onze ‘to go lijst’ zetten. Dankjewel voor de tip!

 6. Ik vind iconen altijd erg indrukwekkend om te zien. Paar jaar geleden in een orthodoxe kerk in Tallinn (Estland) bezocht. Prachtig was dat

 7. Ik snap dat wel met die ogen. Ik zou daar ook niet van kunnen slapen. Ik heb ooit clowntjes gekregen met hele gekke kopjes en die heb ik in de nacht direct weg gehaald

 8. Prachtig. Een hele mooie expositie volgens mij. Ik vind het wel belangrijk om voor alles open te staan. Alleen op die manier kun je jouw smaak ontwikkelen. En natuurlijk, als iets je echt niet aanspreekt. Dan weet je dat ook weer. Maar hoe kom je daarachter als je niet probeert met een open mind naar alles te kijken?

 9. Caroline schreef:

  Wat een ontzettend leuk thema en onderwerp. Hier lees ik graag meer over.

 10. Jouvence schreef:

  Wat een toffe expositie lijkt me dit zeg! Helaas niet echt om de hoek voor mij.

 11. Felice Veenman schreef:

  dat wist ik niet: fobieen die samenhangen met geloof! Boeiend! Ik vind iconen op de een of andere manier moeilijk te begrijpen. Ik krijg er geen haakje achter zeg ik dan. Maar die moderne iconen, daar moet ik wel om grijnzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.