Ga naar de inhoud
Home » Weet je nog dat…Tupac vermoord werd in 1996? | City of Lies

Weet je nog dat…Tupac vermoord werd in 1996? | City of Lies

City of Lies

Sinds enkele dagen is de, op ware feiten gebaseerde, film City of Lies on demand te zien. Johnny Depp speelt Russel Poole, een detective bij de LAPD die voornamelijk bekend stond om zijn onderzoek naar de moord op de Amerikaanse rapper The Notorious BIG aka Biggie Smalls, oftewel Christopher Wallace. De film bracht wel even wat herinneringen boven. Weet jij nog dat de rappers 2Pac en The Notorious BIG in de jaren 90 werden doorgeschoten? Ik weet het nog erg goed van Tupac – BIG ligt wat minder vers in mijn geheugen terwijl de twee moorden binnen een jaar plaatsvonden.

De moord op Tupac

Tupac Shakur oftewel 2Pac werd op 7 september 1996 neergeschoten tijdens een drive-by schietpartij in Las Vegas. Hij overleed 6 dagen later aan zijn verwondingen. De moord op de succesvolle rapper – en centraal figuur in de West Coast hip hop – is nooit opgelost, al zijn er wel heel wat theorieën in omloop. Zo was Orlando Tive “Baby Lane” Anderson hoofdverdachte toen ter tijd maar Anderson ontkende en is nooit officieel aangeklaagd. In mei 1998 werd ook hij doodgeschoten.

Anderson hoorde bij de Compton Crips bende. Drie uur voordat Tupac doodgeschoten werd, waren beide mannen betrokken bij een bende-gerelateerd gevecht. Sommige fans denken dat 2Pac niet dood is maar ergens in een tropisch oord leeft (Elvis anyone?) of dat Tupas in opdracht van Suge Knight is vermoord. Suge Knight was geen lieverdje en tevens de baas van Death Row Records waar 2Pac bij zat. Hij zou hem hebben laten vermoorden omdat Tupac weg wilde bij Death Row.

Tupac moord

Laten we er vanuit gaan dat Anderson schoot, wat best aannemelijk is want veel getuigen plaatsen hem in de witte cadillac waaruit de dodelijke schoten zijn gelost, dan had hij dat uit zichzelf hebben kunnen doen, in naam van zijn bende of in opdracht van iemand. Er is gedacht dat het in opdracht is geweest van ofwel Sean John Combs (je weet wel, Puff Daddy, P. Diddy, Puffy, Diddy) ofwel in opdracht van the Notorious B.I.G. Voor alle verschillende theorieën zijn argumenten/getuigen/bewijzen maar geen één is 100% feilloos.

De moord op Biggie Smalls

In maart 1997 wordt op zijn beurt Biggie Smalls doodgeschoten in een vergelijkbare drive-by schietpartij in Los Angeles. Biggie was nog maar 24 jaar oud en ook enorm succesvol. Hij was op dat moment echt de kern van de East Coast hip hop. Hij zat bij het label van Sean John Combs, Bad Boy Records. Al snel werd gedacht aan een wraakactie in verband met de Tupac moord. Het was natuurlijk vrij makkelijk om de twee moorden aan de feud tussen East Coast en West Coast te wijten, aan bendes en rivaliserende platenmaatschappijen. Maar er dus één detective die daar niet van overtuigd was, Russel Poole, en dat is het uitgangspunt van City of Lies.

Ik houd van misdaadfilms en whodunnits, dus ik vond het toch erg boeiend om de theorie van Russel Poole te volgen. Zijn onderzoek leidde hem namelijk naar een grote groep corrupte agenten bij de LAPD (Los Angeles Police Department). Zou dat kunnen? Werd er gewezen naar rivaliserende bendes terwijl het een en ander in de doofpot werd gestopt? Speelde racisme mee? Was het allemaal wel zo voor de hand liggend als gedacht werd?

city of lies vod

City of Lies met Depp en Whitaker

Dat de agenten van de LAPD corrupt waren, lijkt buiten kijf te staan maar in hoeverre hebben al die misdaden iets met Biggie te maken? Dat werd me niet helemaal duidelijk uit de film. City of Lies is intrigerend en er gebeurt veel maar daardoor is de film niet altijd goed te volgen. De vele flashbacks helpen ook niet bij het helder krijgen van de informatie maar de misdaadfilm heeft mij, ondanks dat de film vrij lang is, wel tot het einde weten te boeien. Maar verwacht geen actie – het is geen actiefilm. Het is wel opletten tijdens de film, er is zoveel informatie dat je snel iets mist, dus wel op pauze zetten wanneer je gaat plassen 🙂

Forest Whitaker speelt journalist Jack Jackson, een fictioneel karakter gebaseerd op Randall Sullivan. City of Lies is gebaseerd op het controversiële (non-fictie) verslag, geschreven door Sullivan. Ik vond Whitaker niet zo sterk, terwijl ik hem meestal wel een erg goede acteur vind. Johnny Depp deed het daarentegen erg goed als Poole.

De theorie van Russel Poole

Het 20 jaar durend onderzoek van Russel Poole ging ten koste van zijn carrière én van zijn gezin. Tot aan het beruchte ‘Rampart schandaal’ was Poole een gewaardeerde en gerespecteerde detective bij de Los Angeles politie maar na zijn beschuldigingen richting de agenten van de LAPD werd hij in discrediet gebracht – of misschien wel beter verwoord ‘uitgekotst’. Hij stierf in 2015 (tijdens een gesprek bij de politie over de zaak!).

Om Johnny na al die jaren weer te zien spelen deed me beseffen hoe compleet naar de kloten zijn carrière is gegaan na het hele Amber-Johnny gedoe. Ook dat is een onopgelost geval gebleven met alleen maar verliezers.

Srsck score ★★★1/5

VS, 2018 (vertraagde release). Misdaadfilm van Brad Furman met Johnny Depp en Forest Whitaker,

Te zien op o.a Pathé Thuis, Amazon Prime Video, KPN en Ziggo

11 reacties op “Weet je nog dat…Tupac vermoord werd in 1996? | City of Lies”

  1. Ik wist helemaal niet dat de film hierover gaat!! Ik ga ‘m gelijk opzoeken. De moord van Tupac heeft mij maanden/jaren in zijn greep gehad. Ik was enorm fan van hem. Wat mij betreft nogsteeds de allerbeste rapper ooit.

      1. City of Lies: ik vind het rrn boeiende titel. En aangezien jij zegt dat het een film is met veel informatie, ben ik nog meer benieuwd. Vaak vind ik dergelijke films namelijk zeer saai.

  2. Ja ik weet dit zeker nog, tenminste wat jij ook zegt, de moord op Tupac dan. Ik ben dol op Johnny Depp dus ga zeker deze film kijken, bedankt voor de tip.

  3. Ik was 4, dus niet meegekregen toen. Vraag me toch af waarom rappers zo snel in het criminele circuit belanden. Hier in NL is dat ook gaande. Bij een Wolter Kroes gebeurt dat niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »