Ga naar de inhoud
Home » Topmodel Kate Moss

Topmodel Kate Moss

Kate Moss en Cara

Kate Moss is al 41 maar ze is nog volop aanwezig in modewereld. Momenteel is ze, samen met Cara Delevingne, te zien op de Mango billboards in de stad. Ik vind het niet de meest geslaagde combi omdat Kate er relatief oud uitziet naast de 23 jarige Cara. Cara is al vaak bestempeld als de nieuwe Kate. Dat zie ik niet. Ik denk dat Kate echt uniek is op vele vlakken.

Wie is Kate Moss

Kate is geboren op 16 januari 1974 ten zuiden van Londen. Ze was geen ster op school: al vroeg bleken haar interesses elders te liggen. Ze groeide op met haar jongere broer Nick die later ook kortstondig aan het modellenbestaan heeft geroken. Kate’s moeder Linda was barvrouw en haar vader Peter werkte voor een reisorganisatie. Ze zijn gescheiden toen Kate dertien was.

Het begin van de carriere van Kate werd kort daarna ingeluid toen Kate op haar veertiende werd ontdekt door Sarah Doukas van het modellenbureau Storm. Kate Moss was met haar vader op het JFK vliegveld in New York onderweg terug naar Londen na een vakantie op de Bahama’s toen Doukas haar opmerkte. Ze was (vind ik) erg mooi op jonge leeftijd. Ze had iets heel puurs in d’r uiterlijk.

Foto van Corine Day, 1990
Foto van Corinne Day voor The Face, 1990

Kleine pittige dame

Vanaf die dag ging het allemaal heel erg snel (Te snel waarschijnlijk – In de 1990 editorial van The Face, haar 2e cover, zie je haar terug al rokend en zelfs topless op een van de foto’s. Terwijl ze dus net 16 was!). Kate Moss liep op haar 15e al voor de grootste namen zoals Galliano en brak echt door na haar campagne voor Calvin Klein begin jaren 90. Op haar 20ste was Kate al millionair. Kate viel in die tijd al meteen op door haar ultradunne platte figuur temidden van de andere topmodellen van het moment: Cindy Crawford, Linda Evangelista, Christy Turlington, Claudia Schiffer en Naomi Campbell, die allemaal lang waren met ronde en vrouwelijke vormen. Bovendien was ze klein voor een model. Kate is namelijk ‘slechts’ 1.72 m.

Voor Calvin Klein in 1992
Voor Calvin Klein in 1992

Kate werd ook al snel een geliefd doelwit voor de roddelbladen. In eerste instantie kwam er erg veel kritiek over hoe dun ze was en de zogenaamde “heroin chic” look die ze uitstraalde. Later ook door haar wilde levenstijl, haar relatie (van vier jaar inclusief verloving) met Johnny Depp en haar buitensporige drank en drugs gebruik. Kate staat bekend als een enorme feestbeest. Er zijn in die tijd weinig feestjes waar Kate niet te vinden is, meestal met bff Sadie Frost (ex van Jude Law. Ook erg bevriend met Kate. Kate is de peetmoeder van de dochter van Jude en Sadie, Iris. Jude is op zijn beurt de peetvader van Lila Grace).

In November 1998, na jarenlang non stop werken en feesten, stort ze mentaal in belandt bij de Priory clinic te Londen. Vanaf haar ontslag uit de kliniek in januari 1999 pikt ze haar leven en modellenwerk weer op en lijkt ze in eerste instantie wat rustiger te zijn geworden.

Met Nadja Auermann voor Dolce & Gabbana in 1992
Met Nadja Auermann voor Dolce & Gabbana in 1992

De leeuw is niet getemd

In 2002 wordt haar dochter Lila Grace geboren uit Kate’s relatie met de medeoprichter van het blad Dazed and Confused Jefferson Hack. Deze relatie loopt twee jaar later spaak. Kate Moss begint dan al vrij snel een relatie met de muzikant en drugsgebruiker Pete Doherty en raakt weer (of verder) aan de drugs en haar reputatie gaat weer behoorlijk berg afwaarts.

De plaats van Kate als rolmodel voor jonge meiden is daarmee heel dubbel. Kate doet wat ze wilt. Dat is enerzijds positief maar anderzijds, in die tijd, helaas ook destructief.

Campagne Missoni ss2004
Campagne Missoni ss2004

In September 2005 publiceert de Daily Mirror een foto op de cover van Kate Moss terwijl ze cocaïne snuift. Dit leidt tot een groot schandaal en heeft tot gevolg dat haar contracten met o.a H&M, Burberry en Chanel beëindigd worden. Even lijkt het erop dat Kate’s carriere voorbij is maar Kate gaat niet bij de pakken neerzitten. Ze laat zich opnemen in een afkickkliniek en verontschuldigt zich publiekelijk voor haar cocaïne gebruik. Kate Moss krijgt daarna al snel toch weer nieuwe contracten, onder andere van Longchamp en Cavalli, en lijkt nog meer te verdienen dan voor het schandaal!

Campagne Cavalli ss2005
Campagne Cavalli ss2005

Kate had nog en jaar of twee een relatie met badboy Pete Doherty maar dat duurde niet lang. Ze is in 2011 getrouwd (in een van de mooiste trouwjurken ooit gemaakt, dat mag ook wel gezegd worden!!) met een andere Britse muzikant, uit de band “The Kills”, Jamie Hince. Helaas is dit huwelijk inmiddels, na 4 jaar, ook over en uit. Volgens het laatste nieuws hadden ze ruzie over wie de skelet-beelden zouden krijgen??!!?..eh…ja..

Door Mario Testino voor de Britse Vogue, 2008
Door Mario Testino voor de Britse Vogue, 2008

Lottie Moss

Tijdens de bruiloft van Kate Moss en Jamie Hince viel er behalve de geweldige trouwjurk nog iets op de foto’s. Tenminste niet iets maar iemand, het halfzusje van Kate, Lottie. Al snel volgden modellenklussen voor Lottie. Ze zit nu bij Storm models.

Hoe lang zal het duren voordat de dochter van Kate ook in haar voetsporen treedt. Daar waar ik Lottie vrij gewoontjes vind, vind ik Lila Moss echt prachtig. Ze is nu nog maar 12 maar wie weet volgt ze ooit haar moeder op als topmodel.

Portfolio van hier tot Tokyo

Er zijn weinig bladen waar Kate Moss niet in gestaan heeft en nog minder fotografen waar ze niet voor de lens gestaan heeft. Om toch even wat te noemen: Kate heeft meerdere malen in de Vogue (verschillende internationale edities) gestaan, in de W, Vanity Fair en in Harper’s Bazaar. Ze heeft alleen al voor de Engelse Vogue meer dan 25 keer op de cover gestaan!

Franse Vogue 2004
Franse Vogue 2004

Ze is het gezicht geweest van verschillende campagnes, waaronder Calvin Klein, Missoni, Chanel, Versace, Louis Vuitton en Dolce&Gabbana. Ze heeft geposeerd voor o.a Peter Lindbergh, Mario Testino, Terry Richardson en Steven Klein.

W, 2013
W 2013

Kate Moss wordt ook gezien als stijlicoon. Het wordt nu wel wat minder maar het is een hele tijd zo geweest dat als Kate Moss iets droeg, dat het vrij snel ‘in de mode’ raakt. Zo hielp ze toen ter tijd onder andere de skinny jeans en Uggs aan hun faam.

Kate is nog steeds een zeer invloedrijke figuur in de mode en zakelijk heeft mevrouw Moss het ook mooi voor elkaar. We zijn gelukkig nog lang niet klaar met Kate!

2 reacties op “Topmodel Kate Moss”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »