Ga naar de inhoud
Home » Undine nu in de bioscoop: een modern sprookje

Undine nu in de bioscoop: een modern sprookje

undine bioscoop

Yaaaaay, de bioscopen zijn weer open! Ik ben zo blij dat ik me weer kan verliezen in de wereld van immense schermen, de geur van verse popcorn en de sensatie van het verlaten van een zaal terwijl je met je hoofd nog in een filmwereld zit. Ik ben dan ook al drie keer naar de bios geweest sinds ze weer open zijn. Één van de films die ik gezien heb is: Undine. De nieuwe (nou, uit 2020 maar dat jaar telt niet) Duitse film van Christian Petzold. Het was voor het eerst dat ik een film van hem keek, en ik ben aangenaam verrast.

Traag maar spannend

Ik wil niet teveel spoilen, maar Undine gaat in de kern over een excentrieke vrouw die een nieuwe romance met Christoph begint, wanneer het uitgaat met haar vriend Johannes. De twee zijn smoorverliefd op elkaar. Dat is eigenlijk het grootste deel van het plot, maar ondanks dat het misschien oppervlakkig lijkt, gaat er veel schuil achter dit simpele verhaal. Er zit een element in dat je continu geïnvesteerd houdt. Ondanks dat het een trage film is, zat ik constant op het puntje van m’n stoel.

Een nadeel was wel de hoeveelheid geschiedenisles die we kregen. Undine vertelt tijdens haar baan constant over de geschiedenis van de stad en zo. Ze is namelijk historica en gids, gespecialiseerd in de stadsontwikkeling van Berlijn. Maar misschien ben ik gewoon nog niet snugger genoeg om het belang ervan te begrijpen. Ik ben van plan Undine nog vaak te kijken, dus dat zit vast goed.

undine paula beer

Onheilspellende sfeer

Iets wat erg goed is aan de film, is de vertolking van Paula Beer (Werk Ohne Autor, Transit), Franz Rogowski (Victoria, Transit) en hun medespelers. Paula en Franz hebben een ontzettende chemistry waardoor je heel geïnvesteerd raakt in hun liefde. En zoals ik al zei, door dat ene aspect raak je überhaupt geïnvesteerd in de hele film. Christoph is in de film beroepsduiker, waardoor een deel zich afspeelt onder water. Maar het is geen mooi, helder water. Het is troebel, donker water waar je weinig ziet.

Dat zorgt voor een onheilspellende sfeer, die indrukwekkend is als je Undine op groot scherm kijkt. Natuurlijk is het ook intens als je het thuis kijkt met alle lichten uit, maar toch raad ik het aan hem te bekijken nu de film nog in de bios draait.

duitse film undine

Misschien een wat serieuzere recensie dan wat jullie normaal van mij gewend zijn, maar het is dan ook een serieuze film. Ik raad dit moderne sprookje aan als je into psychologische thrillers bent en niet vies bent van films met slow pacing. Laat me vooral weten wat je ervan vond als je hem gezien hebt!

** Vanaf 11 oktober is Undine ook op dvd verkrijgbaar **

7 reacties op “Undine nu in de bioscoop: een modern sprookje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »