Royals & Rebels in kunstmuseum
|

Kunstmuseum doet het weer met modetentoonstelling Royals & Rebels

Modeliefhebbers opgelet! Vanaf morgen, zaterdag 9 september, is in Kunstmuseum Den Haag de boeiende tentoonstelling Royals & Rebels – British Fashion te zien. Daar wil je bij zijn! Met deze expo over de invloed van Engeland op de modegeschiedenis, zet het museum zichzelf weer op de kaart als hét modemuseum van Nederland. Wanneer je door de verschillende zalen loopt, zal jou meermaals het ‘oh ja’ gevoel bekruipen, want veel van deze kledingstukken kennen we. Er staan, om maar eens wat te noemen, twee bekende jurken van prinses Di tentoongesteld en de beroemde Vivienne Westwood trouwjurk die Carrie Bradshaw in 2008 droeg toen ze uiteindelijk niet met Mr. Big trouwde.

Ode aan Vivienne Westwood

Wat leuk is, is dat Sarah Jessica Parker de jurk afgelopen zomer opnieuw mocht dragen in And Just Like That. Deze keer draagt Carrie de jurk met een cape om het Met Gala bij te wonen. Een mooi hommage aan Vivienne Westwood die groot voorstander was van het opnieuw dragen en/of recyclen van kleding. En over hommages aan Vivienne Westwood gesproken, dat is precies wat de tentoonstelling Royals & Rebels is. Modeconservator Madelief Hohé vertelde tijdens de perspreview dat het museum al sinds de jaren 80 een bijzondere band onderhield met Vivienne Westwood. Er waren al gesprekken gaande over een eventuele overzichtstentoonstelling van het werk van de ontwerpster toen zij op 29 december 2022 helaas kwam te overlijden.

De iconische modeontwerpster is alom aanwezig in Kunstmuseum Den Haag. Met haar gevoel voor de rijke Britse traditie en haar rebelse out-of-the-box creaties inspireerde zij vele anderen, en dat zie je hier terug. Ook de jonge garde Britse couturiers gaat speels om met het eigen erfgoed. Royals & Rebels – British Fashion is dan ook een mooie en terechte ode aan de eigenzinnige ontwerpster.

De gevestigde en de jonge garde

Daarnaast zie je kleding van gevestigde namen zoals Alexander McQueen, Stella McCartney, Mary Quant, Katharine Hamnett, Paul Smith, John Galliano en jongere ontwerpers zoals Robert Wun, Charles Jeffrey Loverboy en meer. Het is een mooie tentoonstelling waarbij Britse mode in al haar facetten getoond wordt. Vaak met een knipoog.

Mac & Maggie, ca. 1980-1989; Junya Watanabe for Comme des Garçons, ca. 1990-1999; Comme des Garçons, ca. 2000-2010; Frank Govers, ca. 1990-1995; Kenneth Ize, Nigeria, najaar 2019, Kunstmuseum Den Haag. Foto: Alice de Groot

De indeling ‘in the city’, ‘in the country’ en ‘royals & rebels’ doet eigenlijk geen recht aan hoe uitgebreid dit gedaan is. Let ook op de details, de schoenen, het haar van de ‘etalagepoppen'(hairstyling Pascal Dendikkenboer), de sieraden. Mis ook de veiligheidsspelden hanenkam niet in de ‘metro-zaal’, zo leuk!

Persoonlijk houd ik erg van de ontwerpen van Charles Jeffrey Loverboy, waar hier ook enkele creaties van tentoongesteld zijn. De jonge Schotse ontwerper verwerkt in zijn genderneutrale creaties veel Schotse ruiten. Dit illustreert de lange traditie van de combinatie van tartans/Schotse ruiten en rebellie.

Anglomania

Je staat er niet per se bij stil maar het Britse gevoel is, subtiel of niet, aanwezig in onze Europese harten. We gingen allemaal overstag voor hitseries zoals The Crown en Bridgerton. We leefden mee met alle drama rondom Harry en Meghan (en voor de ouderen onder ons, prinses Di) en waren toch even stil van het overlijden van The Queen (de enige echte koningin, eerlijk is eerlijk). Door de sterke connectie van Britse mode en muziek is het alsof elk modetijdperk in ons collectieve geheugen vergezeld wordt van een populair Engels liedje.

De populaire cultuur telt talloze Britse stijliconen, onder wie The Beatles, Rolling Stones, Blondie, Harry Styles, Spice Girls, Kate Bush en David Bowie. En dan hebben we het niet over bewegingen als de punkbeweging (in deze maatschappelijk onrustige tijden weer springlevend), legendarische modellen zoals Twiggy, Sara Stockbridge (de muze van Vivienne Westwood) of Kate moss en natuurlijk de Britse Kardashians, oftewel de Beckhams .

Mary Quant en Vivienne Westwood, twee van de grootste namen uit de Britse mode, overleden kort na elkaar waardoor de Britse fashion weer veelvudig besproken werd. Wat dat betreft speelt het museum in op de actualiteit, maar al in de 18de eeuw was sprake van een ware Anglomanie. Rijtuigen, tuinontwerpen, diners, japonnen: alles moest opeens à l’anglaise. Zelfs Coco Chanel liet zich inspireren door de Britse mode voor haar welbekende tweed mantelpakken!

Kortom, Royals & Rebels – British Fashion steekt goed in elkaar en is een must-see voor iedereen die houdt van Engeland en/of Vivienne Westwood en/of mode. Ik vond het een interessante maar vooral ook erg inspirerende tentoonstelling.

De tentoonstelling is in Kunstmuseum Den Haag te zien van 9 sept 23 tot 7 januari 24.

Vergelijkbare berichten

Eén reactie

  1. Deze tentoonstelling staat hoog op mijn lijstje van tentoonstellingen die ik wil bezoeken. Ga volgende maand ook in London naar twee mode tentoonstellingen: Diva en Chanel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.